GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zaboravite na kafiće i restorane, barem do Badnjaka

Zaboravite na kafiće i restorane, barem do Badnjaka
ZATVARANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2020 / 21:36
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Svi ugostiteljski objekti, osim onih u hotelima i kampovima, od petka u ponoć ili od subote zatvaraju svoja vrata u sklopu novih restriktivnih epidemioloških mjera, zatvaraju se i teretane, fitness i rekreacijski centri, zabranjuju se svadbe, obustavlja se održavanje sajmova i priredbi, a kina, kazališta, muzeji, galerije i škole ostaju otvoreni.

Zadnji je to nacrt mjera koji se, nakon današnjeg još jednog rekordnog dana od pojave koronavirusa, brusio na užem kabinetu Vlade, a koji treba još amenovati premijer Andrej Plenković. Mjere će sutra biti predstavljene javnosti i bit će na snazi sve do Badnjaka, kada će se ovisno o epidemiološkoj situaciji procjenjivati hoće li se ublažavati ili će se nastaviti s njima.

Najviše vremena na sjednici užeg kabineta odnijela je, kako doznajemo, upravo žustra rasprava o radnom vremenu kafića i restorana, odnosno o mogućnosti zatvaranja jer su postojali i prijedlozi blažih mjera, no očito nisu usvojeni, a sve druge mjere vezale su se upravo uz mogućnost zatvaranja kafića i restorana. Sastanak je trajao gotovo sedam sati, od 10 pa sve do gotovo 17 sati, a nacrt novih mjera poslan je županima na uvid.

Nacrt koji su danas dobili župani sadrži obustavu rada svih ugostiteljskih objekata, osim onih u hotelima i kampovima koji mogu posluživati hranu samo gostima, a pritom bi se restoranima dozvolila priprema i dostava hrane do ponoći. Dosad su se svadbe mogle održavati s maksimalno 25 ljudi, ali kako se ide u zatvaranje ugostiteljskih objekata, onda se i njima obustavlja rad. Noćni i disko klubovi i barovi već su zatvoreni, kao i kasina i automat-klubovi, a sada se ide i na zatvaranje kladionica. Zatvaranje fitness, sportskih i rekreacijskih centara i teretana također se vezalo uz ugostiteljske objekte. Da se nisu zatvorili kafići i restorani, išlo bi se s propisivanjem strožih mjera u rekreaciji.

Obustavlja se i rad bazena i sauna, kao i održavanje dječjih i drugih radionica te plesnih škola. Zabranjuje se i održavanje svih vrsta sajmova, pa je pitanje može li se uopće održati Advent u Zagrebu. Također, nema niti održavanja svih amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija, kao i proba, uključujući zborove. Nema niti sportskih natjecanja i treninga osim za sportaše I. i II. kategorije u pojedinačnim sportovima. Kada je riječ o mjerama okupljanja, one ostaju iste - na jednome mjestu može biti najviše 25 osoba, jednako kao i na sprovodima. Iste mjere ostaju na snazi i za trgovine i trgovačke centre koji su obvezni primjenjivati pojačane mjere.

U Vladi su, kako doznaje Jutarnji list, postojale ideje da se ide s blažim restrikcijama prema kafićima i restoranima. Postojao je, naime, prijedlog da se kafići i restorani zatvore samo u onim županijama gdje postoji porast broja novozaraženih od koronavirusa. Raspravljalo se i o idejama da im se dodatno ograniči radno vrijeme, da se dodatno smanji broj posjetitelja ili da im se omogući samo rad na terasama, no ipak je prevladao stav da se moraju zatvoriti.

Kada je riječ o školama i fakultetima, oni ipak neće u potpunosti prijeći na online nastavu, kao što se spominjalo. Također, kulturni objekti ostaju otvoreni jer se procijenilo da i sada imaju izrazito restriktivne mjere i da su mjesta s niskim rizikom od zaraze.

Za razliku od škola u Srbiji koje od ponedjeljka prelaze na online nastavu, taj scenarij i dalje ne vrijedi za Hrvatsku.

Kako neslužbeno doznajemo, ministar znanosti Radovan Fuchs je na današnjem sastanku prilično glatko prošao zagovarajući zadržavanje sadašnjega modela rada osnovnih i srednjih škola licem u lice. Pozivajući se na stalnu koordinaciju s lokalnim stožerima, Nacionalnim stožerom i ravnateljima škola, ministar Fuchs nije imao oponenata u tomu da škole, u kojima je tek 0,36 posto zaraženih učenika, trebaju ostati otvorene zbog dobrobiti učenika.

- Ostaje onako kako smo postavili u startu. Ako lokalna situacija to nalaže, pojedine škole mogu prijeći na C model, odnosno nastavu od kuće, a i model B (rotirajuća nastava, dijelom od kuće, dijelom u školi, op. a.) mogu primjenjivati kada je potrebno. Svakoga dana analiziramo situaciju i dogovaramo prelazak pojedinih škola u druge modele - rekao nam je ministar Radovan Fuchs, nakon sastanka u Vladi, na kojem je zaključeno da je važno nastaviti održavanje nastave uživo.

Procjena je da škole nisu širitelji zaraze, a ministar spominje i novu studiju koju je Austrija provela među svojim učenicima brzim, antigenskim testovima. Rezultati studije pokazali su izrazito malo asimptomatskih slučajeva u učeničkoj populaciji, što ide u prilog tezi da škole ne treba zatvarati. Uz to, Ministarstvo se poziva i na UNICEF-ove preporuke, po kojima se "prema javnozdravstvenoj perspektivi odluke o zatvaranju škola trebaju donositi na temelju procjene rizika na lokalnoj razini".

Tagovi: zatvaranje kafića, zatvaranje restorana, Andrej Plenković
PROČITAJ I OVO
Vučić odgovorio Plenkoviću: Jel vi kažnjavate Rusiju ili Srbiju?
ODGOVOR
Vučić odgovorio Plenkoviću: Jel vi kažnjavate Rusiju ili Srbiju?
BEOGRAD - Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić upitao je u četvrtak, reagirajući na izjave premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da "Srbija može dobiti naftu preko Hrvatske, ali ne rusku", "kako da preživimo u Europi u situaciji ako ćemo jedni drugima da saplićemo nogu".
Biden upozorava na rizik od nuklearne apokalipse
UPOZORENJE
Biden upozorava na rizik od nuklearne apokalipse
NEW YORK - Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u četvrtak da ruske prijetnje uporabom nuklearnog oružja u sukobu u Ukrajini dovode svijet u opasnost od "apokalipse", po prvi put od Kubanske raketne krize usred rata.
Zelenski: Doći će dan kada će rusko zlo izgubiti
OPTIMIZAM
Zelenski: Doći će dan kada će rusko zlo izgubiti
KIJEV - Rusija je "najantieuropskija država na svijetu", poručio je u četvrtak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski europskim čelnicima okupljenima na prvom skupu Europske političke zajednice i zatražio da pomognu i uvedu još sankcija Rusji, prenose agencije.
Brnabić: Hrvatska je neprijateljska zemlja, danas će oni vidjeti tko je Vučić
SULUDO
Brnabić: Hrvatska je neprijateljska zemlja, danas će oni vidjeti tko je Vučić
ZAGREB - Predsjednica Srbije Ana Brnabić jutros je gostujući u programu srpske Happy televizije izjavila da se Hrvatska pokazala kao neprijateljska zemlja i izrekla svojevrsnu prijetnju Hrvatskoj Vučićem.
Preminula Ankica Tuđman
IN MEMORIAM
Preminula Ankica Tuđman
ZAGREB - Preminula je Ankica Tuđman, supruga prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE