GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Za dijelove Engleske proglašena suša nakon najsušnijeg ljeta u 50 godina

Za dijelove Engleske proglašena suša nakon najsušnijeg ljeta u 50 godina
SUŠA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.08.2022 / 16:51
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Za dijelove Engleske proglašena je suša nakon najsušnijeg ljeta u posljednjih 50 godina.

Okolnosti zbog kojih su neka područja Velike Britanije cijelo ljeto gotovo u potpunosti bila lišena oborina, potaknule su Nacionalnu skupinu za sušu (NDG) da dijelovima jugozapadne, južne i središnje Engleske i istočnoj Engleskoj dodijeli službeni status "područja ugroženih sušom".

Ta bi izmjena mogla rezultirati novim mjerama, poput zabrane korištenja crijeva za zalijevanje i prskalica spojenih na glavni vodovod, no Agencija za okoliš tvrdi da su temeljne zalihe vode zasad zajamčene.

NDG čine predstavnici Odjela za okoliš, hranu i ruralna pitanja (Defra), vodoprivrednih tvrtki, Agencije za okoliš, Nacionalnog sindikata poljoprivrednika, regulatora vodoopskrbe Ofwat, Water UK, inspektorata za pitku vodu, kao i zaklade za ribolov i rijeke.

Na sastanku održanom početkom ljeta NDG je većem dijelu Engleske dodijelio status "dugotrajnog sušnog vremena", prvu od četiriju faza koje se koriste da bi se opisali koraci koji će se poduzeti. Sada je istim područjima dodijeljen status "područja ugroženih sušom", što odgovara drugoj fazi.

Ministar za vodu i vodoopskrbu, Steve Double je rekao da vlada i ostala tijela već poduzimaju mjere kojima će se otkloniti problemi. “Sve vodovodne tvrtke kazale su nam da su temeljne zalihe vode još uvijek sigurne, a mi smo jasno dali do znanja da je njihova dužnost održavati ih”, rekao je.

"Za sušna smo razdoblja pripremljeni bolje nego ikad prije, ali ćemo nastaviti pomno pratiti situaciju te po potrebi poduzeti daljnje mjere."

Najnoviji podaci Agencije za okoliš pokazali su da je ukupna količina oborina za kolovoz bila u rasponu od 12 posto dugoročnog prosjeka u sjeveroistočnoj Engleskoj do 0 posto u jugoistočnoj i jugozapadnoj Engleskoj.

U međuvremenu su podaci o riječnim tokovima pokazali da gotovo 90 posto mjernih mjesta pokazuje ispodprosječna očitanja, a 29 posto ih je klasificirano kao "iznimno nisko".

Četiri vodovodne tvrtke, Welsh Water, Southern Water, Thames Water i South East Water uvele su zabranu korištenja crijeva za zalijevanje i prskalica, a Yorkshire Water je zabranu najavio od 26. kolovoza.

Vrućina i sušni uvjeti uzeli su danak i kad je o poljoprivredi riječ. Zamjenik predsjednika Nacionalne udruge poljoprivrednika rekao je da situacija predstavlja "velik izazov" za poljoprivrednike koji se suočavaju s nedostatkom vode za navodnjavanje te zbog nedostatka svježe trave moraju koristiti zimsku hranu i sijeno za prehranu životinja.

Udruga je upozorila da suhi usjevi i suha trava predstavljaju velik rizik od mogućeg izbijanja i širenja požara.

"Vrlo je vjerojatno da će biti više šumskih požara zbog ovakvih vremenskih uvjeta, no trenutačno veći rizik predstavlja kombinacija temperature i brzine vjetra, što pridonosi širenju požara i otežava njihovo gašenje", rekao je Mark Hardingham, predsjednik Nacionalnog vijeća vatrogasnih zapovjednika, dodavši da su vatrogasne brigade "dobro pripremljene".

Tagovi: suša u Engleskoj, Engleska, Ofwat, Water UK
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE