GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zelenskij obišao vraćene gradove, ruske rakete gađale gradski vodovod

Zelenskij obišao vraćene gradove, ruske rakete gađale gradski vodovod
TRIJUMFALNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.09.2022 / 07:55
Autor: SEEbiz / H
IZIUM - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij razgovarao je u srijedu sa stanovnicima ponovno osvojenih područja na sjeveroistoku zemlja o njihovim iskustvima pod ruskom vlašću, dok su se stanovnici u središnjoj Ukrajini borili za očuvanje vodovodnog sustava oštećenog u raketnom napadu.

Krivij Rih, najveći grad u središnjoj Ukrajini, koji je prije rata brojao oko 650 tisuća stanovnika, pogodilo je u srijedu 8 krstarećih raketa, kazali su ukrajinski dužnosnici.

''Uništeno je vodocrpilište. Rijeka je probila branu i izlila se iz korita. Stambene zgrade su samo nekoliko metara udaljene od rijeke'', napisala je na Twitteru zastupnica u ukrajinskom parlamentu Inna Sovsun

Raketni udari pogodili su branu akumulacije Karachunov, rekao je Zelenskij u videu objavljenom u četvrtak rano ujutro. Vodovodni sustav nije bio objekt od vojne važnosti, stotine tisuća civila svakodnevno ovise o njemu, dodao je.

Video poruka ukrajinskog predsjednika objavljena je nakon njegovog povratka u Kijev, gdje je stigao iz regije Harkiv, te ubrzo nakon što je iz njegovog ureda objavljena vijest o prometnom sudaru u kojem je sudjelovao predsjednikov automobil.

''Liječnik je pregledao predsjednika, nema težih ozljeda'', riječi su glasnogovornika Serhija Nikiforova na Facebook stranici.

Ruske snage doživjele su iznenađujući preokret u posljednjih mjesec dana, u kojem su ukrajinske trupe izvele brzi oklopni napad u regiji Harkiv, čime su prisilile ruske vojnike na žurno povlačenje.

Zelenskij je u srijedu posjetio grad Izium, koji je do prije četiri dana bio rusko glavno logističko središte u regiji, gdje je promatrao podizanje ukrajinske zastave ispred razrušene zgrade gradske vijećnice.

''Naši istražitelji već prikupljaju dokaze o ubojstvima, mučenjima i otmicama ljudi počinjeni od strane okupatora”, rekao je predsjednik Ukrajine u svom obraćanju.

Rusija negira optužbe da je namjerno gađala civile, no Reuters nije mogao odmah provjeriti njihove tvrdnje.

Na glavnoj prometnici nijedna zgrada nije ostala neoštećena: mesnice, ljekarne, prodavaonica cipela i kozmetički salon zasipani su šrapnelima.

Zelenskij je uručio medalje vojnicima koji su oslobodili područje grada Balakliije u istočnom dijelu zemlje, još jednog grada koji je vraćen u ukrajinske ruke. Građani i policija istog grada kazali su da su mnogi civili ubijeni u mjesecima ruske okupacije grada.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba izvijestio je na Twitteru o napadima na Krivij Rih.

''Nakon što su poraženi od ukrajinskih vojnika na bojnom polju, ruske kukavice sada ratuju protiv naših civila i osnovne infrastrukture. Rusija je terorističa država i takvom mora biti obilježena'', poručio je Kuleba.

Na tom su tragu američki senatori iz Demokratske i Republikanske stranke predstavili zakon kojim bi se Rusija označila kao država sponzor terorizma. No, zakonu se protivi administracija predsjednika Joea Bidena.

Tagovi: Volodimir Zelenskij, Ukrajina, ruska vojska
PROČITAJ I OVO
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE