GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zbog klimatskih promjena najrazorniji uragani triput češći nego prije sto godina

Zbog klimatskih promjena najrazorniji uragani triput češći nego prije sto godina
URAGANI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.11.2019 / 08:22
Autor: SEEbiz / H
KOPENHAGEN - Najrazorniji uragani danas su triput češći nego prije stotinu godina, kažu znanstvenici Sveučilišta u Kopenhagenu, koji su to zaključili korištenjem nove metode izračuna.

Prethodni pokušaji izolacije utjecaja klimatskih promjena na uragane često su rezultirali oprečnim rezultatima.

Ali nova studija upućuje na to da je povećanje štete koju uzrokuju takvi veliki cikloni povezano s globalnim zagrijavanjem, piše ScienceAlert.

Uragani ili tropski cikloni smatraju se jednom od najrazornijih prirodnih katastrofa.

Šteta koju je 2005. godine za sobom ostavio uragan "Katrina" iznosio je 125 milijarda dolara, što je otprilike jedan posto američkog BDP-a.

Jedno od težih pitanja s kojim se znanstvenici suočavaju je na koji način usporediti uragane iz različitih razdoblja. Je li materijalno povećanje štete zabilježeno u prošlom stoljeću jednostavno posljedica činjenice da danas na područjima koja zahvaćaju uragani živi više uglavnom bogatije populacije?

Ranija istraživanja pokazala su da je veća materijalna šteta povezana s boljim imovinskim stanjem stanovništva, a ne sa statistički značajnijim promjenama učestalosti uragana.

Nova saznanja znanstvenika Sveučilišta u Kopenhagenu dovode u pitanje takvo stajalište.

Umjesto da vode računa o ekonomskoj šteti, autori izvješća evidentirali su površinu koju je u razdoblju između 1900. i 2018. u potpunosti uništilo više od 240 oluja na temelju baze podataka osiguravajućih društava.

Kao primjer su uzeli uragan Irmu koji je 2017. pogodio Floridu. U krugu od oko 10.000 četvornih metara od epicentra oluje živjelo je otprilike 1,1 milijuna stanovnika.

S obzirom na to da se bogatstvo po glavi stanovnika ondje procjenjuje na 194.000 dolara, znanstvenici su zaključili da ukupno bogatstvo u regiji koja se proteže na 10.000 četvornih kilometara iznosi 215 milijarda dolara.

Štetu od oluje procijenili su na 50 milijarda dolara, što je u konačnici iznosilo 23 posto ukupnog bogatstva regije. Ako se od 10.000 četvornih kilometara oduzme spomenutih 23 posto, u konačnici uništena površina obuhvaća 2300 četvornih kilometara.

Korištenjem sličnih numeričkih modela o područjima, bogatstvu i naseljenosti nekih regija u posljednjih stotinu godina, znanstvenici su uspjeli izraditi realnije usporedbe o šteti koja nastane nakon uragana na nekom području u posljednjih nekoliko desetljeća. Ustanovili su da se učestalost najrazornijih uragana povećavala za 330 posto po stoljeću i vjeruju da je uglavnom posljedica porasta temperature.

"Naši podaci upućuju na to da je šteta veća zbog očiglednih klimatskih promjena, odnosno ekstremno snažnih oluja i uragana, koji su posljedica globalnog zagrijavanja", zaključili su.

"Nova metoda praćenja učestalosti uragana uistinu je dobra", smatra autor studije Aslak Grinsted sa Sveučilišta u Kopenhagenu.

"Podaci o učestalosti uragana nisu rezultat samo mojih istraživanja, već se do sličnih podataka došlo i ostalim numeričkim metodama i vjerujem da su vrlo korisni". Rezultati studije objavljeni su u stručnome časopisu PNAS.

Tagovi: klimatske promjene, uragani
PROČITAJ I OVO
Od četvrtka privremeno zatvaranje 20 pograničnih prijelaza između Hrvatske i BiH
ZATVARANJE
Od četvrtka privremeno zatvaranje 20 pograničnih prijelaza između Hrvatske i BiH
ZAGREB - S ciljem sprječavanja širenja zaraze koronavirusom, Hrvatska i Bosna i Hercegovina dogovorile su se da od četvrtka u 7 sati privremeno zatvaraju 20 graničnih prijelaza za pogranični promet, izvijestilo je u srijedu Ravnateljstvo policije Ministarstva unutarnjih poslova RH.
Markotić poslala poruku građanima juga Hrvatske
PORUKE
Markotić poslala poruku građanima juga Hrvatske
ZAGREB - Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević", Alemka Markotić komentirala je trenutnu situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj.
Velika Britanija: Prvi put više od 500 mrtvih u jednom danu
KATASTROFA
Velika Britanija: Prvi put više od 500 mrtvih u jednom danu
LONDON - S petsto umrlih u jednom danu, što je najveći broj od izbijanja epidemije i nakon smrti 13-godišnjaka, pandemija koronavirusa dramatično se ubrzava u Velikoj Britaniji dok se čuju kritike zbog nedostatka testova za liječničko osoblje koje radi do iznemoglosti.
Kina bilježi 1.300 asimptomatskih slučajeva zaraze
ZARAZA
Kina bilježi 1.300 asimptomatskih slučajeva zaraze
PEKING - Kina je u srijedu, nakon zabrinutosti zbog slučajeva ljudi koji su pozitivni na koronavirus ali nemaju nikakvih simptoma, objavila da ima više od 1300 asimptomatskih slučajeva zaraze.
Pandemija smanjila zagađenje zraka, ali slabo utječe na klimu
UTJECAJI
Pandemija smanjila zagađenje zraka, ali slabo utječe na klimu
LONDON - Zaustavljen rad u tvornicama, prizemljeni zrakoplovi, pandemija je smanjila zagađenje planeta, ali će slabo utjecati na zaštitu klime, upozorio je dužnosnik Svjetske meteorološke organizacije (WMO).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE