GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Xi Jinping najavio modernizaciju kineske vojske

Xi Jinping najavio modernizaciju kineske vojske
VOJSKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.10.2022 / 08:26
Autor: SEEbiz / klix.ba
PEKING - Predsjednik Kine Xi Jinping je na Kongresu Komunističke partije najavio promjene u strukturi, djelovanju i potencijalu najveće vojske na svijetu.

Kineska vojska je u posljednjih deset godina brzo unaprijedila pomorske snage i sposobnost raketnih napada, obračunala se s korumpiranim oficirima, unaprijedila komandne aktivnosti te izgradila baze u onome što je agencija Reuters nazvala pomorsko srce jugoistočne Azije.

Na redu su izazovni potezi, a to su korjenita promjena u zapovjedništvu armije od dva milijuna ljudi.

Time Jinping ima priliku za učvrsti rukovođenje vojskom i da je modernizuje. Očekuje se da će na partijskom kongresu, koji je počeo 16. oktobra i koji se održava svakih pet godina, biti imenovani novi oficiri koji služe pod predsjednikovom šestočlanom komisijom zbog toga što će se četvorica članova penzionisati.

Pretpostavlja se da će penzionisati potpredsjednici ovog predsjedničkog tijela, a to su generali Xu Qiliang i Zhang Youxia koji je bio blizak Jinpingov suradnik. Obojica generala imaju po 72 godine.

Od novih oficira se očekuje da će integrirati vojsku, a što se smatra ključnim za eventualni napad na Tajvan. Tog mišljenja su pojedini azijski i Zapadni vojni atašei i analitičari. Cilj je ispuniti višegodišnji predsjednikov zahtjev da se vojska može boriti i pobjeđivati u ratovima.

Diplomatski izazovi rastu, jer je modernizacija kineske vojske suočena sa već tradicionalnom američkom strateškom dominacijom u istočnoj Aziji. Stručnjaci smatraju da će Jinpingova komisija morati napraviti vojnu bazu u inozemstvu i omogućiti pristup pomorskim lukama za svoju flotu.

Osim toga, konstatovali su da će se morati pozabaviti vanjskim pritiskom zbog nuklearnog oružja. Proces vojne modernizacije mogao bi biti zakomplikovan zbog usporenog ekonomskog rasta.

Najveći nedostatak novih članova predsjedničke komisije jest to što nemaju borbena iskustva, što nije slučaj s nekim od njihovih prethodnika. Zhang i član komisije general Li Zuocheng, za kojeg se također očekuje da će biti umirovljen, posljednja su dva oficira koja su se borila u pograničnom sukobu s Vijetnamom, a koji se desio nakon kineske invazije 1979. i koji je trajao do kasnih 80-ih.

Izbor novih članova komisije otkrit će koji su vojni prioriteti kineskog predsjednika. Prema Reutersovoj ocjeni, ovaj izbor bit će izbalansiran unapređenjem političkih komesara, jer je njihova stalna obaveza da osiguraju da vojska služi Komunističkoj partiji, a ne državi.

Komisija surađuje sa Stalnim komitetom Politbiroa, a predsjednik je na čelu oba tijela. Pojedini smatraju da od Stalnog komiteta zavisi odluka o tome da li će se izvršiti invazija na Tajvan, a ne od komisije. Ono što je Jinpingu najvažnije jest da ima odane kadrove.

U Ministarstvu obrane Sjedinjenih Američkih Država (Pentagon) ocjenjuju da se nuklearna snaga Kine razvija mnogo brže od očekivanog. Jinping bi trebao biti ponovo izabran za predsjednika i pretpostavlja se da će broj nuklearnih bojevih glava u sljedećih pet godina njegovog mandata porasti na 700, a da će taj broj do 2030. biti 1.000, piše agencija Reuters.

Tagovi: Xi Jinping kineska vojska, Tajvan, Xu Qiliang, Zhang Youxia, Pentagon
PROČITAJ I OVO
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
NEVRIJEME
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
ZAGREB - U Hrvatsku je stigla najavljena promjena vremena. Posebno upozorenje objavio je i DHMZ.
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
POTVRĐENA KAZNA
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
ZAGREB - Visoki kazneni sud potvrdio je Damiru Škari (65) presudu od dvije i pol godine zatvora.
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
JASNA PORUKA
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
KIJEV - Potencijal oružanih snaga Rusije višestruko premašuje kapacitete Ukrajine, te stoga Kijev nema šanse da nastavi borbu bez pomoći Zapada, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.
Najprestižnije europske srednje škole dolaze u Zagreb
ŠKOLE
Najprestižnije europske srednje škole dolaze u Zagreb
ZAGREB - Najcjenjenije srednje škole i međunarodni jezični kampovi iz Švicarske, Portugala, Španjolske, Italije, Belgije i Ujedinjenog Kraljevstva 20. travnja od 10 do 14 sati predstavit će svoje programe hrvatskim učenicima u Hotelu Sheraton.
Iran prijeti: Možemo odgovoriti u par sekundi
PRIJETNJE
Iran prijeti: Možemo odgovoriti u par sekundi
TEHERAN - Sve više visokih dužnosnika Irana upozorava, kako Izrael tako i Zapad, na posljedice moguće izraelske odmazde zbog povijesnog napada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE