GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Addiko očekuje rast BDP-a BiH od 3,1%

Addiko očekuje rast BDP-a BiH od 3,1%
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.07.2018 / 08:58
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Direktor Odjela ekonomskih istraživanja u Addiko Grupaciji Hrvoje Stojić izjavio je da u toj grupaciji ostaju pri prognozi rasta BDP-a od 3,1 posto za Bosnu i Hercegovinu u 2018. zbog jače privatne potrošnje, vanjske potražnje i kapitalnih ulaganja finansiranih izvana.

"U međuvremenu, očekujemo da inflacija blago ubrza na 1,4 posto tokom 2018. god., uz podršku privatne potrošnje, viših svjetskih cijena nafte i viših akciza na goriva. Očekujemo da se deficit tekućeg računa (C/A) ponovo poveća zbog snažnijeg uvoza podržanog većim infrastrukturnim investicijama zasnovanim na uvozu", dodao je Stojić.

Naveo je da će ulaganja uglavnom biti vođena javnim kapitalnim ulaganjima usljed brže izgradnje cestovne infrastrukture (koridor 5C) nakon što je MMF ukinuo blokadu sredstava početkom godine, a EBRD se obavezao da uloži bar 700 miliona eura (4,4 posto BDP-a) tokom perioda od 2018. do 2020. za infrastrukturnu nadogradnju.
Stojić ističe da je rast industrijske proizvodnje ubrzao je na 4,7 posto u prvih pet mjeseci 2018. (naspram rasta od 3,1 posto u 2017.), što je potaknuto proizvodnjom energije i proizvodnjom trajnih proizvoda. Takve perfomanse rezultirale su snažnijim izvozom robe (10,9 posto u odnosu na prethodnu godinu) gledano u pet mjeseci 2018. uz podršku veće strane potražnje. Pozitivni trendovi na tržištu rada, uz veću zaposlenost od 5,7 posto u odnosu na prethodnu godinu i 2,2 posto veće plate u odnosu na prethodnu godinu gledano u prva četiri mjeseca 2018., pogurali su maloprodaju za 6,9 posto u odnosu na prethodnu godinu u prvih pet mjeseca 2018. (naspram 5,1 posto rasta u 2017. god.). 

S druge strane, smatra Stojić, veća privatna potrošnja, zajedno s boljim aktivnostima izgradnje i ulaganja su pogurali uvoz robe za 9,6 posto u odnosu na prethodnu godinu u prvih pet mjeseci 2018., što je neutralizovalo dobit od izvoza i rezultiralo 7,6 posto većim trgovinskim deficitom odnosu na prošlu godinu (1,48 milijardi eura) i manjim pokrićem uvoza za 100 bb (59,3 posto u maju na osnovi tromjesečnog pomičnog prosjeka).
Stojić očekuje da će neto trgovina još negativno doprinositi jer će rastuća privatna potrošnja u kombinaciji s kapitalnim ulaganjima u infrastrukturu zasnovanim na intenzivnom uvozu potaknuti povećanje uvoza.

"Pozitivni rizici za naš osnovni scenarij proizlaze iz još bržeg izvršenja kapitalnih ulaganja, jačeg priliva turista iz stranih zemalja i doznaka u prilog privatnoj potrošnji, dok negativni rizici proizlaze iz političkih tenzija pred izbore u oktobru, koje bi mogle zaustaviti reforme i ugroziti vanjsko finansiranje", naglasio je Stojić.

Također, kazao je da po trenutno dostupnim podacima zadržavaju svoje predviđanje rasta kredita 5,5 posto, te da će se kreditna aktivnost podupirati daljnjim opadanjem kamatnih stopa, većom zaposlenošću i platama, kao i investicijskim oporavkom.
Nakon uobičajenog sezonskog pada u januaru, ukupni krediti su porasli za 2,0 posto do maja 2018., poredeći sa krajem 2017. godine s najjačim pozitivnim doprinosom koji dolazi od kredita stanovništvu (%2B3,6 posto) usljed rasta zaposlenja i plata. Osim toga, korporativno kreditiranje se povećalo za 1,7 posto usljed poboljšanja ekonomske perspektive. 

Istovremeno, javno zaduživanje je palo za 8,6 posto budući da je MMF deblokirao drugu tranšu kredita, što omogućava da vlada prebaci dio svojih potreba za sredstvima s domaćeg tržišta. Omjer nekvalitetnih kredita je nastavio svoj silazni put i smanjio se na 9,7 posto u prvom tromjesečju 2018. (naspram 10,0 posto krajem 2017. godine). U smislu finansiranja, prikupljanje depozita je zabilježilo dalji rast u ovoj godini( 4.4 posto), što je rezultat uvećanja od 2,8 posto za depozite domaćinstava usljed jačeg tržišta rada i doznaka, uprkos opadanju pasivnih kamatnih stopa i povećanja za 151 posto za javne doznake usljed povoljnih fiskalnih trendova i deblokiranja vanjskih finansija. U pogledu dobiti, bankarski sektor je dostigao rekordnu dobit u 2017. godini.

"Kad je u pitanju finansiranje, planiramo da se rast depozita usporava do sedam posto u 2018. zbog visoke osnove, intenziviranja privatnih kapitalnih ulaganja i povećane sklonosti potrošnji. Održavamo našu projekciju omjera nekvalitetnih kredita za fiskalnu godinu 2018. na devet posto potpomognuto prodajom nekvalitetnih kredita, otpisivanja, oporavka i boljeg prikupljanja dugovanja, dok po pitanju dobiti, očekujemo još jednu rekordnu godinu za bh. banke usljed jačih isplata novih kredita, stabilnog rezervisanja i troškova poslovanja", naveo je Stojić, saopćeno je iz Addiko Bank d.d. Sarajevo.

Tagovi: Addiko bank, BDP BiH, ekonomija BiH, inflacija, investicije
PROČITAJ I OVO
Velibor Mačkić na čelu Ekonomskog savjeta predsjednika Republike
SAVJET
Velibor Mačkić na čelu Ekonomskog savjeta predsjednika Republike
ZAGREB - Predsjednik RH Zoran Milanović osnovao je Ekonomski savjet, za čijeg je predsjednika imenovan njegov posebni savjetnik za ekonomiju Velibor Mačkić, priopćeno ju utorak iz predsjednikova ureda.
Industrija eurozone odolijeva pritisku novog vala pandemije
PRITISAK
Industrija eurozone odolijeva pritisku novog vala pandemije
LONDON- Aktivnosti u industriji eurozone blago su usporile u studenome, poduprte zamahom u Njemačkoj koji je ublažio utjecaj obnovljenih koronaograničenja, a poslovne čelnike ohrabrile su vijesti o mogućim cjepivima protiv covida 19, izvijestio je Markit.
Tramišak uputila EK izjavu o ovjeravanju 695 milijuna kuna
OVJERA
Tramišak uputila EK izjavu o ovjeravanju 695 milijuna kuna
ZAGREB - Ministrica regionalnoga razvoja Nataša Tramišak uputila je u ponedjeljak Europskoj komisiji izjavu o ovjeravanju sredstava u iznosu 695 milijuna kuna koja se odnosi na nabavu covid opreme i Financijske instrumente u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija (OPKK).
Misija MMF-a: Zbog novog vala pandemije i dalje značajni izazovi za Hrvatsku
UPOZORENJE
Misija MMF-a: Zbog novog vala pandemije i dalje značajni izazovi za Hrvatsku
ZAGREB - Članovi Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) priopćili su u ponedjeljak da su zbog novog vala pandemije i dalje prisutni značajni izazovi za Hrvatsku, kao i da je mjere ekonomske politike potrebno prilagođavati razvoju krize, a smatraju i da daljnja smanjenja PDV-a nisu preporučljiva bez odgovarajućih mjera koje bi spriječile trajni gubitak prihoda.
Srpski BDP u trećem kvartalu pao 1,4 odsto
PAD
Srpski BDP u trećem kvartalu pao 1,4 odsto
BEOGRAD - Realni pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u trećem kvartalu ove godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 1,4 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku. Rast BDP-a u odnosu na prethodni kvartal bio je 7,4 odsto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE