GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Živković: 6. oktobar bio najveća Đinđićeva greška

Živković: 6. oktobar bio najveća Đinđićeva greška
KNJIGE I POLITIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2018 / 16:44
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Zoran Đinđić je bio vizionar, filozof na vlasti koji je projektovao nov mentalitet i duh svakog građanina, ali i čovek koga Srbija nije razumela.

To je ocenjeno na predstavljanju knjige "Đinđić" objavljene povodom 15. godišnjice ubistva bivšeg premijera Srbije.

Predsednik Nove stranke i jedan od 15 autora tekstova u knjizi, Zoran Živković, ocenio je da je Đinđić bio "najveći reformator u modernoj srpskoj istoriji, mada neuspešan".

"On nema zamenu, niti naslednika, nedostaje već 15 godina. Moj najveći lični uspeh je to što sam dva puta bio njegov zamenik. Za njega je bio karakterističan filozofski, ali i praktičan način rada, energija da se nešto menja. Bio je spreman da menja i sebe i da, mada teško, prizna i svoje greške, a imao ih je", kazao je Živković na promociji u Beogradu.

Prema njegovim rečima, najveća Đinđićeva greška bio je "nedostatak 6. oktobra".

"Grešio je kada je od Radovana Karadžića hteo da napravi diplomatu, ili kada su u Skupštini Srbije oduzeti mandati Demokratskoj stranci Srbije. Ali njegova najveća greška je nedostatak 6. oktobra, to što nas je 'kilavi trut' - kako je govorio za Vojislava Koštunicu, uverio da nije vreme za potpuni diskontinuitet s režimom Slobodana Miloševića. Da smo to uradili, siguran sam da bi Zoran danas bio živ a da bi Srbiji bilo bolje", ocenio je lider Nove stranke.

Zamenica glavnog i odgovornog urednika nedeljnika "NIN", Vesna Mališić ocenila je da Srbija nije razumela šta je Zoran Đinđić radio kao premijer i da je on bio "stranac" za nju.

"Za mene kao novinara, Zoran je bio izuzetna figura. Bio je čovek dijaloga, nikada nije tražio autorizaciju teksta, bilo mu je važno da njegove ideje žive. On i Vesna Pešić edukovali su novinare kada je talas nacionalizma postao dominantan početkom devedesetih godina prošlog veka", rekla je Vesna Mališić.

Govoreći o Zoranu Đinđiću, sociološkinja Vesna Pešić je ocenila da je on kao predsednik Demokratske stranke i premijer Srbije, bio "izuzetna ličnost".

"Iako je bio premijer, smatrao je da njegov zadatak nije da vlada. U svom ekspozeu je rekao da je dobio mandat ne da vlada, već da menja. Danas smo na najudaljenijoj tački od onoga što je Đinđić hteo", kazala je Vesna Pešić.

Prema rečima potpredsednika Demokratske stranke Branislava Lečića, Đinđić je projektovao nov mentalitet i duh svakog građanina Srbije.

"On je provocirao svakog da misli i radi, bio je filozof na vlasti što retko koji narod ima", naveo je Lečić.

Bivši glavni urednik "Novosti" Manojlo Vukotić je kazao da je cilj knjige "Đinđić" da probudi sećanje na premijera ubijenog 12. marta 2003. godine.

"Ovih šest slova u njegovom prezimenu nosi mnoga značenja, poput reforme, vizije, budućnosti, pameti. U knjizi je 15 prvaka u svojim oblastima dalo odgovor na pitanje kakva je bila Đinđićeva vizija Srbije. To nisu hvalospevi, već rendgenski snimci njegovog rada i vremena", kazao je Vukotić.

Dodao je da Đinđić "nije bio svetac", već da je svojom specifičnom pojavom "razbio tmurnu scenu Srbije".

Pored tekstova učesnika konferencije, u knjizi je objavljeno i kako su Đinđićevu viziju Srbije razumeli akademici Ljubomir Simović i Dušan Kovačević, istoričarka Latinka Perović, književnica Vida Ognjenović, pisac Dragan Velikić, režiser Goran Marković, bivša ministarka u Vladi Zorana Đinđića Gordana Matković, advokat Boža Prelević, predsednik sindikata "Nezavisnost" Zoran Stojiljković.

Tagovi: Zoran Živković, Zoran Đinđić, Vesna Mališić, Slobodan Milošević, Branislav Lečić, Vesna Pešić
PROČITAJ I OVO
HALMED: Dosad 139 prijava sumnji na nuspojave cjepiva protiv covida-19
CJEPIVO
HALMED: Dosad 139 prijava sumnji na nuspojave cjepiva protiv covida-19
ZAGREB - Hrvatska agencija za lijekove (HALMED) objavila je da je dosad zaprimila ukupno 139 prijava sumnji na nuspojave cjepiva protiv covida-19.
Španjolska vlada proglasila Madrid zonom katastrofe zbog snijega
NEVRIJEME
Španjolska vlada proglasila Madrid zonom katastrofe zbog snijega
MADRID - Španjolska vlada je u utorak proglasila Madrid i još sedam pokrajina "zonama katastrofe" nakon što je snježna oluja Filomena prije deset dana nanijela ti područjima osjetnu materijalnu štetu.
U Sloveniji otkriven mutirani soj koronavirusa
VIRUS
U Sloveniji otkriven mutirani soj koronavirusa
LJUBLJANA - U Sloveniji je u jednom laboratorijskom uzorku otkrivena mutirana varijanta novog koronavirusa, vrlo slična soju koji je prije toga otkriven u Engleskoj, a koji je mnogo zarazniji, odnosno brže se širi, objavila je u utorak Slovenska tiskovna agencija STA.
Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić i 200-tinjak članova te podružnice napustili HNS
ODLAZAK
Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić i 200-tinjak članova te podružnice napustili HNS
IVANEC - Gradonačelnik Ivanca i bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora Milorad Batinić s više od 200 članova ivanečke podružnice napustio je Hrvatsku narodnu stranku, izvijestio je u četvrtak u priopćenju navodeći kao razlog nezadovoljstvo politikom stranačke središnjice.
Njemačka produljuje mjere zatvaranja i uvodi nove
MJERE
Njemačka produljuje mjere zatvaranja i uvodi nove
BERLIN - Njemačka vlada planira produljenje aktualnih mjera zatvaranja do sredine veljače te uvođenje nekih novih, poput obveze rada od kuće gdje je to moguće, te nošenje određenih vrsta maski u javnom prijevozu i trgovinama, javljaju njemački mediji u utorak pozivajući se na izvore u kancelarskom uredu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE