GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zbog ukidanja mjera u SAD-u se očekuje gotovo dvostruko više umrlih od koronavirusa

Zbog ukidanja mjera u SAD-u se očekuje gotovo dvostruko više umrlih od koronavirusa
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2020 / 08:12
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Po jednom od glavnih modela predviđanja širenja pandemije covida-19 u Sjedinjenim Državama u ponedjeljak je, zbog preranog izlaska iz izolacije u nekim dijelovima zemlje, znatno povećano očekivanje broja umrlih od te bolesti do 4. kolovoza, sa 72.000 na gotovo 135.000.

Po modelu Instituta za mjerenje i procjenu zdravlja (IHME) u procjeni od 29. travnja predviđalo se 72.433 umrlih do 4. kolovoza .

Taj je broj u ponedjeljak povećan na gotovo 135.000 umrlih, navodi institut u priopćenju. Do danas je službeno potvrđeno 68.000 umrlih od koronavirusa.

Nakon ovog povećanja model, koji su kritizirali kao preoptimističan, ulazi u rang procjena koje su iznijele druge ustanove. Neke su predviđale da će SAD već do početka lipnja prijeći 100.000 mrtvih.

Nova procjena uzima obzir ukidanje restrikcija na putovanje i okupljanje u nekim saveznim državama i pokretnost stanovnika primijećenu tijekom izolacije, a na temelju podataka dobivenih pomoću mobilnih aplikacija za navigaciju i drugih.

"Vidimo brojna žarišta na Srednjem zapadu", rekao je isti čas stručnjak u skupini, Ali Mokdad za CNN, prenosi AFP.

 internom dokumentu savezne administracije predviđa se također ponovni zamah pandemije sredinom svibnja i znatno povećanje dnevnog broja umrlih od covida-19 do 1. lipnja u odnosu na sadašnje razdoblje.

No Bijela kuća je rekla da to izvješće, koje je dobio New York Times, nije prošao provjere vladinih agencija.

Dokument na temelju modela Centra za kontrolu i prevenciju bolesti predviđa da će od covida-10 krajem svibnja umirati 3000 Amerikanaca dnevno dok sada, po podacima agencije Reuters, dnevno umire oko 2000 ljudi.

Po tim projekcijama će do kraja svibnja porasti i broj novozaraženih sa sadašnjih oko 25.000 dnevno na 200.000, prenosi list.

Na pitanje o izvješću koje je objavio New York Times glasnogovornik Bijele kuće Judd Deere je rekao da to "nije dokument Bijele kuće" te da nije iznesen "stručnoj skupini za koronavirus ili prošao provjeru saveznih agencija".

U SAD-u je covidom-19 do sada zaraženo 1,1 milijun Amerikanaca, po podacima agencije Reuters.

Australija planira uložiti 191 mln dolara u projekte vezane uz vodik

SYDNEY - Australska vlada izdvojila je 191 milijun američkih dolara za pokretanje projekta na bazi vodika, budući da zemlja planira razviti tu industriju do 2030., izjavio je australski ministar energetike i smanjenja emisija Angus Taylor.


Projekti s vodikom jedno su od rijetkih područja u kojima se ambicije konzervativne vlade poklapaju sa zagovornicima obnovljivih izvora energije koji se boje da vladina potpora ugljenu i plinu sprječava smanjivanje emisija ugljika.

Taylor je rekao da se vlada čvrsto zalaže za izgradnju industrije vodika, jer će stvoriti radna mjesta i milijarde dolara gospodarskog rasta u sljedećih nekoliko desetljeća.


„Bitno je da ako možemo dobiti vodik proizveden ispod dva australska dolara, to će moći odigrati ulogu u našem domaćem energetskom miksu kojim bi smanjili cijene energije, a održali svjetla upaljenima“, rekao je Taylor.

Od 2018. godine trošak za proizvodnju vodika je između pet i sedam australskih dolara po kilogramu, ovisno o korištenoj tehnologiji, prema prošle godine objavljenom Nacionalnom akcijskom planu za vodik. Prema planu, troškovi bi se trebali spustiti između dva i tri australska dolara kako bi bili konkurentni drugim izvorima energije.

Fond za unaprjeđivanje vodika vodit će i financirati vladina korporacija za financiranje čiste energije (CEFC), a usmjerit će se na projekte koji dokazuju tehničku i komercijalnu održivost proizvodnje vodika u velikom obujmu.


CEFC će surađivati s vladinom Agencijom za obnovljive izvore energije koja je nedavno zatražila da se projekte vezane uz vodik podrži sa 70 milijuna australskih dolara.

„Vidimo da zeleni vodik nudi najvjerodostojniji put ka dekarbonizaciji u sektorima s visokim emisijama“, rekao je izvršni direktor CEFC-a Ian Learmonth, ukazujući na sektor prometa i proizvodnje.

Tagovi: koronavirus u SAD-u, koronavirus, Covid-19
PROČITAJ I OVO
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
STRATEGIJA
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
ZAGREB - O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage.
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
JASNA PORUKA
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
ZAGREB - "Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe."
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?
SVAĐA
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?

ZAGREB - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku.

Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
STAVOVI
Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
ZAGREB - Posljednji je dan predaje lista za europske izbore, a sve stranke koje žele imati svoje zastupnike u Europskom parlamentu kandidature moraju predati do ponoći.
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
NOVA VLADA
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
ĐURĐEVAC - Sutra ćemo, kako se čini, sjesti za stol s HDZ-om, kazao je te dometnuo da su se odlučili za žurniji tempo razgovora s drugim političkim strankama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE