GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zbog pronevjere dva milijuna kuna istražuju se djelatnici VSOA-e

Zbog pronevjere dva milijuna kuna istražuju se djelatnici VSOA-e
ISTRAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.07.2022 / 09:39
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Zbog pronevjere 2 milijuna kuna istražuju se djelatnici VSOA-e, piše u petak Jutarnji list, navodeći da je s lažiranjem troškova u inozemnim misijama bio upoznat i jedan od pomoćnika ravnatelja i to je tolerirao.

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić zatražio je jučer od Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost i ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) generala Ivice Kindera očitovanje o informacijama da je veći broj zaposlenika te agencije lažirao troškove i nenamjenski trošio novac koji su dobivali za posjete misijama u Poljskoj, Litvi i Libanonu te su tom prilikom pronevjerili oko dva milijuna kuna.

Hajdaš Dončić je također zatražio da se očituju je li se to zaista dogodilo i je li o svemu obaviješteno Državno odvjetništvo. Predsjednik Odbora smatra da bi njihova očitovanja mogao dobiti u vrlo kratkom roku.

Pronevjeru novca pripadnici Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost utvrdili su tijekom dva nadzora rada VSOA-e.

Prije nekoliko tjedana stigli su u rutinsku kontrolu nadzora rada VSOA-e i tom im je prilikom jedan od zaposlenika ukazao na nenamjensko trošenje novca. Sve informacije o ovom velikom skandalu obavijene su oznakom tajnosti, a prema neslužbenim informacijama, s pronevjerom sredstava bio je upoznat jedan od Kinderovih pomoćnika te je tolerirao i nju i lažno prikazivanje troškova za putovanja.

Pripadnici VSOA-e odlazili bi u posjet u neku misiju te bi za troškove, primjerice, uzeli 30.000 kuna, a potrošili bi 10.000. Razliku ne bi vratili niti bi potrošeno pravdali računima. Nadzornici su nakon prikupljenih prvih informacija ubrzo stigli u dodatni nadzor.

Prema neslužbenim informacijama, o svemu su obavijestili predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića. Zasad nije poznato jesu li izvješće uputili i Državnom odvjetništvu te je li DORH otvorio izvide u ovom slučaju.

Ova velika afera događa se u trenutku kada se VSOA još nije oporavila od sličnog skandala u kojem su njezin bivši ravnatelj general Darko Grdić i njegov zamjenik general Ognjen Preost u prosincu prošle godine osuđeni jer su novac namijenjen specijalnim poslovima isplaćivali jedan drugom i koristili ga za osobne potrebe. Pritom je država oštećena za oko pet milijuna kuna, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec.

Tagovi: Vojna sigurnosno obavještajna agencija, Ivica Kinder, Siniša Hajdaš Dončić
PROČITAJ I OVO
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE