GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zašto je Facebook zabranio objavu Korada Korlevića?

Zašto je Facebook zabranio objavu Korada Korlevića?
CENZURA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.11.2020 / 09:40
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Korado Korlević, astronom iz Zvjezdarnice Višnjan doživio je cenzuru na Facebooku.

U ovotjednoj emisiji Pressing na N1 televiziji govorio je i o perspektivama čovječanstva u doba pandemije. Mnogi su dijelili post koji je postavila neovisna televizija, no najveća društvena mreža odlučila je da to što Korado priča nije točno i ne odgovara istini. Čovječanstvo živi u dobu neizvjesnosti, između ostalog i zbog sve većih znanstvenih otkrića, za koje je pitanje koliko je spreman nositi se s njima. Voditelja je zanimalo što Korlević smatra koliko je pandemija koronavirusa već sada izazvala posljedice u ljudskoj civilizaciji koje bi mogle ostati trajne.

“Priča je kompliciranija nego što se vidi. Za početak, to nije ona pandemija koja se očekivala. Mi statistički znamo koliko vremena treba da se pojavi neka pandemija prema broju stanovnika i virusa koji se nalaze u opticaju. Znalo se da će biti pandemija, znalo se da postoji vjerojatnost da to bude neki koronavirus i očekivalo se više mrtvih od ovoga”, kazao je Korlević i upozorio da to nije jedini problem čovječanstva:

“Nalazimo se u trenutku kad, van svih tih problema, imamo i nešto što je socijalni i kulturni kolaps. Imamo situaciju da smo u društvu snova, a onda mediji publiku, koja je spremna na prodaju priča, idu strašiti brojevima po prvi put na takav način.”

Korlević je objasnio da čovječanstvo nije naviklo živjeti pod pritiskom ovako intenzivne informiranosti umrlih od, naveo je kao primjere, gripe ili žutice, odnosno malarije.

“To se svaki dan daje. Imamo dio sugrađana koji se plaši. Naravno da je virus opasan, kao svi virusi. Ovaj je mrvicu opasniji od onoga što je prosjek, ali nije ni blizu onome što su Ebola, što je SARS, MERS i one grozote od virusa koje srećom nisu uspjele napraviti pandemiju. Imamo potrošače koji su se prestrašili”, povezao je Korlević pandemiju direktno s ekonomskim posljedicama.

“U društvu prodaje snova, ti si prestrašio one koji su ti glavni pokretač društva. Godine će trebati da se vrate. A imamo avionsku industriju i cijeli taj segment koji će jako loše proći. Imamo promjene koje će ostati trajne. Nakon ovoga, jedan poljubac neće biti ono što je bio poljubac. Ono druženje koje je nekad bilo, neće biti takvo druženje”, objasnio je posljedice po društvene obrasce ponašanja.

A cjepivo kao mogući spas?

“Cjepivo nikada nije 100 posto sigurno. Niti kada nas se bude cijepilo 60 posto, nećemo moći reći da je sada sve riješeno. Pogotovo ako taj virus izaziva slab odgovor tijela (da stvara) antitijela. Bit će vjerojatno kao s gripom, da ćemo se morati cijepiti svake godine. I to je jedna, onako, srednje loša prognoza. Naravno da će ovaj virus ostati. Nas je puno na planetu i nije samo ta bolest. Bolesti će još doći.”

Kao posebnu opasnost Korlević je naveo mogućnost da “pobjegne”, da se počne širiti kakva sintetska bolest:

“Jer, zadnjih 60-ak godina vojske su proizvodile bolesti. To će sada moći raditi amateri kad dobiju alate iz molekularne biologije i genetike.”

Korleviću je zapravo neobično da se takvo što već nije dogodilo.

“Imamo sve alate da jedan srednjoškolac, kojega to zanima, može krenuti s tim. Uzmimo modificiranje bakterija… naprosto se modificira i pusti se nazad u prirodu”, kazao je i istaknuo da je etika jedina brana tome da se to doista ne dogodi.

Ipak:

“Ima i dobrih stvari. Sad smo naučili, kad netko ima gripu, kad je bolestan, da ne treba ići na posao. Imali smo situaciju da je netko imao gripu, došao je na posao i zarazio je pola kolektiva onim virusima koje je donio. Ovo je jedna generalna proba za trenutak kad nam dođe pandemija koja će biti neopisivo opasnija od ove. Sad znamo što treba raditi.”

Tagovi: Korado Korlević, pandemija, koronavirus u svijetu, Zvjezdarnica Višnjan, Facebook
PROČITAJ I OVO
Biden potpisao niz uredbi za borbu protiv klimatskih promjena
KLIMA
Biden potpisao niz uredbi za borbu protiv klimatskih promjena
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je potpisao niz izvršnih uredbi za borbu protiv klimatskih promjena, uključujući pauziranje novih koncesija nafte i plina na saveznom teritoriju i ukidanje subvencija za fosilna goriva.
Istraživanje: Većina građana nezadovoljna reakcijom države nakon potresa
VOX POPULI
Istraživanje: Većina građana nezadovoljna reakcijom države nakon potresa
ZAGREB - Potres u Sisačko-moslavačkoj županiji izazvao je visoku razinu uznemirenosti među građanima Hrvatske, a više od polovice ispitanika izrazilo je nezadovoljstvo angažmanom i organizacijom pomoći države potresom pogođenom području, kaže se priopćenju u srijedu agencije Hendal.
Ozlijeđeni radnici HEP-a izvan životne opasnosti, jedan prevezen u Zagreb
OPORAVAK
Ozlijeđeni radnici HEP-a izvan životne opasnosti, jedan prevezen u Zagreb
ZAGREB - U Pakracu su u srijedu ozlijeđena trojica radnika HEP-a na koje je bačena eksplozivna naprava, a najteže stradali, kojem je jedan od gelera prodro u lubanjsku šupljinu a više njih u abdomen, dovezen je u KBC-Zagreb i trenutno je izvan životne opasnosti.
Moskovska policija privela brata Alekseja Navaljnog
PRIVOĐENJE
Moskovska policija privela brata Alekseja Navaljnog
MOSKVA - Moskovska policija privela je Olega Navaljnog, brata zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, u srijedu tijekom pretresa nekretnina povezanih s oporbenim političarom, rekli su njegovi saveznici.
Kontejnersko naselje u Petrinji očekuje prve stanovnike idućega tjedna
NASELJE
Kontejnersko naselje u Petrinji očekuje prve stanovnike idućega tjedna
PETRINJA - Stambeno-poslovno naselje koje se podiže na platou starog sajmišta u Petrinji već bi idućeg tjedna trebalo primiti prve stanovnike pogođene potresom, dok bi taj mali kontejnerski grad čitav trebao biti dovršen za mjesec dana, doznaje se od državnog tajnika za infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE