GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagreb: Skupština za pola sata završila sjednicu

Zagreb: Skupština za pola sata završila sjednicu
POLITIČKA KRIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.11.2018 / 13:23
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Nastavak 17. sjednice zagrebačke Gradske skupštine u ponedjeljak je završio u rekordnom roku od pola sata, nakon što su se oporbeni klubovi s predsjednikom Skupštine Andrijom Mikulićem dogovorili da se s dnevnog reda povuku određene točke i ostave one neophodne za funkcioniranje grada.

Drugi nastavak sjednice koja je započela 30. listopada, započeo je odgodom sjednice s 9 na 10 sati, a zatim na 10,30 sati jer nije bilo kvoruma. Oporbeni klubovi su nakon prve odgode na njihov zahtjev održali sastanak s predsjednikom Skupštine Mikulićem na kojem su, kako su nakon toga izvijestili, postigli dogovor da se povuku točke protiv kojih bi glasali i ostave točke važne za funkcioniranje grada, a sve u cilju što bržeg dolaska do iduće sjednice Skupštine na kojoj će se raspravljati o zagrebačkom proračunu za iduću godinu.

"Najbrže i najsigurniji način da se Bandić makne je da se što prije ne izglasa proračun. Po poslovniku najbrže što se to može dogoditi je 6. prosinca. Zato smo maknuli sve točke protiv kojih bi glasali kako bi završili ovu sjednicu i kako bio što prije rušili proračun", kazao je nakon sastanka gradski zastupnik Tomislav Tomašević (Klub zastupnika lijevog bloka).

Ustvrdio je da postoje tri opcije za rapuštanje Skupštine te da je gradski zastupnik Zlatko Hasanbegović (Neovisni za Hrvatsku) koji je ponudio pet potpisa svojih gradskih zastupnika ukoliko oporba pismeno dokaže da želi raspuštanje Skupštine - "podvalio jednu od tih opciju kao kukavičje jaje koje neće naštetiti gradonačelniku".

"Te tri opcije su ili skupljanje potpisa 26 ostavki zastupnika u Skupštini ili rušenje kvoruma 90 dana ili da se ne izglasa proračun. Jedino ova zadnja opcija se broji kao korak prema rušenju Milana Bandića s mjesta gradonačelnika. Ove prve dvije opcije se ne broje kao takve i zato je ovo Hasanbegovićevo 'kukavičje jaje' na koje oporba neće nasjesti jer nam je primarni cilj da srušimo prvi put proračun i da nakon novih izbora za Skupštinu drugi put srušimo proračun i jedino tako možemo poslati Bandića na nove izbore, što je svima u oporbi cilj", kazao je Tomašević.

"To da Hasanbegović vodi oporbu prema Bandiću je potpuno smiješno, kao da Hasanbegović ruši Plenkovićevu vladu, a u toj istoj vladi ima ministra kulture jer je to upravo u Zagrebu slučaj. Gradska ministrica kulture je Ana Lederer, ona je u gradonačelnikovoj vladi, a Hasanbegović koji je zastupnik u toj skupštini ruši tu istu vladu. Nemojte me zezati", dodao je.

Tomašević je poručio da ukoliko je Hasanbegović uvrijeđen s posjetom predsjednika Skupštine srbijanskog grada Jagodine Dragana Markovića Palme o kojem nitko od nas nema dobro mišljenje, onda bi iz protesta trebao povući Anu Lederer s pozicije pročelnice gradskog ureda za kulturu.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras ustvrdio je da se danas pokazale istinitima njihove tvrdnje posljednjih nekoliko dana - da gradonačelnik nema većine u Gradskoj skupštini. "Povući ćemo sve naše točke i dogovor je da to također napravi i pozicija kako bi se što prije došlo do izbora za novu Skupštinu", dodao je, izrazivši ponos što je "Skupština pokazala da politička trgovina Milana Bandića u sklopu koje javnim novcem kupuje i politički trguje za svoje osobne političke interese - više ne prolazi".

Gradska zastupnica Anka Mrak -Taritaš (Klub gradskih zastupnika Glas-a i HSU-a) kazala je da su na sastanku s predsjednikom Skupštine predložili da uopće ne raspravljaju već samo izglasaju ono bez čega Grad ne može funkcionirati kako građani ne bi bili zakinuti. "Želimo što prije doći do rasprave o proračunu da na proračunu vidimo tko je većina u Gradskoj skupštini, odnosno da je nema - to je prvi korak za rušenje gradonačelnika", dodala je.

Aludirajući na Neovisne za Hrvatsku, istaknula je da ne postoji novokomponirana oporba, odnosno peti oporbeni klub koji "kada je dobio što je trebao - sada malo oporba".

Gradski zastupnik Darko Klasić (Klub gradskih zastupnika HSLS-a i Nezavisne liste Zagreb) kazao je Neovisne ne smatraju oporbenim klubom dok svi njihovi članovi ne daju ostavke i u upravnim vijećima kao i u gradskoj upravi. "Najpoštenije bi bilo da ova Skupština izađe na izbore jer je neprihvatljivo da su pojedini zastupnici promijenili strane i ne zastupaju interese građana koji su ih izabrali u ovoj Skupštini", ustvrdio je Klasić.

Sjednica koja je nastavljena nakon sastanka predsjednika Skupštine i oporbenih klubova završila je u rekordnom roku od pola sata. Neovisni za Hrvatsku došli su u Skupštinu ali nisu prisustvovali sjednici jer i nakon dvostruke isprike i dalje traže od gradonačelnika da se ispriča svim građanima zbog sastanka s predsjednikom Skupštine srbijanskog grada Jagodine Draganom Markovićem Palmom koji je surađivao s Arkanom. Tražimo ispriku svim građanima, ispriku koja je bezuvjetna, nije uvijena u celofan i ispriku koja ne sadržava u sebi poruku i razlikovanje branitelja koji jesu i nisu povrijeđeni", kazao je novinarima prije nastavka sjednice zastupnik Neovisnih Tomislav Jonjić, najavivši da zastupnici te stranke neće biti na sjednici.

Tagovi: Gradska skupština, Andrija Mikulić, Zlatko Hasanbegović, Tomislav Tomašević, Milan Bandić, Dragan Marković Palma
PROČITAJ I OVO
Sumrak građanskih sloboda u doba korone
SUMORNO
Sumrak građanskih sloboda u doba korone
BERLIN - Čak 88 posto svjetske populacije živi u društvima koja izvještaj označava kao ograničena, potlačena ili zatvorena.
Šapić prelazi u SNS
STRANKE
Šapić prelazi u SNS
BEOGRAD - Posle gotovo tri godine postojanja patriote iz Srpskog patriotskog saveza Aleksandra Šapića uskoro će postati naprednjaci budući da će njihova orgaizacija nestati sa političke scene i uliti se u Srpsku naprednu stranku Aleksandra Vučića.
Jandroković: Na Milanovića ne gledam kao na predsjednika nego kao na nekog klauna
PORUKE
Jandroković: Na Milanovića ne gledam kao na predsjednika nego kao na nekog klauna
ZAGREB - Gordan Jandroković, predsjednik Sabora RH, gostujući u RTL-u danas žestoko se obrušio na Zorana Milanovića, predsjednika RH nazvavši ga klaunom o kojem niti ne želi razgovarati.
Lanča: Prijete nam, napadaju nas na ulici, ali nećemo odustati od borbe za boljitak Fažane
LOKALNI IZBORI
Lanča: Prijete nam, napadaju nas na ulici, ali nećemo odustati od borbe za boljitak Fažane
FAŽANA - Nositelj nezavisne liste za Općinsko vijeće Fažane Sandi Lanča, zajedno sa svojim sugrađanima i ostalim kandidatima na listi, obratio se javnosti u iskrenom istupu gdje je detaljno opisao i pobrojao kako izborne nepravilnosti, tako i uvrede, podmetanja i vrijeđenja kojima su izvrgnuti njegovi sugrađani u želji za pozitivnim promjenama u svojoj općini.
Yair Lapid mandatar za sastav nove izraelske vlade
IZRAEL
Yair Lapid mandatar za sastav nove izraelske vlade

TEL AVIV - Izraelski predsjednik odredio je u srijedu Yaira Lapida, centrističkog suparnika premijera Benjamina Netanyahua, da pokuša formirati novu vladu, ali još nije sigurno hoće li on u tome uspjeti.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE