GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagorci žele protugradnu obranu, država se protivi

Zagorci žele protugradnu obranu, država se protivi
OBRANA OD TUČE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.06.2022 / 20:27
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatsko Zagorje je treći put u tri tjedna pogođeno jakom tučom zbog koje je poljoprivrednicima nastala šteta. Šteta se još uvijek procjenjuje, a zbog sve češćeg ekstremnog vremena otvara se pitanje protugradne obrane. Poljoprivrednici iz Zagorja smatraju da je protugradna obrana pružala zaštitu.

Dragutinu Pozaiću iz Poznanovca tuča je uništila vrt i plastenik. Za Dnevnik HTV-a kaže da mu je sve otišlo. Njegovim susjedima stradao je krov na gospodarskog zgradi. Poljoprivrednica Jagoda Pozaić kaže da je tuča koja je uništila krov bila veličine lješnjaka. Vinogradar Zlatko Jakuš na svojih 8000 čokota ove godine neće imati uroda.

"To je nekakvih 10.000 litara, da je prosječna cijena 20 kuna, to je 200.000 kuna prihoda, sad smo možda na nekakvih 60 posto troškova utrošenih, tako da ja vjerujem da je šteta negdje oko 10.000 eura", kaže zagorski vinogradar za HTV.

Poljoprivrednici vjeruju da bi šteta bila manja kada bi djelovala protugradna obrana. "Možda smo mi sentimentalno vezani uz te rakete, ali te rakete su imale učinaka. Živio sam 15 godina pored stanice, bila je do moje kuće", kaže poljoprivrednik Danijel Sinković.

"Protugradna obrana, kakva takva bila, bila je učinkovitija, jer ja to u svojih 62 godine ne pamtim. Bilo je tuče, ali to je bilo sporadično", kaže Stjepan Kralj iz Poznanovca.

Zdravko Tušek, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, sinoć i jutros obilazio je poljoprivrednike. On je ponovio stajalište Ministarstva o protugradnoj obrani raketama.

"Sva zainteresirana javnost, svi zainteresirani subjekti koji razumiju ovu problematiku su se složili da ovakav sustav više nije učinkovit, da nemamo znanstvenih dokaza", kaže Tušek.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar predlaže eksperiment kojim bi se vidjelo jesu li rakete učinkovite. "Da se jedan dio brani jednu godinu s raketama, a jedan dio ne, pa da vidimo hoće li biti kakve razlike u intenzitetu nevremena koje pogađa ta područja", rekao je Kolar.

Ako šteta poljoprivrednika bude veća od 20 posto općinskog proračuna, što se očekuje, proglasit će se elementarna nepogoda za Općinu Bedekovčina.

Darko Ban, načelnik Bedekovčine, tijekom gostovanja u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je kako je najviše štete na poljoprivrednim površinama i infrastrukturnim objektima.

"Sutra ujutro naše službe izlaze na teren i ako šteta na terenu bude veća od 20 posto našeg proračuna zatražit ću od župana da proglasi elementarnu nepogodu. Nakon toga, krenut ćemo s obilaskom terena od objekta do objekta, procijeniti i popisati štetu i od države zatražiti nadoknadu.

Mi smo navikli na raketaše. Kad je moj susjed ispustio par raketa znali smo da ćemo se zaštiti bar djelomično od tuče. Nikada nije bilo ovako. Danas nema raketa, prepušteni smo sami sebi. Nisu normalni uvjeti, kako nadoknaditi štetu i dalje preživljavati. Kako dobiti volju za daljnje obrađivanje površina?", rekao je Ban za HTV.

Tagovi: Hrvatsko zagorje, protugradna obrana, Željko Kolar, Zdravko Tušek, Darko Ban, Bedekovčina
PROČITAJ I OVO
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE