GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Žigmanov osvojio zastupnički mandat u Skupštini Srbije

Žigmanov osvojio zastupnički mandat u Skupštini Srbije
MANDAT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2022 / 23:26
Autor: SEEbiz / H
SUBOTICA - Prvi neslužbeni rezultati u nedjelju navečer govore da će predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i prvi na listi koalicije „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani“ Tomislav Žigmanov biti zastupnik u novom sazivu Skupštine Srbije.

Taj je savez DSHV-a i predstavnika manjinskih zajednica u Vojvodini po trenutačnim podacima osvojio oko 30.000 glasova.

„Vrlo je vjerojatno da DSHV ima ponovno narodnog zastupnika! Plodovi svih naših predizbornih aktivnosti urodili su ishodom koji smo i projicirali! Riječju, političku relevantnost DSHV-a vratili smo na velika vrata“, napisao je u prvoj reakciji Žigmanov.

Dodao je kako je iznimno zadovoljan rezultatom, napose kada se ima na umu da je izborni proces imao brojne deficite.

„Medijska dominacija vladajuće stranke, naša zatomljenost, problemi u izbornom danu, penetracija drugih stranaka i pokušaj "Crnogorskog scenarija", te katastrofalno miješanje hrvatskog veleposlanika s ciljem da ne uspijemo“, naveo je Žigmanov odgovarajući na upit što je opterećivalo kampanju i kakvi su bili izborni uvjeti.

Prema prvim preliminarnim rezultatima agencija IPSOS/CeSid na osnovu 70 posto obrađenog uzorka koalicija „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani“ osvojila je dva mandata u Skupštini Srbije.

Ukoliko se postotak osvojenih glasova ne bude mijenjao, u srbijanski parlament uz Žigmanova ući će i predstavnik rusinske zajednice iz Kikinde, odvjetnik Aleksandar Olenik, koji je bio drugi na izbornoj listi.

DSHV je na izborima nastupio u koaliciji s predstavnicima drugih manjina pod nazivom „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani“.

Imali su status koalicije nacionalnih manjine pa su za osvajanje zastupničkog mandata trebali prijeći takozvani prirodni prag, odnosno najmanje oko 10.000 glasova.

Njihova izborna lista imala je 26 kandidata za zastupnike u Skupštini Srbije, a imali su potporu Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), uglednih pojedinaca i više hrvatskih udruga u Vojvodini.

DSHV i Žigmanova uoči izbora podržala je hrvatska vlada preko Ministarstva vanjskih i europskih poslova, nekoliko hrvatskih župana i zastupnika Hrvatskog sabora koji su boravili u posjetima potpore.

Čelnik stranke ranije je objasnio da su bili prinuđeni ulaziti u koaliciju s predstavnicima drugih manjina i regionalnih stranaka zbog odbijanja Srbije da provede obvezu iz međudržavnog sporazuma s Hrvatskom o osiguravanju zajamčenih mandata u zastupničkim i državnim tijelima.

DSHV traži ostvarenje prava na zajamčeni mandat u parlamentima različitih razina vlasti po modelu koji se u Hrvatskoj primjenjuje za srpsku manjinu.

To je pitanje godinama u vrhu popisa otvorenih pitanja u odnosima Srbije i Hrvatske.

DSHV je na prethodnim izborima 2020. bio dio pokreta „Vojvođanska fronta“, koja je bila u koaliciji „Ujedinjena demokratska Srbija“, no nije se uspio izboriti za mandat u parlamentima Srbije i Vojvodine.

Tagovi: Tomislav Žigmanov, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, izbori u Srbiji
PROČITAJ I OVO
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
Puhovski: Domovinski pokret neće izdati birače ako odu s HDZ-om
ANALITIČARI
Puhovski: Domovinski pokret neće izdati birače ako odu s HDZ-om
ZAGREB - Politički analitičar Žarko Puhovski na televiziji N1 komentirao je rezultate izbora i moguće poslijeizborne kombinacije za sastavljanje parlamentarne većine i formiranje vlade.
Milanović se oglasio: Traju razgovori o sastavljanju nove većine
PREDSJEDNIK
Milanović se oglasio: Traju razgovori o sastavljanju nove većine
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se prvi put nakon izbora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE