GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Žalbe na javne nabave: U prosjeku 99 žalbi mjesečno

Žalbe na javne nabave: U prosjeku 99 žalbi mjesečno
NATJEČAJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.07.2021 / 09:46
Autor: SEEbiz/Večernji list
ZAGREB - Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave u prošloj godini rješavala je u prosjeku 99 žalbi na natječaje mjesečno, odnosno tri dnevno, piše u petak Večernji list.

Ukupno 1196 žalbenih predmeta stiglo im je u 2020., od čega je 107 “preneseno” iz 2019., budući da su to predmeti koji su pristigli krajem te godine i fizički se nisu stigli njima baviti. Sve te žalbe donijele su u državni proračun oko 16 milijuna kuna, odnosno 5,5 milijuna više nego što je potrebno da Komisija uopće funkcionira.
Većina žalbi, čak 97,89 posto, stigla je upravo na postupke javne nabave, na koncesije bilo ih je tek 2,11 posto, dok nitko nikakav prigovor lani nije imao na javno-privatna partnerstva. Gledaju li se samo postupci koji su zaprimljeni, a i riješeni u prvoj pandemijskoj godini, njih je 992, a 446 ih je završilo tako da je Komisija žalbu i usvojila. U prijevodu, 44,96 posto pristiglih žalbi zaustavilo je ili poništilo određeni natječaj, što je otprilike njih osam i pol tjedno, odbijeno ih je 33,87 posto, a odbačeno 16,63 posto.
Različite su, naravno, i faze u kojima žalitelji Komisiji odluče poslati svoje prigovore, pa ih najviše to radi kad je već donesena odluka o odabiru ili odluka o poništenju određenog natječaja. Žale se masovno i na dokumentaciju o nabavi, odnosno na “papire” kojima se propisuje što se sve natječajem traži, odnosno uvjeti koje tvrtka, koja će posao kasnije raditi, mora ispuniti.
"Na objavu dokumentacije o nabavi ili njenu izmjenu 30,49 posto je žalbi, što je pad od oko 1,5 posto u odnosu na 2019., ali i dalje se radi o znatnom broju takvih žalbi, u velikoj mjeri i zbog jedinstvene naknade za pokretanje žalbenog postupka u iznosu od pet tisuća kuna, neovisno o procijenjenoj vrijednosti nabave",objašnjavaju ovaj trend iz Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave u svom izvješću za lanjsku godinu.
Ukupna procijenjena vrijednost natječaja na koje su te žalbe upućene gotovo je 152,5 milijuna kuna. Naaknade koje žalitelji Komisiji moraju platiti ako žele pokretanje postupka ovise upravo o "težini" natječaja. Ako je procijenjena vrijednost nabave, primjerice, 750 tisuća kuna, naknada je pet tisuća, a vrijedi li natječaj više od 60 milijuna kuna, naknada je 100 tisuća. Udio postupaka javne nabave koji su bili predmet kontrole u 2020. iznosio je 7,23 posto od ukupnog broja objavljenih natječaja, piše u petak Večernji list.

Tagovi: javne nabave, natječaji, državna komisija, žalbe
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE