GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Žestoki sukobi i brojne žrtve na istoku Ukrajine

Žestoki sukobi i brojne žrtve na istoku Ukrajine
OTVORENI RAT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2022 / 11:45
Autor: SEEbiz
KIJEV - Ukrajinska vojska objavila je da su dva vojnika ubijena, a 12 ih je ranjeno u granatiranju proruskih separatista u istočnoj Ukrajini.

Ukrajina optužuje Rusiju za izazivanje sukoba nakon što je sinoć ruski predsjednik Vladimir Putin područje Donjecka i Luganska proglasio neovisnim. Svjetski mediji javljaju da su ruske vojne snage počele ulaziti na područje tih dviju regija, iz čega se može zaključiti da je invazija na Ukrajinu počela. Prema uredbama koje je potpisao Putin, ruske postrojbe ondje će obavljati takozvane mirovne funkcije. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju za kršenje suverenosti Ukrajine. Hitno je sazvana sjednica Vijeća sigurnosti UN-a.

Britanski ministar Sajid Javid rekao je da je ruska invazija Ukrajine već u tijeku te da će London stoga sankcionirati Moskvu.

"Može se zaključiti da je invazija Ukrajine započela“, rekao je ministar zdravstva Javid. Britanija je objavila da je pripremila sankcije koje ciljaju na one koji sudjeluju u kršenju teritorijalnog integriteta Ukrajine, a da će te mjere stupiti na snagu u utorak.

Dvije odmetnute pokrajine u istočnoj Ukrajini u utorak su zapečatile sporazum o tješnjoj suradnji s Rusijom, nakon što je predsjednik Vladimir Putin s čelnicima Donjecka i Luganska u ponedjeljak Moskvi potpisao odluku o priznanju neovisnosti dviju regija, zajedno sa sporazumima o prijateljstvu i suradnji.

Parlamenti samoproglašenih Donjecke narodne republike (DNR) i Luganske narodne republike (LNR) ratificirali su sporazume o "prijateljstvu, suradnji i uzajamnoj pomoći" s Rusijom na posebnoj sjednici, uz zaglušujuće ovacije zastupnika.

Po jednom takvom ugovoru Rusija ima pravo graditi vojne baze na teritoriju Donjecka i Luganska, no zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko je za Interfax kazao da se o tome nije raspravljalo.

Na hitnoj sjednici parlamenta u Donjecku svih 87 prisutnih zastupnika glasalo je za usvajanje zakona o ratifikaciji tog sporazuma, javlja RIA Novosti.

Skupština LNR-a također je jednoglasno odobrila ratifikaciju - sporazum je podržalo 47 prisutnih zastupnika.

Tagovi: rat u Ukrajini, ruska vojska, ukrajinska vojska, Sajib Javid, Donjecka narodna republika, Luganska narodna republika
PROČITAJ I OVO
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE