GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Xi Jinping postaje doživotni predsjednik Kine, svijet zabrinut

Xi Jinping postaje doživotni predsjednik Kine, svijet zabrinut
KINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2018 / 12:54
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Kineski predsjednik Xi Jinping trebao bi za nekoliko dana dobiti zeleno svjetlo da ostane doživotno na vlasti što je mogući faktor zabrinutosti za ostatak svijeta, iako je teško predvidjeti utjecaj na odnose sa Zapadom, po analitičarima.

Kineska komunistička partija (KKP) nedavno je pozvala na promjenu Ustava kako bi se ukinulo ograničenje od dva petogodišnja predsjednička mandata. To bi omogućilo Xiju, na čelu države od 2013., da ostane na vlasti iza 2023.

"Sad ima ogromnu vlast. No, ne zna se kako je namjerava iskoristiti", rezimira Kerry Brown, direktor Instituta Lau China pri King's Collegeu u Londonu.

"Ako namjerava odgovoriti na izazove s kojima se Kina suočava, to je pozitivno. Ako ne, to bi moglo biti iznimno problematično".

Porast moći Pekinga izaziva ponekad zabrinutost zbog njezina polaganja prava na Južnokinesko more, otvaranja prve vojne baze u inozemstvu 2017. u Džibutiju ili njegova rastuća utjecaja na Zapadu.

Xi Jinping započeo je jedan od najvećih programa infrastrukture i trgovine u povijesti - "Novi putovi svile". Projekt je to od 1000 milijardi dolara koji izaziva veliko zanimanje ali i sumnju u kineske namjere.

U Kini je perspektiva neograničena predsjedničkog mandata Xi Jinpinga proslavljena u službenom tisku kao zalog "stabilnosti".

"Ako vodi zemlju tijekom dugog perioda, odnosi s inozemstvom bit će stabilni i predvidljivi", argumentira Wu Xinbo, stručnjak američke politike na sveučilištu Fudan, u Šangaju.

Ukidanje ograničenja mandata bit će vjerojatno usvojeno u Nacionalnom narodnom kongresu, kineskom parlamentu podređenom KKP-u, čija godišnja sjednica počinje u ponedjeljak. U Rusiji gdje je predsjednik Vladimir Putin na vrhu države već 17 godina, reakcije su bile općenito pozitivne, po Aleksandru Gabujevu, stručnjaku Instituta Carnegie u Moskvi.

Iako lokalni promatrači izražavaju zabrinutost zbog mogućeg povratka autoritarizma u Kini, Kremlj ocjenjuje da je "ostanak na vlasti Xija iza 2023. godine dobra stvar", posebice u trenutku kad se "odnosi sa Zapadom pogoršavaju svakog mjeseca sve više", ocjenjuje Gabujev.

Supermoćni Xi Jinping mogao bi biti loše primljen u Australiji, Novom Zelandu i SAD-u gdje rastući utjecaj Pekinga ionako zabrinjava brojne zastupnike. Bijela kuća upitana na tu temu rekla je da odluka "ovisi o Kini". Kineski predsjednik vjerojatno će se pokazati čvršćim u području vanjske politike, predviđa Bonnie Glaser, analitičarka u Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu.

"Teško da će dobijati uravnotežene i objektivne savjete i mišljenja. Mogao bi biti žrtva pretjerana povjerenja", zabrinuta je Glaser.

Produženje mandata "izaziva još veću zabrinutost oko Kine i njezinih namjera u inozemstvu", ističe Eric Hundman, stručnjak za međunarodne odnose na Sveučilištu New York u Šangaju.

"Svi će to protumačiti kao pretvaranje Xija u diktatora. Zbog čega Kina postaje još više zastrašujuća".

Tagovi: Xi Jinping, Komunistička partija Kine, kineska ekonomija
PROČITAJ I OVO
DIP: Podatke za izbore birači mogu promijeniti do 24. lipnja
UPUTE
DIP: Podatke za izbore birači mogu promijeniti do 24. lipnja
ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) podsjeća birače koji nisu upisani u registar birača ili im upisani podaci nisu točni, da imaju pravo zatražiti upis, dopunu ili ispravak podataka od 3. do najkasnije, 24. lipnja.
I tajlandski seks turizam prebacio se online
SILOM PRILIKA
I tajlandski seks turizam prebacio se online
BANGKOK – Zatvorene granice i nedostatak turista koji traže noćnu zabavu, ali i zbog prevencije koronavirusa zatvoreni crveni distrikti na popularnim lokacijama doveli su tajlandske "ljepotice noći" u nepovoljnu ekonomsku situaciju.
Pupovac: Plenković bi puno izgubio koalicijom sa Škorom
STAVOVI
Pupovac: Plenković bi puno izgubio koalicijom sa Škorom
ZAGREB - Predsjednik SDSS-a, Milorad Pupovac, u intervjuu za Novi list rekao je što očekuje od predstojećih parlamentarnih izbora.
Francusko-njemački poziv za brzo otvaranje granica u Europi
GRANICE
Francusko-njemački poziv za brzo otvaranje granica u Europi
PARIZ - Predsjednik francuskog parlamenta i njegov njemački kolega pozvali su u utorak na otvaranje što je prije moguće granica između europskih zemalja, nakon što su one bile više tjedana zatvorene zbog pandemije koronavirusa.
Japan neće odobriti Avigan do kraja svibnja za liječenje COVID-19
LIJEKOVI
Japan neće odobriti Avigan do kraja svibnja za liječenje COVID-19

TOKIO - Japanska vlada odustala je od odobrenja lijeka Avigan Fujifilm Holdings Corp za liječenje COVID-19 do kraja svibnja, izvijestila je u ponedjeljak agencija Kyodo News.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE