GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka nadbiskupija: Bez izjava dok traje kanonski kazneni postupak

Zagrebačka nadbiskupija: Bez izjava dok traje kanonski kazneni postupak
AFERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.01.2018 / 13:59
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije priopćio je da Nadbiskupija neće davati izjave vezane uz Zbor prebendara Prvostolne crkve dok traje kanonski administrativni kazneni postupak te da će po njegovu završetku dati službeno priopćenje.

"Dok je u tijeku kanonski administrativni kazneni postupak ne daju se izjave. Po završetku tog postupka dat će se službeno priopćenje", stoji u kratkom priopćenju Tiskovnoga ureda Zagrebačke nadbiskupije vezanom uz raspuštanje Prebendarskoga zbora.

Prema pisanju tjednika Nacional, nadbiskup Josip Bozanić raspustio je cijeli Prebendarski zbor na čelu s monsinjorom Mijom Gabrićem, i to zbog financijskih makinacija kojima je Crkva navodno oštećena za 50 milijuna eura.

Ta je odluka Kaptola donesena, piše taj tjednik, i temeljem preporuke Vatikana, odnosno Kongregacije za kler.

Donedavni dekan Zbora prebendara Mijo Gabrić u pismu koje je početkom srpnja uputio nadbiskupu Bozaniću priznao je krivnju, točnije da je investitorima omogućio potpisivanje hipotekarnih ugovora na imovini Zbora prebendara, o čemu je informirao Zbor, ali ne i Zagrebačku nadbiskupiju.

Na internetskim stranicama Zagrebačke nadbiskupije objavljeno je i pojašnjenje odvjetnika pri Međubiskupijskim sudovima u Zagrebu Ivice Ivankovića Radaka u kojemu se, uz ostalo, ističe da se "administrativni kazneni postupak glede članova Zbora prebendara odnosi na kanonsko-pravno područje" te da su okrivljenici "u nepravomoćnoj izvansudskoj odluci kažnjeni kanonskim kaznama, prema zakonskoj odredbi".

Odvjetnik Radak napominje da su "uloga i svrha kazni što ih je odredio crkveni zakonodavac drugačije od onih što ih određuje civilni zakonodavac" pa stoga "njihova usporedba nije primjerena".

Stoga smatra važnim napomenuti da u novčanim iznosima koji su se pojavili u medijskim napisima "nije riječ o otuđenju novčanog iznosa od strane pojedinih prebendara" nego "o iznosu što ga je više investitora uložilo u dva spomenuta projekta na zemljištu u vlasništvu Zbora prebendara na koje je Zbor prebendara dao pravo građenja i dopustio odobrenje hipoteka".

"Novčani iznosi koji se spominju nisu vezani uz račun Zbora prebendara, nego uz nositelje prava građenja koji su za investicije podigli kredite. Financijska kriza, nažalost, pogodila je investitore, o čemu su mediji već opširno pisali, a teret hipotekarnih kredita jednim dijelom ostao je na nekretninama u vlasništvu Zbora prebendara. Navođenje novčanog iznosa bez pojašnjenja ili njegovo tendenciozno povezivanje s osobama koje zastupam, ne pridonosi očuvanju prava na dobar glas u ovoj fazi postupka", ističe Radak.

Tagovi: Zagrebačka nadbiskupija, Mijo Gabrić, Josip Bozanić
PROČITAJ I OVO
Spolno uznemiravanje: Odbačena prijava protiv Jakelića jer se žrtve nisu javile na vrijeme
EPILOG
Spolno uznemiravanje: Odbačena prijava protiv Jakelića jer se žrtve nisu javile na vrijeme
ZAGREB - Općinsko državno odvjetništvo odbacilo je prijave za spolno uznemiravanje koje je protiv Bernarda Jakelića, bivšeg zamjenika glavnog direktora HUP-a, podnijelo 17 zaposlenica HUP-a, među kojima su bile i neke bivše djelatnice.
I estonski diplomat bio na gay partyju u Bruxellesu
NOVI DETALJI
I estonski diplomat bio na gay partyju u Bruxellesu
BRUXELLES - Estonsko Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je danas lokalnim medijima da je estonski diplomat, prema vlastitim izjavama, u petak navečer bio na zabavi u Bruxellesu i da ga je briselska policija privela zbog kršenja antikorona mjera.
Njemačka produljuje mjere do 10. siječnja
MJERE
Njemačka produljuje mjere do 10. siječnja
BERLIN - Njemačka je produljila aktualne djelomične mjere zatvaranja do 10. siječnja, priopćeno je nakon sastanka predstavnika savezne i pokrajinskih vlada u srijedu navečer u Berlinu.
Markotić objasnila što će odrediti trajanje oštrijih mjera
MJERE
Markotić objasnila što će odrediti trajanje oštrijih mjera
ZAGREB - Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić otkriva kada se cjepivo može očekivati u Hrvatskoj.
Jandroković: Kazne za kršenje mjera od subote
NAJAVE
Jandroković: Kazne za kršenje mjera od subote
ZAGREB - Na pitanje bi li prijavio susjeda koji ima tulum odgovorio je protupitanjem: "Je li to kršenje zakona? Biste li prijavili nekoga tko krade u dućanu?"
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE