GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

WHO poziva na jačanje borbe protiv koronavirusa, države uvode nove mjere

WHO poziva na jačanje borbe protiv koronavirusa, države uvode nove mjere
POZIV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2020 / 15:40
Autor: SEEbiz / H
ŽENEVA - Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u četvrtak je pozvao države da pojačaju svoju borbu protiv koronavirusa, u vrijeme dok zemlje diljem svijeta postrožuju svoje mjere za suzbijanje pandemije.

Dan nakon što je objavio da se širenje virusa COVID-19 može smatrati pandemijom, Tedros Adhanom Ghebreyesus je u Ženevi poručio kako to ne znači "da države trebaju odustati" od borbe, piše Reuters.

Istaknuo je kako sve države moraju pronaći ravnotežu između "zaštite zdravlja, sprječavanja ekonomskih i društvenih turbulencija i poštivanja ljudskih prava".

Prema podacima sveučilišta Johns Hopkins, u svijetu je trenutno potvrđeno 127,820 slučajeva zaraze koronavirusom. Nakon Kine, mjesta izbijanja virusa u kojoj je potvrđeno 80 tisuća slučajeva, ali i više od dvije trećine izliječenih, najviše zaraženih je u Italiji (12,4 tisuće), Iranu (10 tisuća) i Južnoj Koreji (7,8 tisuća).

Slijede ih Francuska, Španjolska i Njemačka s nešto više od dvije tisuće potvrđenih slučajeva, a virus se širi i u Sjedinjenim Državama gdje je oko 1,3 tisuće zaraženih.

Američki predsjednik Donald Trump odlučio je zabraniti letove iz 26 država Europske unije, a njegov potpredsjednik Mike Pence kasnije je branio tu odluku, istaknuvši kako se središte pandemije preselilo iz Azije u Europu, prenosi Reuters.

Da je virus napravio puni krug pokazuju i raniji izvještaji kineskih medija o slučajevima zaraze u Pekingu nakon kontakta s osobama koje su stigle iz Italije i Sjedinjenih Država. Kina je u četvrtak izvijestila o samo 15 novih zaraza, od kojih je osam u Hubeiju, mjestu izbijanje epidemije koja se od srijede naziva pandemijom.

Dobre vijesti stižu i iz Codogna, gradića na sjeveru Italije u kojem je zaraza krenula u toj državi. Gradonačelnik Francesco Passerini objavio je kako je broj novozaraženih u stalnom padu, što mu daje "nadu" da se virus može pobijediti, piše BBC. "Blizu smo zaustavljanju širenja", rekao je Passerini, čelnik gradića stavljenog u karantenu.

Slične mjere stupaju na snagu diljem svijeta. UNESCO je objavio kako je 22 država zatvorilo svoje obrazovne institucije.

U četvrtak su to između ostalih odlučile Norveška, Irska, Danska i indijska prijestolnica New Delhi. Škole su zatvorene i u Kazahstanu, koji zasad nema potvrđen niti jedan slučaj, a isto je u područjima Španjolske i Francuske, kao i kod malog broja škola u Ujedinjenom Kraljevstvu i Njemačkoj, prenosi BBC. Italija je u četvrtak odlučila zatvoriti kafiće, trgovine i restorane.

Države odgađaju i veća okupljanja, a neke zemlje su zabranile ulaske na svoj teritorij - među posljednjima su Češka, Slovačka i Indija. Armenska središnja banka je u četvrtak pak objavila da će postepeno zamijeniti rabljene novčanice novima kako bi time zaustavila širenje zaraze, piše Reuters.

Odgađaju se i sportska događanja. Otkazane su utakmice američke NBA lige, španjolske nogometne lige, regionalne košarkaške ABA lige i Eurolige. UEFA je objavila kako će razmotriti odgodu europskih natjecanja, uključujući i ovogodišnje europsko prvenstvo. McLaren je objavio kako neće sudjelovati na utrci Formule 1 u Australiji, otkazano je niz teniskih turnira, te čak i usponi na Mount Everest s kineske strane.

Virus i dalje ne štedi ni političare. Posljednja zaražena je španjolska ministrica za jednakost Irene Montero, zbog čega će se testirati i cijela španjolska vlada. Ranije se u španjolskoj zarazio Javier Ortega Smith, glavni tajnik krajnje desne stranke Vox.

U Francuskoj je na COVID-19 pozitivan ministar kulture Franck Riester, a u Velikoj Britaniji zamjenica ministra zdravlja Nadine Dorries.

Velik broj političara zaražen je i u Iranu, kao i u Italiji, među njima čelnik Demokratske stranke Nicola Zingaretti koja je dio vladajuće koalicije.

Austrija je odgodila održavanje lokalnih izbora, a u Washingtonu je Capitol zatvoren za posjete nakon što se u Kongresu pojavio koronavirus.

Da je zaražen koronavirusom je u četvrtak otkrio i američki glumac Tom Hanks. On i supruga Rita Wilson zaraženi su tijekom snimanja filma u Australiji, čime je svijet dobio i prvu slavnu osobu iz svijeta šoubiznisa koja se pokazala pozitivnim na COVID-19.

Tagovi: Svjetska zdarvstvena organizacija, koronavirus, NR Kina, Mike Ryan, Tedros Adhanom Ghebreyesus
PROČITAJ I OVO
Ustavni sud objavio upozorenje: Milanović ne može biti ni mandatar za sastav buduće Vlade ni premijer
UPOZORENJE
Ustavni sud objavio upozorenje: Milanović ne može biti ni mandatar za sastav buduće Vlade ni premijer
ZAGREB - Ustavni sud održava izvanrednu sjednicu oko izbora i angažmana Zorana Milanovića nakon kojega su zakazali press konferenciju.
Radić o ponudi Grmoje: Gdje ste dosad bili?
REAKCIJE
Radić o ponudi Grmoje: Gdje ste dosad bili?
ZAGREB - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta negira i da su počeli pregovori s bilo kojom stranom, te da u toj stranci već traže neke resore: Utvrdit ćemo programska načela za pregovore od kojih ne odstupamo.
Kolakušić: Nećemo ni sa SDP-om ni s HDZ-om, to je izdaja birača
JASNA PORUKA
Kolakušić: Nećemo ni sa SDP-om ni s HDZ-om, to je izdaja birača
ZAGREB - Mislav Kolakušić rekao je da ne dolazi u obzir da Pravo i pravda podrže vladu koju vode SDP ili HDZ.
Tomašević poziva Most i DP da podrže SDP-ovu manjinsku vladu
POZIV
Tomašević poziva Most i DP da podrže SDP-ovu manjinsku vladu
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević poručio je u petak da su spremni ne biti u Vladi, te zatražio od Mosta i Domovinskog pokreta (DP) da učine isto te podrže manjinsku vladu SDP-a kako bi se stavio interes građana ispred fotelja.
Nova ideja: Vlada koja bi osigurala poštenije izbore pa se raspustila
OPCIJE
Nova ideja: Vlada koja bi osigurala poštenije izbore pa se raspustila
ZAGREB - Danas se u krugovima anti-HDZ-ovske koalicije pojavila ideja o slaganju vlade koja bi na vlasti bila oko godinu dana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE