GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zelenski upozorio da bi Rusija mogla upotrijebiti kemijsko oružje u Ukrajini

Zelenski upozorio da bi Rusija mogla upotrijebiti kemijsko oružje u Ukrajini
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2022 / 07:40
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u ponedjeljak da bi Rusija mogla upotrijebiti kemijsko oružje u Ukrajini te je pozvao zapad na nametanje snažnih sankcija kako se Moskva ne bi usudila ni govoriti o upotrebi takvog oružja.

Tijekom dana, objavljeni su neprovjereni izvještaji koji sugeriraju da je Rusija upotrijebila kemijsko oružje u Mariupolju, luci na jugu zemlje.

“Ovo shvaćamo vrlo ozbiljno”, rekao je Zelenskij u noćnom obraćanju putem videa u ponedjeljak. Ukrajinski predsjednik, međutim, nije rekao da je takvo oružje već upotrijebljeno.

“Želio bih podsjetiti svjetske lidere da se o mogućoj upotrebi kemijskog oružja od strane ruske vojske već razgovaralo. Već tada, to je značilo da je na rusku agresiju potrebno reagirati oštrije i brže”, dodao je.

Pomoćnik gradonačelnika Mariupolja Petro Andryuschenko napisao je u svojim izvještajima putem Telegrama da kemijski napadi nisu potvrđeni te da očekuje da će detalje i objašnjenja moći objaviti kasnije.

Glasnogovornik Pentagona Petar Kirby rekao je kako SAD upoznat sa izvješćima.

“Ne možemo ništa potvrditi trenutno, ali ćemo nastaviti pobliže motriti situaciju”, istaknuo je.

“Ovi izvještaji, ako su istiniti, duboko uznemiruju i ukazuju na bojazan koju smo izrazili oko mogućnosti da Rusija upotrijebi bojna sredstva”, rekao je.

Ruska invazija preselila se iz predgrađa Kijeva na istok Ukrajine gdje se očekuje veliki napad. Europska unija u ponedjeljak je istaknula da su moguće dodatne sankcije Rusiji.

“Vrijeme ja da se pripremi takav paket da od Rusije ne čujemo niti riječi o oružju masovnog uništenja”, poručio je Zelenskij.

Dodao je kako je embargo na uvoz nafte iz Rusije nužnost, a da će bilo koji paket mjera koji se ne odnosi na naftu, u Moskvi biti dočekan sa smiješkom.

Tagovi: Volodimir Zelenskij, Ukrajina, ruska vojska, kemijsko oružje
PROČITAJ I OVO
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
RAKETE
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
WASHINGTON - Sjedinjene Države poslale su Ukrajini novi raketni sustav dugog dometa, potvrdio je Pentagon. To oružje velike preciznosti dio je hitnog vojnog paketa za Ukrajinu koji je SAD najavio u ožujku, ali "na zahtjev Ukrajine" nije bilo izričito navedeno na popisima isporuka.
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE