GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zelenskij: Zatišje nakon prošle protuofenzive priprema je za iduću

Zelenskij: Zatišje nakon prošle protuofenzive priprema je za iduću
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.09.2022 / 09:02
Autor: SEEbiz / H
KIJEV – Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u nedjelju navečer je rekao kako je „zatišje“ nakon uspješne protuofenzive u Harkivskoj oblasti priprema za oslobađanje i drugih dijelova Ukrajine pod ruskom okupacijom.

"Možda se nekome čini da nakon niza pobjeda imamo određeno zatišje", rekao je Zelenskij u svom dnevnom video obraćanju, tvrdeći da je riječ o „pripremi“ za osvajanje ključnih gradova poput Mariupolja, Melitopolja i Hersona u idućoj fazi protuofenzive.

„Jer Ukrajina mora biti slobodna – u potpunosti“, kazao je ukrajinski predsjednik, ponovivši da Kijev neće osloboditi samo teritorije koje je kontrolirao prije ruske invazije, nego i dijelove Donbasa te poluotok Krim koji su pod ruskom okupacijom od 2014. godine.

Ukrajinska vojska ranije u nedjelju objavila je da je uspješno prešla rijeku Oskil, u čemu su ih Rusi sprječavali od početka ovog mjeseca. Utvrđivanje položaja na dvije obale rijeke bio bi ključni strateški uspjeh Ukrajini jer olakšava kretanje vojske prema istoku i regiji Luhansk, piše agencija dpa.

Kijev je od početka rujna oslobodio više od 6 tisuća kilometara kvadratnih teritorija oko grada Harkiva, među njima i Kupjansk, strateški ključan Rusima za opskrbu vlastitih jedinica. Ruske snage odgovorile su pojačanim granatiranjem Harkivske oblasti usprkos svom povlačenju, rekao je regionalni guverner Oleh Siniehubov na svom Telegram kanalu.

Analiza koju je objavilo britansko ministarstvo obrane potvrdila je da Rusija od prošlog tjedna sve češće raketama gađa civilnu infrastrukturu.

To uključuje i branu u industrijskom gradu Krivij Rihu, rodnom mjestu ukrajinskog predsjednika, iako prema britanskom ministarstvu to nije donijelo nikakvu vojnu prednost Rusima.

Britanci upozoravaju kako će daljnje povlačenje ruske vojske dovesti do većeg broja takvih napada kako bi se potkopao moral Ukrajinaca.

Ukrajinska državna nuklearna tvrtka Energoatom objavila je u poonedjeljak da su ruske snage pogodile nuklearnu elektranu Pivdenoukrajinsk u južnoj regiji Mikolajiv, ali njezini reaktori nisu oštećeni i rade normalno.

Eksplozija se dogodila 300 metara od reaktora i oštetila je zgrade elektrane, navodi se u priopćenju Energoatoma. Napad je također oštetio obližnju hidroelektranu i dalekovode.

Tagovi: Volodimir Zelenskij, rat u Ukrajini, ukrajinska vojska
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE