GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Žinić: Donacije gotovo iscrpljene, nedostaje konzervi i hrane

Žinić: Donacije gotovo iscrpljene, nedostaje konzervi i hrane
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.01.2021 / 17:39
Autor: SEEbiz / Telegram
SISAK - Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić održao je danas konferenciju za medije na temu stanja u županiji nakon potresa koji je prošloga tjedna pogodio to područje. Kazao je da je prijavljeno 22.061 šteta i da je dosad pregledano 8740 objekata; od tog je broja njih 20 posto posve uništeno.

“Potresom je zahvaćeno više od 116.000 stanovnika, a štetom 66.000 ljudi”, izvijestio je.

Što se tiče odgojno-obrazovnih ustanova, od 56 pregledanih škola, uporabljive su 23, uporabljivo s preporukom je 10 škola, privremeno neuporabljivih je 12, a neuporabljivih škola je devet. Pritom nisu pregledana još dva školska objekta, kazao je Žinić.

Od 56 pregledanih škola, uporabljive su 23, uporabljivo s preporukom 10, privremeno neuporabljivo 12, neuporabljivo 9. Nisu pregledana još dva objekta”, kazao je Žinić i dodao da velike štete bilježe i na gospodarstvima i drugim objektima. Štete na državnim cestama, izvijestio je, su 55 milijuna kuna, a na županijskim cestama 23 milijuna kuna.

“Na terenu se kuha oko 4000 obroka, imamo nekoliko centralnih objekata za dopremu humanitarne pomoći. Situacija je pod kontrolom, ali mogu vam reći da su prve donacije gotovo iscrpljene, pomalo nedostaje i određenih konzervi i drugih prehrambenih artikala. Ova situacija će u ovim uvjetima trajati još barem dva do tri mjeseca”, rekao je župan Žinić.

Kazao je i kako je, prema informacijama s terena, montirano oko 300 kamp kućica ili mobilnih kućica, a u županiji imaju još 783 zahtjeva za takvim objektima.

“Taj će broj prema sadašnjim pokazateljima doseći 1000, po mojim procjenama i oko 1500”, rekao je i dodao da su na terenu i mobilni timovi koji provjeravaju koji su konkretni problemi.

Osvrnuo se i na poslijeratnu obnovu. Kaže kako je program organizirane obnove napravljen prema zakonu o obnovi obiteljskih kuća.

“Najprije se pristupilo procjeni ratnih šteta i utvrdilo se šest kategorija. Organizirana obnova je provođena na svim ratnim područjima. Neću prejudicirati tko je odgovoran”, rekao je Žinić i dodao kako poziva sve da ispitaju što se dogodilo i postoji li neka odgovornost.

“Ako postoji, pozivam da ono koji su nešto krivo napravili i odgovaraju”, zaključio je Žinić.

Na konferenciji je govorio i Luka Pešut, načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke i izvijestio da je od 28. prosinca zabilježeno oko 50 kaznenih djela. Dojave o presretanju, dodao je, nisu potvrđene.

“Oni koji šalju neistinite dojave o presretanju vozila, o krađama i slično s tim uzurpiraju i troše naše resurse”, kazao je Pešut.

Rekao je i da su policijski službenici obišli sve građane županije, kao i da ako postoji netko da ga nitko nije obišao, neka se jave policiji.
“Stanje sigurnosti je na zavidnoj razini”, zaključio je Pešut.

Tagovi: Ivo Žinić, potres u Sisku, Luka Pešut, potres u Petrinji, Rafinerija Sisak
PROČITAJ I OVO
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
PORUKE
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
ZAGREB - Ne stišavaju se reakcije na odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar i predsjednik Vlade.
Preminula Bojana Janković
IN MEMORIAM
Preminula Bojana Janković
BEOGRAD - Beživotno telo B.J. (1977) pronađeno je sinoć oko 19 u stanu u Ulici Đure Daničića, u Starom gradu.
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE