GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zahtjev da se odustane od najavljene obustave većeg dijela projekta EPK

Zahtjev da se odustane od najavljene obustave većeg dijela projekta EPK
OTVORENO PISMO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2020 / 19:23
Autor: SEEbiz / H
RIJEKA - Zaposlenici tvrtke "Rijeka 2020", partneri i sudionici u stvaranju programa EPK poslali su otvoreno pismo u kojem zahtijevaju da se odustane od najavljene obustave većeg dijela aktivnosti projekta i otpuštanja zaposlenika te tvrtke.

„Šokirani smo tako radikalnom odlukom, posebice uzevši u obzir da je upravo rad jedna od glavnih tema EPK“, ističu potpisnici, reagirajući na najavljenu obustavu programa te otpuštanje 59 od 70 zaposlenika tvrtke "Rijeka 2020".

U otvorenom pismu Gradu Rijeci, Primorsko-goranskoj županiji i Ministarstvu kulture navode da su četiri godine radili projekt EPK, a sada su dovedeni pred gotov čin.

Traže od osnivača tvrtke i donositelja odluka kojima su poslali otvoreno pismo da omoguće da se projekt nastavi. Od njih zahtijevaju i da ne odbace mogućnost prilagodbe programa novim okolnostima.

„Konačno, da tim činom obrane radna mjesta i angažmane sudionika te pokažu kako institut prava na rad i prava na kulturu ne podržavaju samo deklarativno“, navodi se u otvorenom pismu.

Obersnel: Grad nije obustavio većinu aktivnosti projekta EPK, nego je to zaustavio virus

„Nositelj titule EPK je Grad Rijeka i ako je itko želio ovaj projekt, onda sam to ja kao riječki gradonačelnik. Prepustio sam ga na upravljanje i kreiranje struci još od kandidature”, istaknuo je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel u srijedu u odgovoru na otvoreno pismo.

„Grad Rijeka nije obustavio većinu aktivnosti na projektu EPK. Realizaciju kulturno-umjetničkog programa obustavio je virus“, istaknuo je Obersnel, navodeći da se kulturno-umjetnički program ne provodi od sredine ožujka te da u ovom trenutku nitko sa sigurnošću ne može reći kad će se moći provesti neki od izvorno zamišljenih dijelova programa. Podsjetio je da je odmah nakon uvedenih mjera o zabrani okupljanja Grad Rijeka izvijestio tvrtku "Rijeka 2020" o nužnoj reviziji programa i smanjenju novca izvorno namijenjenog projektu.

Grad Rijeka po svaku cijenu želi provesti dio projekta EPK kroz drugačiji, kreativniji pristup, pa se nije složio s prijedlogom potpunog zamrzavanja tvrtke 'Rijeka 2020', naveo je gradonačelnik. Dogovoreno je da se operativni troškovi smanje otkazivanjem suradnje za 80 posto zaposlenih i obustavom ugovaranja daljnjih poslova.

„Pitanje prava na rad nije pitanje samo po sebi. 'Rijeka 2020' osnovana je za pripremu i provedbu kulturno-umjetničkog programa EPK i svi ugovori o radu prestali bi krajem 2020. godine ili početkom 2021. Program se sada ne može provoditi zbog objektivnih razloga, nužno ga je prilagoditi novim okolnostima“, istaknuo je Obersnel te dodao da su Ministarstvu kulture predana dva modela revidiranog programa s odgovarajućim financijskim okvirima te kako o dogovoru s njime ovisi i mogućnost ponovnog poziva na suradnju dijelu zaposlenika radi realizacije programa.

Tagovi: Rijeka 2020, Rijeka Europski grad kulture, Vojko Obersnel
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE