GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zapovjednici iz Azovstala premješteni u Rusiju radi istrage

Zapovjednici iz Azovstala premješteni u Rusiju radi istrage
NEPOZNATA SUDBINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.06.2022 / 08:42
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Dvojica glavnih zapovjednika boraca, koji su branili čeličanu Azovstalj u jugoistočnom ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju, premješteni su u Rusiju radi istrage, objavila je ruska državna agencija TASS, a prenosi u nedjelju Reuters.

Neizvjesna je sudbina stotine boraca, koje su ruske snage zarobile u svibnju nakon višemjesečne opsade Mariupolja. Moskva je rekla da su svojedobno premješteni u odmetnute istočne ukrajinske pokrajine, koje podupire Rusija.

TASS je kasno u subotu, navodeći anonimni izvor iz ruske policije, rekao da su u Rusiju premješteni Svjatoslav Palamar, zamjenik zapovjednika bataljuna Azov, i Sergij Volinskij, zapovjednik 36. mornaričke brigade ukrajinskih oružanih snaga.

Časnici specijalnih postrojbi premjestili su ih iz Donecka, istočne ukrajinske pokrajine koju Moskva priznaje kao neovisnu državu, "kako bi proveli istražne radnje s njima", citirao je TASS svoj izvor.

"Drugi časnici raznih ukrajinskih jedinica također su prevezeni u Rusiju", dodaje izvor.

Reuters nije mogao potvrditi istinitost navoda niti je odmah bilo reakcije iz Kijeva.

Ukrajina je ranije ovog mjeseca rekla da su njezine obavještajne službe u komunikaciji sa zarobljenim borcima iz čeličane Azovstaljh.

Bataljun Azov, vojna jedinica koju su 2014. uspostavili dobrovoljci ekstremno desne političke orijentacije kako bi se borili protiv proruskih separatista, te 36. mornarička brigada bile su ključne u obrani čeličane.

Kijev traži razmjenu zarobljenika s Moskvom kako bi se borci vratili, no neki ruski parlamentarci žele da se neki od boraca izvedu pred sud.

Ruske agencije su početkom lipnja objavile da je više od 1.000 boraca iz Azovstalja premješteno u Rusiju na nepoznate lokacije radi istrage.

Samoproglašene Narodne Republike Doneck i Luhansk nalaze se u industrijskoj regiji Donbas na istoku Ukrajine, gdje se Rusija bori kako bi uspostavila kontrolu nad tim područjem.

Tagovi: Azovstal, Mariupolj, pukovnija Azov, ruska vojska, britanski obavještajci, ruska vojska
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE