GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Aladrović: Idući tjedan ćemo predstaviti mjere za ugostitelje i ostale

Aladrović: Idući tjedan ćemo predstaviti mjere za ugostitelje i ostale
VLADA-POSLODAVCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.11.2020 / 10:47
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Nakon što je premijer Andrej Plenković jučer predstavio nove mjere protiv koronavirusa, prema kojima se od ponoći zabranjuje rad kafićima i restoranima, kao i teretanama, danas u 9 sati su se predstavnici poduzetnika sastali s ministrom Josipom Aladrovićem.

"Mi smo jutros vrlo otvoreno razgovarali. Razgovarali smo i o prijevoznicima, predstanicima igara na sreću. Očito je da nam slijedi dugačak radni vikend kako bismo početkom idućeg tjedna mogli govori o konkretnim mjerama za ugrožene sektore, kazao je predsjednik HUP-a Damir Zorić nakon sastanka.

"Održali smo sastanak s udrugama poslodavaca. Razgovarali smo o vrlo širokim temamam što se tiče ugostitelja i drugih djelatnosti kojima je obustavljen rad. Mi smo sve prijedloge poslodavaca prokomentirali, uzeli na znanje i uzeli si vrijeme za vikend da izađemo s konkretnim prijedlozima. I dalje idu mjere za očuvanje radnih mjesta, a to je između 2 i 4 tisuće kune. Tu ćemo osigurati dodatne sredstava. Mjere covid kredita je predstavio ministar Ćorić. Sad je treća faza svojevrsnog obeštećenja, odnosno dijela nekih troškova koji nastaju bez obzira na to obavlja li se djelatnost ili ne. Očekujem da ćemo tijekom vikenda iznjedriti neka rješenja i da ćemo idući tjedan to prezentirati udrugama poslodavaca, a nakon toga i javnosti", nadovezao se Aladrović.

"Postoje dva modela. Bitno je da smo vidjeli ta dva modela. Poslodavci su pokazali razumijevanje za ograničenja fiskalnog proračuna. Postoji određeni prostor za djelovanje vlade. Naći ćemo neko rješenje. Na temelju svih prijedloga koje smo vidjeli, formirat ćemo jedno rješenje koje će biti dovoljno dobro", dodaje.

Aladrović kaže kako su mjere dosad uvijek bile pravodobne i kako je Vlada pokazala da su na raspolaganju i poduzetnicima i poslodavcima.

Novinarima se obratio i ministar Zdravko Marić.

"Sastanak je protekao u konstruktivnom tonu. Bez obzira što je danas bila tema više vezana uz ugostiteljstvo, nismo zanemarili i ostale segmente gospodarstva koji su zahvaćeni ovim mjerama. I njihov glas je bio na neki način saslušan", ističe.

"Na vrijeme je adresiran problem. Sjeli smo i sjest ćemo još oko ovoga. Naš dijalog i razgovor bio bi kudikamo lakši da znamo kako će se ovo sve skupa dalje razvijati. To je ključan izazov proračuna, da on bude dovoljno jak da može izdržati sve izazove. Moramo biti spremni na sve eventualne dodatne rizike. Naš je zajednički dogovor da ćemo prvo na razini sastanak razgovarati dalje i odgovoriti, a nakon toga prezentirati javnosti konkretne mjere", dodaje.

Što se tiče ukupnih iznosa, o tome će se govoriti u idućim danima, poručuje Marić.

Ugostitelji okupljeni kroz Udrugu Glas poduzetnika, Nacionalnu udrugu ugostitelja, Udruženje ugostitelja Zagreb pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, Udruženje ugostiteljskih djelatnosti HGK te Hrvatsku udrugu poslodavaca predložili su Vladi dva modela pomoći.

U prvom modelu traže smanjenje PDV-a na 5 posto na razdoblje od tri godine te dugoročno na 13 posto za sve ugostitelje, zatim nastavak potpora za očuvanje radnih mjesta do travnja 2021. - 4000 kuna uz otpis pripadajućih poreza i doprinosa do 1. svibnja 2021., kao i obeštećenje od deset eura po četvornome metru prostora za trošak najma. Uz to, u prvom modelu očekuju "covid kreditiranje" uz državne potpore kako bi se osigurala likvidnost.

U drugom modelu, pak, traže osiguranje prihoda i samim poduzetnicima, ne samo za radnike i njihove plaće - 50 posto od istog razdoblja prošle godine kao direktna dotacija iz koje se isplaćuju i radnici uz oprost doprinosa. Očekuju, nadalje, oslobađanje od svih fiksnih obveza tijekom lockdowna na svim razinama vlasti (najamnine, komunalne naknade, komunalne usluge - odvoz smeća, vodne naknade, spomenička renta...), inzistiraju na smanjenju PDV-a te traže oslobođenje od parafiskalnih nameta.

Tagovi: Josip Aladrović, Zdravko Marić, Glas poduzetnika, Hrvatska udruga poslodavaca, Nacionalna udruga ugostitelja
PROČITAJ I OVO
Uz najavu PKS strani biznismeni mogu u Srbiju bez PCR testa
GRANICE
Uz najavu PKS strani biznismeni mogu u Srbiju bez PCR testa
BEOGRAD – Na inicijativu Privredne komore Srbije (PKS), poslovni ljudi iz čitavog sveta, strani i domaći državljani koji u našu zemlju dolaze zbog posla, od 21. januara granicu Republike Srbije mogu da pređu po pojednostavljenoj proceduri, drugačijoj od pravila koja važe za ostale putnike, saopštila je Privredna komora.
Povjerenje europskih potrošača oslabilo u siječnju
TREND
Povjerenje europskih potrošača oslabilo u siječnju
BRUXELLES - Povjerenje potrošača u Europskoj uniji i eurozoni pogoršano je u siječnju, pokazalo je izvješće Europske komisije, naznačivši da je kontinuirano širenje zaraze covidom 19 zabrinulo građane i zasjenilo ubrzanu kampanju cijepljenja.
Zastoj ekonomije eurozone: PMI Index pao 1,6 bodova u siječnju
ZASTOJ
Zastoj ekonomije eurozone: PMI Index pao 1,6 bodova u siječnju
LONDON - Pad gospodarstva eurozone produbljen je u siječnju zbog pojačanih protupandemijskih mjera koje teško pogađaju uslužni sektor, ali poslovni čelnici polažu nadu u kampanju cijepljenja protiv covida 19, pokazalo je u petak izvješće tvrtke Markit.
EK nezadovoljna planovima postpandemijskog oporavka
NEZADOVOLJSTVO
EK nezadovoljna planovima postpandemijskog oporavka
BRUXELLES - Planovi postpandemijske obnove gospodarstva koje su članice EU-a do sada dostavile Komisiji nedovoljno su ambiciozni i moraju biti poboljšani, smatra Europska komisija prema tvrdnjama tri diplomatska izvora.
HZZ pokrenuo javne radove u otklanjanju posljedica potresa
JAVNI RADOVI
HZZ pokrenuo javne radove u otklanjanju posljedica potresa
ZAGREB - Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) u četvrtak je mjere aktivne politike zapošljavanja za 2021. godinu dopunio novom podmjerom "Javni rad - otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na područjima Sisačko-moslavačke županije".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE