GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zašto Slovenci više ne pričaju političke viceve?

Zašto Slovenci više ne pričaju političke viceve?
VICEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.10.2018 / 09:32
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Šale na račun političara u Sloveniji gotovo su u potpunosti nestale u odnosu na vrijeme prije tridesetak godina, ne zato jer su zabranjene ili zbog nedostataka 'materijala' već zbog izmijenjenog ukusa društva i društvenih okolnosti, teza je dvojice istraživača s ljubljanskog Fakulteta političkih znanosti do koje su došli terenskim istraživanjem.

Političke šale u postsocijalizmu nestaju iz svakodnevnog života Slovenaca i više nemaju istu važnu ulogu kao u socijalizmu iako politički humor kao šira kategorija nije sasvim nestao i javlja se u promijenjenim oblicima, teza je od koje su pošli istraživači Primož Mlačnik i Peter Stanković te zaključili da je tu početnu tezu potvrdilo i istraživanje.

Kao uzorak su uzeli 200 šala koje su našli na pet najposjećenijih Facebook profila na slovenskom jeziku i stotinu šala s najviše "lajkova".

Kako su naveli u zaključku istraživanja, pokazalo se je da su njihove pretpostavke bile točne jer su mete samo triju od 200 šala bili konkretni političar. Pritom je konkretno ime bilo navedeno samo jedanput.

Najviše se šala odnosilo na muški ili ženski spol, potom slijede vicevi o plavušama (11 šala), pa 10 o "Janezeku" (ili o malom Ivici), četiri o Muji i Hasi i tri o punicama.
Tek nakon punica na red su došle šale o političari, a potom o svećenicima, odvjetnicima i ostalima.

Autori su pokušali naći i objašnjenje zašto je u demokratskoj Sloveniji broj političkih viceva tako mali u odnosu na razdoblje socijalizma i bivše SFRJ.
Prva stvar koju pritom valja reći je da je u Jugoslaviji političar bio privlačna meta šale jer je režimska propaganda bila jaka, a granice prema zapadu otvorene pa se vicevima odražavala kritička distanca i raskorak propagande sa stvarnošću, navode autori istraživanja.

Raskorak sa stvarnošću postoji i u kapitalizmu, ali kapitalizam funkcionira bez potrebe da se ideološki opravda i legitimira se na suptilniji način, što su dokazali brojni kritički teoretičari, od Karla Marxa naovamo, navode autori istraživanja te dodaju da zato danas u Sloveniji ne postoji stvarni poticaj za nastanak viceva o političarima.
Kao drugi mogući razlog navode da je političare u vrijeme SFRJ-a i socijalizma birala partija, a ne narod zbog čega nisu bili posebno omiljeni među stanovništvom. Tako su brzo postajali predmetom šala, dok danas birači sami biraju svoje predstavnike na svim razinama pa bi se šala o političarima mogla shvatiti i kao kritika njih samih.

Tagovi: Slovenci, politički vicevi
PROČITAJ I OVO
WHO: Nema dokaza da se snaga koronavirusa promijenila
OCJENE
WHO: Nema dokaza da se snaga koronavirusa promijenila
ŽENEVA - Nema dokaza da je novi koronavirus promijenio oblik transmisije ili da se promijenila težina bolesti koju izaziva, poručili su u ponedjeljak stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).
Amerika gori, Trump poziva guvernere da budu agresivniji (VIDEO)
PLAMEN SE ŠIRI
Amerika gori, Trump poziva guvernere da budu agresivniji (VIDEO)
Amerika gori, Trump poziva guvernere da budu agresivniji (VIDEO)
WASHINGTON - "Morate biti dominantni ili ćete izgledati poput gomile budala, morate uhićivati i suditi ljudima", rekao je Trump guvernerima tokom telefonskog sastanka koji je predsjednik SAD obavio iz bunkera.
Plenković najavio stegovni postupak protiv Josipe Rimac
NAJAVE
Plenković najavio stegovni postupak protiv Josipe Rimac
ZAGREB - Nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a i Nacionalnog vijeća stranke, premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković otkrio je nositelje lista u svim izbornim jedinicima, ali i najavio stegovni postupak protiv Josipe Rimac.
Afera dnevnice: Grafolozi ponovili da je Saucha autor većine potpisa
EPILOG
Afera dnevnice: Grafolozi ponovili da je Saucha autor većine potpisa

ZAGREB - Vještaci grafolozi ponovili su u ponedjeljak na suđenju bivšem predstojniku premijerova kabineta Tomislava Sauche i tajnici Sandri Zeljko u "aferi dnevnice" svoj raniji nalaz i mišljenje da je Saucha autor većine spornih potpisa.

U Sloveniji nigdje bez maske i nakon kraja epidemije
MASKE
U Sloveniji nigdje bez maske i nakon kraja epidemije

LJUBLJANA - Premda je epidemija Covida-19 u Sloveniji nakon dva i pol mjeseca završena, mogućnost drugog vala zaraze i dalje je stvarna opasnost pa se građanima preporučuje da uza sebe uvijek imaju masku, rekli su u ponedjeljak vladini dužnosnici.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE