GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

WHO protiv masovnog korištenja maski za lice

WHO protiv masovnog korištenja maski za lice
MASKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2020 / 10:41
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije u ponedjeljak su rekli da i dalje ljudima preporučuju da ne nose maske za lice, osim ako nisu zaraženi koronavirusom ili ako njeguju bolesnu osobu, prenosi CNN.

"Nema konkretnih dokaza koji bi upućivali na to da je masovno nošenje maski potencijalno korisno. No nepravilno korištenje maske može donijeti više štete nego koristi u borbi protiv širenja koronavirusa", rekao je direktor WHO-a za izvanredne situacije dr. Mike Ryan na konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak u Ženevi.

"Tu je i globalni problem nedostatka maski i ostalih medicinskih potrepština. Trenutačno su svake sekunde i svakoga dana ovome virusu i riziku najizloženiji zdravstveni radnici. Pomisao na to da nemaju maske je strašna", kazao je.

Epidemiologinja koja radi za WHO, dr. Maria Van Kerkhove, u ponedjeljak je istaknula da je važno "prednost u korištenju maski dati onima kojima je to sada najpotrebnije, a to su zdravstveni radnici u prvim linijama borbe protiv koronavirusa.

"Dakle, upotrebu maski preporučujemo onima koji su oboljeli jer nošenjem maske sprečavaju širenje bolesti na druge. Istodobno preporučujemo da maske nose oboljeli koji borave kuće i pojedinci koji o njima brinu", rekla je Kerkhove.

Dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije prošli su tjedan upozorili da se liječnici globalno suočavaju s velikim nedostatkom osobnih zaštitnih sredstava.

"Svijet je suočen s nedostatkom osobnih zaštitnih sredstava za one u prvim linijama borbe protiv koronavirusa, a to su maske, rukavice i zaštitna odijela. Zaštita zdravstvenih radnika mora nam biti prioritet", istaknula je Kerkhove prošli tjedan.

Tagovi: zaštitne maske, Svjetska zdravstvena organizacija, koronavirus
PROČITAJ I OVO
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
POMOĆ
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
WASHINGTON - Opsežni paket inozemne pomoći lako je prošao Kongres SAD-a kasno u utorak nakon višemjesečne odgode, otvarajući put za milijarde dolara novog financiranja Ukrajine u trenutku napretka ruskih invazijskih snaga i nedostatka vojnih zaliha Kijeva.
DIP zaprimio 25 lista za europske izbore
LISTE
DIP zaprimio 25 lista za europske izbore
ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) zaprimilo je 25 kandidacijskih lista za europske izbore koji će se održati u nedjelju, 9. lipnja, a na kojima će birači izabrati 12 europskih zastupnika na pet godina.
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
STRATEGIJA
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
ZAGREB - O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage.
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
JASNA PORUKA
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
ZAGREB - "Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe."
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?
SVAĐA
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?

ZAGREB - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE