GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zaustavljena evakuacija civila iz Mariupolja, Rusi ponovno napali

Zaustavljena evakuacija civila iz Mariupolja, Rusi ponovno napali
EVAKUACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.05.2022 / 06:44
Autor: SEEbiz / H
KIJEV -Stotinjak ukrajinskih civila evakuirano je u nedjelju iz uništene čeličane Azovstal u gradu Mariupolju, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij nakonšto su Ujedinjeni narodi potvrdili da je u tijeku "operacija sigurnog prolaza".

Kratko je trajalo primirje uspostavljeno za evakuaciju ljudi iz Čeličane Azovstal. Ukrajinski vojnik Denis Schlega za lokalnu televiziju rekao je kako su Rusi u nedjeju navečer, nakon što je evakuacija pauzirana, nastavili gađati čeličanu.

Još se nezna ugrožavala li to raketiranje nastavak evakuacije zakazan ua osam ujutro u ponedjeljak. Procjenjuje se da su još stotine ljudi, među njima i ranjenici, zarobljeni u čeličani.

"Prvi smo put imali dva dana primirja na ovom teritoriju i uspjeli smo izvesti više od sto civila - žena i djece", rekao je Zelenskij u noćnom video obraćanju.

Prvi evakuirani civili u ponedjeljak ujutro stići će u grad Zaporižje, pod kontrolom Ukrajine, rekao je Zelenskij te dodao kako se nada da će se nastaviti uvjeti koji će omogućiti evakuaciju preostalih ljudi.

Ruska vojska se fokusirala na jug i istok Ukrajine nakon što nije uspjela zauzeti Kijev u prvim tjednima rata koji je sravnio gradove, ubio tisuće civila i prisilio više od pet milijuna Ukrajinaca na bijeg iz zemlje.

U Mariupolju je Moskva proglasila pobjedu 21. travnja dok su se stotine ukrajinskih vojnika i civila sklonile u čeličanu Azovstal, golemi kompleks iz sovjetskog doba s mrežom bunkera i tunela, gdje su zarobljeni s malo hrane, vode i potrebnih lijekova.

Pregovori o evakuaciji civila u više su navrata propadali posljednjih tjedana, a Rusija i Ukrajina svaljivale su jedna na drugu odgovornost za neuspjeh.

No, u nedjelju je više od 50 civila stiglo u prihvatni centar kamo su pobjegli iz Mariupola, rekao je Reutersov fotograf.

Civili su stigli autobusima u konvoju s UN-ovim i ruskim vojnim vozilima u selo Bezimene koje drže Rusi, oko 30 kilometara istočno od Mariupola, gdje je bio postavljen niz svijetloplavih šatora.

Glasnogovornik Ureda UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova rekao je da je "operacija sigurnog prolaza" započela u subotu i da se koordinira s Međunarodnim odborom Crvenog križa, Rusijom i Ukrajinom.

Rekao je da se ne mogu objaviti detalji kako se ne bi ugrozila sigurnost evakuiranih i konvoja.

Denys Shleha, zapovjednik 12. brigade ukrajinske Nacionalne garde, govoreći u nedjelju za televiziju iz tvornice Azovstal, rekao je da je nekoliko stotina civila ostalo u tamošnjim bunkerima, uključujući 20-ak djece, te da će biti potrebne još jedna ili dvije dodatne evakuacije sličnih razmjera.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je 80 civila evakuirano iz tvornice.

Plan evakuacije civila iz razorenog grada s područja izvan čeličane odgođen je za ponedjeljak ujutro, priopćilo je gradsko vijeće Mariupolja.

Tagovi: čeličana Azovstal, Azovstal, Mariupolj
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE