GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zašto je uhićena Ana Stavljenić-Rukavina?

Zašto je uhićena Ana Stavljenić-Rukavina?
SLUČAJ SREBRNJAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.07.2021 / 07:58
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Među jučer privedenim osobama u velikoj akciji USKOK-a je i prof. dr. Ana Stavljenić-Rukavina, ministrica zdravstva u vrijeme SDP-ove Vlade i bivša bliska suradnica Milana Bandića.

Sumnjiči ju se da je kao predsjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak s Bandićevom pročelnicom Andreom Šulentić zloupotrijebila položaj pri izboru novog ravnatelja bolnice, a nakon smjene dugogodišnjeg ravnatelja dr. Bore Nogala.

Naime, još je u sjećanju afera Srebrnjak, koja je krajem 2019. i tijekom prošle godine tresla hrvatsko zdravstvo. Upravno vijeće bolnice, kojem je na čelu godinama bila prof. dr. Ana Stavljenić-Rukavina, iznenada je odlučilo napraviti čistku u bolnici, kako se tada govorilo, po nalogu bivšeg gradonačelnika Milana Bandića, piše Jutarnji list.

Predsjednica Upravnog vijeća tada je tvrdila da je Gradski kontrolni ured našao niz nezakonitosti u bolnici i da je smjena neizbježna. U tom ju je podržavala dogradonačelnica Jelena Pavičić-Vukićević, koja je s Bandićem isticala Stavljenić-Rukavinu kao "moralnu vertikalu" u koju "nitko nema pravo upirati prstom", aludirajući na njezinu ostavku ministrice u vrijeme afere Baxter.

Iznosile su se tada vrlo teške optužbe na račun Nogala i njegovih suradnika, a sve je išlo toliko daleko da je Pavičić-Vukičević tvrdila da se u bolnici "prakticira i nadriliječništvo jer je nutricionistica određivala terapiju". Sve to bio je razlog da se u priču uplete i Ministarstvo zdravstva, čija je inspekcija utvrdila da prigovori Gradskog kontrolnog ureda na rad bolnice nemaju nikakva uporišta jer je "uvidom u dokumentaciju utvrđeno da je nutricionistica na zahtjev liječnika samo provodila nutricionistička savjetovanja te mjerenja koja su u njezinoj domeni, a nalaz bi bio proslijeđen liječniku koji je to i tražio".

Kao žena od Bandićeva povjerenja, na mjesto v.d. ravnatelja imenovana je dr. Ivana Đerek-Dubravčić, jedna od njegovih suradnica, koja nikad nije radila s pacijentima i tada nije imala ni važeću liječničku licencu. Usput rečeno, Upravno vijeće na čelu sa Stavljenić-Rukavinom tada je imao petero članova, a po zakonu ih je trebalo biti sedmero, što znači da su i smjena i imenovanje bili nelegalni.

Nogalo i njegovi suradnici tada su tvrdili da bolnica radi po zakonu, ali da je cilj domoći se 58 milijuna eura, koliko je Srebrnjak dobio iz fondova EU za projekt Centra za translacijsku medicinu te da je jedna od meta 80.000 četvornih metara zemljišta na kojem je lječilište Brestovac, inače u vlasništvu bolnice. Da u tome ima "dima", potvrđuje i inzistiranje da se kod Brestovca napravi stanica žičare, što je značajno poskupjelo taj projekt. Do danas se ne zna što je Grad namjeravao s Brestovcem ili, točnije, kome je bio "obećan".

Uz Nogala, tada je s mjesta voditeljice europskog projekta smijenjena njegova autorica, prof. dr. Mirjana Turkalj, kao i predsjednik stručnog vijeća bolnice prof. dr. Davor Plavec. U međuvremenu je Nogalo dobio prvostupanjsku presudu po kojoj je smijenjen nezakonito, ali, naravno, nije vraćen na staro radno mjesto. Raspisan je natječaj s, kažu, već pripremljenim imenom, pa je novi ravnatelj lani postao 32-godišnji specijalizant za kojeg je Upravno vijeće reklo da ima "kompetencije potrebne za upravljanje u zdravstvenom sustavu te da je iskusni dokazani znanstvenik u znanstvenom području biomedicina i zdravstvo, osobito u dijelu kliničke i translacijske medicine".

Činjenice, pak, govore da je Dumić Čulo sjeo u ravnateljsku fotelju bez dana iskustva u vođenju odjela, a kamoli bolnice. Otvoreni javni postupak za izradu izvedbenog projekta i izvođenje gradnje nove zgrade raspisan je lani u listopadu. Radovi su trebali početi u ožujku i završiti početkom 2023., ali zasad nema ni "cigle". Ozbiljno prijeti opasnost da će se 58 milijuna eura morati vratiti "vlasniku" ako se nastavi istim tempom.

Ovo privođenje predsjednice Upravnog vijeća zapravo je mali "flaster" na ranu onih koji su zdušno radili na projektu, baš kao i Nogalu koji podsjeća da su njegove i nevolje njegovih suradnika počele s dobivanjem projekta EU, a svi oni koji su radili i donijeli ga RH smijenjeni su.

Tagovi: Ana Stavljenić-Rukavina, Ivo Dumić Čule, Milan Bandić, Boro Nogalo, Dječja bolnica Srebrnjak, Jelena Pavičić Vukičević
PROČITAJ I OVO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE