GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Za ublažavanje šteta od tuče u šest županija ukupno 54 milijuna kuna

Za ublažavanje šteta od tuče u šest županija ukupno 54 milijuna kuna
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.06.2022 / 17:42
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Kako bi se ublažile i djelomično uklonile posljedice prirodne nepogode tuče koja je u svibnju i lipnju pogodila šest županija, Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o dodjeli pomoći u ukupnom iznosu od 54 milijuna kuna.

Tuča je krajem prošlog i početkom ovog mjeseca pogodila područja Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, a prema Vladinoj odluci pomoć će im biti raspodijeljena proporcionalno udjelu šteta pojedine županije u ukupno nastalim štetama, sukladno podacima o nastalim štetama u poljoprivredi, nerazvrstanim cestama, gospodarstvu, ostaloj komunalnoj i društvenoj infrastrukturi te stambenoj imovini.

Novac će biti doznačen izravno na račune županija, objasnila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknuvši da je cilj ove odluke zadržavanje i nastavak planiranja poljoprivredne proizvodnje i drugi gospodarskih djelatnosti te olakšavanje početka normalizacije životnih uvjeta na područjima stradalima od tuče.

"Spomenuti iznos od 54 milijuna kuna raspodijelit će se za štete u poljoprivredi u vrijednosti od 25 milijuna kuna, za štete na nerazvrstanim cestama pet milijuna kuna, za štete u gospodarstvu 6 milijuna kuna, a s preostalih 18 milijuna kuna iz proračunske rezerve Ministarstvo financija financirati će štete na komunalnoj i društvenoj infrastrukturi i stambenim objektima", navela je ministrica.

Županije je Vlada zadužila da u suradnji s resornim ministarstvima izradi Programe potpore male vrijednosti za ublažavanje i djelomično uklanjaju posljedica tuče te utvrde kriterije za dodjelu sredstava pomoći, kao i konačan popis oštećenika s pripadajućim iznosima pomoći te osiguraju uvjete za ispravnu provedbu nadzora i namjensko trošenje sredstava.

Ovom odlukom, dodala je Vučković, omogućit će se financijska potpora poljoprivrednim proizvođačima zbog izgubljenog prihoda, zadržavanja i osnaživanja poljoprivredne proizvodnje, sanacija nerazvrstanih cesta, financijska potpora poduzetnicima u drugim sektorima gospodarstva i financijska nadoknada štete na komunalnoj društvenoj infrastrukturi i stambenoj imovini.

Tagovi: ublažavanje šteta od tuče, Marija Vučković
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE