GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Žalbe na javne nabave: U prosjeku 99 žalbi mjesečno

Žalbe na javne nabave: U prosjeku 99 žalbi mjesečno
NATJEČAJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.07.2021 / 09:46
Autor: SEEbiz/Večernji list
ZAGREB - Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave u prošloj godini rješavala je u prosjeku 99 žalbi na natječaje mjesečno, odnosno tri dnevno, piše u petak Večernji list.

Ukupno 1196 žalbenih predmeta stiglo im je u 2020., od čega je 107 “preneseno” iz 2019., budući da su to predmeti koji su pristigli krajem te godine i fizički se nisu stigli njima baviti. Sve te žalbe donijele su u državni proračun oko 16 milijuna kuna, odnosno 5,5 milijuna više nego što je potrebno da Komisija uopće funkcionira.
Većina žalbi, čak 97,89 posto, stigla je upravo na postupke javne nabave, na koncesije bilo ih je tek 2,11 posto, dok nitko nikakav prigovor lani nije imao na javno-privatna partnerstva. Gledaju li se samo postupci koji su zaprimljeni, a i riješeni u prvoj pandemijskoj godini, njih je 992, a 446 ih je završilo tako da je Komisija žalbu i usvojila. U prijevodu, 44,96 posto pristiglih žalbi zaustavilo je ili poništilo određeni natječaj, što je otprilike njih osam i pol tjedno, odbijeno ih je 33,87 posto, a odbačeno 16,63 posto.
Različite su, naravno, i faze u kojima žalitelji Komisiji odluče poslati svoje prigovore, pa ih najviše to radi kad je već donesena odluka o odabiru ili odluka o poništenju određenog natječaja. Žale se masovno i na dokumentaciju o nabavi, odnosno na “papire” kojima se propisuje što se sve natječajem traži, odnosno uvjeti koje tvrtka, koja će posao kasnije raditi, mora ispuniti.
"Na objavu dokumentacije o nabavi ili njenu izmjenu 30,49 posto je žalbi, što je pad od oko 1,5 posto u odnosu na 2019., ali i dalje se radi o znatnom broju takvih žalbi, u velikoj mjeri i zbog jedinstvene naknade za pokretanje žalbenog postupka u iznosu od pet tisuća kuna, neovisno o procijenjenoj vrijednosti nabave",objašnjavaju ovaj trend iz Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave u svom izvješću za lanjsku godinu.
Ukupna procijenjena vrijednost natječaja na koje su te žalbe upućene gotovo je 152,5 milijuna kuna. Naaknade koje žalitelji Komisiji moraju platiti ako žele pokretanje postupka ovise upravo o "težini" natječaja. Ako je procijenjena vrijednost nabave, primjerice, 750 tisuća kuna, naknada je pet tisuća, a vrijedi li natječaj više od 60 milijuna kuna, naknada je 100 tisuća. Udio postupaka javne nabave koji su bili predmet kontrole u 2020. iznosio je 7,23 posto od ukupnog broja objavljenih natječaja, piše u petak Večernji list.

Tagovi: javne nabave, natječaji, državna komisija, žalbe
PROČITAJ I OVO
Umro borac za poljoprivrednike Antun Laslo
IN MEMORIAM
Umro borac za poljoprivrednike Antun Laslo
ZAGREB - Borac za interese poljoprivrednika i seljaka Antun Laslo umro je u petak u 71. godini, izvijestila je putem Facebooka njegova obitelj i prijatelji.
Dva dana uoči izbora u Njemačkoj vlada potpuna neizvjesnost oko ishoda
NEIZVJESNO
Dva dana uoči izbora u Njemačkoj vlada potpuna neizvjesnost oko ishoda
BERLIN - Njemačka se nakon dugo vremena ponovno nalazi pred izborima čiji je ishod potpuno neizvjestan: u nedjelju se očekuje tijesna borba za prvo mjesto između kršćanskih demokrata i socijaldemokrata, a potom i još neizvjesnije formiranje vladajuće koalicije nakon izbora.
EU se boji praznine nakon odlaska Angele Merkel
STRAHOVANJA
EU se boji praznine nakon odlaska Angele Merkel
BRUXELLES - Odlazak Angele Merkel s političke scene izaziva strah od praznine u Europskoj uniji, suočenoj s egzistencijalnim izazovima.
Odlazak Angele Merkel
KRAJ ERE
Odlazak Angele Merkel
BERLIN - Dok su autoritarni populisti bili u uzletu u Europi i SAD-u, zvali su je "predvodnicom slobodnog svijeta". Njemačka kancelarka Angela Merkel uskoro završava povijesnih 16 godina na vlasti s neizvjesnim nasljeđem u zemlji i inozemstvu.
Stručnjaci: Kraj pandemije koronavirusa? Ne tako brzo
PROCJENE
Stručnjaci: Kraj pandemije koronavirusa? Ne tako brzo
PARIZ - Opada broj slučajeva covida-19 i raste zamor od pandemije pa brojne zemlje ukidaju ograničenja uvedena kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE