GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Za odlazak iz Hrvatske dokumentaciju prikupilo 838 liječnika

Za odlazak iz Hrvatske dokumentaciju prikupilo 838 liječnika
EGZODUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.07.2022 / 09:41
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Ove je godine broj liječnika koji su kompletirali dokumentaciju za odlazak na rad u inozemstvo dosegnuo pretpandemijsku 2019. pa je to učinilo njih 838, podaci su Hrvatske liječničke komore, piše u utorak Večernji list.

Jedan od njih je i vaskularni kirurg prim. dr. Ivan Cvjetko iz KB-a Merkur. Iako je ne samo materijalno situiran i iz obitelji koja je svoje životne prioritete svojedobno poslagala upravo tako da se vrati u Hrvatsku, ovaj liječnik s međunarodnom reputacijom nije sretan na poslu. Rođen je u Njemačkoj, školovao se u Americi i vratio se u Hrvatsku vjerujući u njezin prosperitet.

"Prijavio sam se u komoru u Dubaiju, dobio sam ugovor u Saudijskoj Arabiji. Sustav u Hrvatskoj neodrživ je i razum mi nalaže da budem licenciran za rad u inozemstvu te u stalnom kontaktu s inozemnim “human resource” kompanijama kako bih se bio spreman u svakom trenutku, u roku od mjesec dana, preseliti nekamo. Jer, nevjerojatno je da u mojih 20 godina kirurškog staža nikoga ne zanima moja motivacija i uvjeti rada. To vam je kao da igrate u Barceloni i nikoga nije briga dajete li vi golove ili sjedite na klupi. Nitko vas ne podržava, nitko ne pita za kvalitetu rada, sve skupa vrlo demotivirajuće. Pri aplikaciji u inozemstvu pitali su niz pitanja o broju operacija koje obavljam, načinu na koji to radim, koje mi operacije idu bolje, koje me više zanimaju, koju anesteziju i protezu koristim", kaže Cvjetko.

Dodaje da ga u 23 godine nitko u Hrvatskoj to nije pitao niti je pokazao interes za to. "Ovo je sustav u kojem se ne gleda ni kvaliteta ni kvantiteta, ljude se ne stimulira i ne motivira. Nitko ne pita što bi mi trebalo da radim bolje, da obavim više operacija, da pacijenti budu zadovoljniji... Nikoga to ne zanima. Trenutačno sam na pola puta do odluke o odlasku iz Hrvatske. Odlazak uistinu želim izbjeći, ali ako se u skorom vremenu ništa ne promijeni nabolje", rezigniran je Cvjetko.

Nakon što su u devet godina iz Hrvatske otišla 1032 liječnika, što odgovara broju od dvije generacije diplomiranih doktora koji izlaze s medicinskih fakulteta, u pandemiji su odlasci smanjeni, da bi ove godine doktori ponovno u većem broju počeli skupljati dokumente za odlazak. Brojni su razlozi za to, svi sa zajedničkim nazivnikom demotivacije i zanemarivanja sustava, piše novinarka Večernjeg lista Romana Kovačević Barišić.

Tagovi: liječnici odlaze iz Hrvatske, Hrvatska liječnička komora, Ivan Cvjetko
PROČITAJ I OVO
GONG prozvao i Milanovića i Ustavni sud
REAKCIJE
GONG prozvao i Milanovića i Ustavni sud
ZAGREB - Gong je u subotu ocijenio kako se predsjednik Republike Zoran Milanović ne ponaša kao odgovoran državnik, ali niti Ustavni sud ne djeluje kao čuvar Ustava jer se svojim loše obrazloženim upozorenjem Milanoviću stavio iznad Ustava.
Sergej Trifunović pušten na slobodu dva dana nakon hapšenja
NA SLOBODI
Sergej Trifunović pušten na slobodu dva dana nakon hapšenja
BEOGRAD - Glumcu Sergeju Trifunoviću poslije saslušanja u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu ukinuto je zadržavanje.
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
REAKCIJE
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
ZAGREB - Zastupnika mađarske nacionalne manjine Roberta Jankovicsa zateklo je novinarsko pitanje predsjedniku Zoranu Milanoviću je li zbog njega on kontaktirao premijera Mađarske Viktora Orbana.
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
JASNA PORUKA
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
ČAKOVEC - Međimurski župan Matija Posavec osvojio je dva mandata sa svojom Nezavisnom platformom Sjever te je za N1 televiziju komentirao rezultate izbor, s kim bi mogao koalirati, ali i upozorenje Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar Vlade.
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
PRIZNANJE
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas je izjavio da je protuustavna odluka Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću da ne može biti mandatar ni premijer, te da će Možemo! podržati koga god SDP predloži za mandatara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE