GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

WHO se brani: Na vrijeme smo upozoravali

WHO se brani: Na vrijeme smo upozoravali
OBRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.05.2020 / 21:35
Autor: SEEbiz / H
ŽENEVA - Tedros Adhanom Ghebreyesus u petak je branio „pravovremenu“ reakciju, kako svoju tako i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koju vodi, u proglašavanju epidemije koronavirusa međunarodnom izvanrednom situacijom krajem siječnja.

Objava 30. siječnja dala je „dovoljno vremena ostatku svijeta da smisli odgovor“ jer je u tom trenutku bilo samo 82 zaraženih i nijedan smrtni slučaj izvan Kine, rekao je Tedros na virtualnoj konferenciji za medije održanoj iz sjedišta WHO-a u Ženevi.

Kazao je i kako je WHO u danima prije proglašavanja globalne opasnosti posjetio Kinu kako bi istražio više o novom virusu.

Tijekom tog posjeta je postignut i dogovor s Kinom da se pošalju istražitelji, dodao je.

Novinari su ga pitali o odnosima sa Sjedinjenim Državama, najvećim donatorom organizaciji koji je povukao svoje financiranje nakon kritiziranja WHO-ovog upravljanja pandemijom.

„Zapravo smo u stalnom kontaktu i surađujemo“, odgovorio je Tedros.

Izrazio je zabrinutost oko „potencijalnog utjecaja“ zaraze jer je „počela ubrzavati u državama sa slabijim zdravstvenim sustavima“.

Izvršni direktor WHO-a za izvanredna stanja Mike Ryan naglasio je kako organizacija istražuje zabrinjavajuće širenje zaraze na Haitiju, u Somaliji, Sudanu, Južnom Sudanu, Jemenu, Siriji, Afganistanu, Sijera Leoneu i na sjeveru Nigerije.

Tedros je kazao i kako WHO želi surađivati s vladama po pitanju postepenog otvaranja putničkog prometa.

WHO-ov međunarodni odbor medicinskih stručnjaka je zatražio da se razmotre strategije vraćanja prometa u normalu i analiziraju sigurnosne mjere poput brzih zdravstvenih provjera, izolacija i karantena.

„To je teško pitanje jer ovisi o povjerenju između WHO-ovih članica“, rekao je Didier Houssin, čelnik tog savjetničkog tijela.

„No to je vrlo važan aspekt i za aktivnosti u mnogim državama koje veoma ovise o zračnom prometu“, dodao je.

Države su ranije uvele stroge restrikcije prometa, a pala je i potražnja za putovanjima, pa su mnoge kompanije zaustavile svoje letove te im prijeti bankrot.

To je rezultiralo nestašicom teretnih kapaciteta, što uključuje i ključne potrepštine za borbu protiv koronavirusa.

WHO-ov savjetnički odbor pozvao je države da „izbjegavaju restrikcije međunarodnog prometa hrane, medicinskih i drugih ključnih potrepština“.

UNICEF je u odvojenoj objavi upozorio kako je prekid zračnog prometa stvorio veliki zastoj dostave cjepiva, što bi moglo rezultirati epidemijama drugih bolesti.

Pandemija koronavirusa odnijela je u svijetu 235.000 života, dok je Europa premašila brojku od 140.000 mrtvih i kontinent je najpogođeniji koronavirusom.

Tagovi: Tedros Adhanom Ghebreyesus, Svjetska zdravstvena organizacija, koronavirus, Donald Trump, Wuhan, koronakriza, Covid-19
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE