GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

WHO uoči konferencije za koronavirus: Potrebno više od 30 milijarda dolara

WHO uoči konferencije za koronavirus: Potrebno više od 30 milijarda dolara
FINALIZACIJA TESTOVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.06.2020 / 20:46
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Više od 30 milijarda dolara trebat će za finalizaciju testova, cjepiva i lijekova za COVID-19, priopćila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uoči donatorske konferencije.

Međunarodna inicijativa pod nazivom ACT Accelerator koju je WHO s partnerima pokrenuo krajem travnja kako bi ubrzao razvoj, proizvodnju i ravnopravan pristup novoj dijagnostici, lijekovima i cjepivu za novi koronavirus trebat će "31,3 milijarde dolara u idućih 12 mjeseci", rekla je UN-ova agencija u priopćenju.

Do danas je obećano 3,4 milijarde dolara. "Dakle, treba nam još 27,9 milijarda od kojih 13,7 milijarda za pokrivanje neposrednih troškova", dodaje WHO.

"Ovo ulaganje je vrijedno truda. Ne budemo li se sada mobilizirali, platit ćemo višu cijenu u ljudskim životima, a gospodarske posljedice bit će gore", rekla je Ngozi Okonjo-Iweala, posebna izaslanica za međunarodnu inicijativu, na tiskovnoj konferenciji.

"Premda se čini da su ovo veliki iznosi, i nisu ako pogledamo što je alternativa. Ako sada potrošimo milijarde, spriječit ćemo trošenje tisuća milijarda kasnije. Moramo djelovati odmah i zajedno", dodala je.

Ovaj novac će se iskoristiti za finalizaciju i distribuciju 500 milijuna testova i 245 milijuna lijekova za zemlje s niskim i sa srednjim prihodima do sredine 2021. i 2 milijarde doza cjepiva u svijetu, od kojih polovina za zemlje s niskim i srednjim prihodima do kraja 2021.

"Budući da svi mogu oboljeti od COVID-a 19, jasno je da svi moraju imati pristup svim sredstvima prevencije, otkrivanja i liječenja te bolesti, a ne samo oni koji ih mogu platiti", rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Pandemija novog koronavirusa pokosila je najmanje 487.274 ljudi u svijetu od prosinca 2019. kada je Kina službeno izvijestila o izbijanju epidemije, navodi se u izvješću koje je France Presse objavio u petak pozivajući se na službene izvore.

Donatorska konferencija treba se održati u subotu u isto vrijeme kad i virtualni koncert na kojemu će nastupiti glazbene zvijezde - poput Shakire, Coldplayja, Ushera i Justina Biebera - kako bi dale svoj obol u prikupljanju novca za medicinsko istraživanje COVID-a 19.

Tagovi: Svjetska zdravstvena organizacija, Shakira, Coldplay, Usher, Tedros Adhanom Ghebreyesus, koronavirus, Emmanuel Macron, Angela Merkel, Donald Trump
PROČITAJ I OVO
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE