GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

WHO podignuo prijetnju koronavirusa na "povišenu"

WHO podignuo prijetnju koronavirusa na
PRIJETNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2020 / 21:53
Autor: ;i:3;s:10:
NEW YORK - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ispravila je u ponedjeljak procjenu prijetnje koronavirusa iz Kine s "umjerene" na "povišenu" na međunarodnoj razini, uz objašnjenje da je došlo do pogreške u formulaciji, a prvu žrtvu epidemije objavio je i Peking, prenose agencije.

Ranije je WHO objavio da je opasnost od širenja virusa "vrlo visoka u Kini, visoka na regionalnoj razini i umjerena na međunarodnoj".

"Riječ je o pogrešci u formulaciji i mi smo je sada ispravili", kazala je glasnogovornica organizacije sa sjedištem u Ženevi.

WHO je objavio šest izvješća o stanju širenja bolesti otkako je izbila kriza.
Bez obzira na ispravak WHO i dalje smatra da epidemija nije "prijetnja javnom zdravlju na međunarodnoj razini".
Takvu je formulaciju WHO koristio u rijetkim slučajevima epidemija kada je zahtijevao snažnu globalnu reakciju kao u slučaju svinjske gripe H1N1 2009., virusa zike 2016., te groznice ebole koja je poharala dio Zapadne Afrike od 2014 do 2016. odnosno Demokratsku Republiku Kongo 2018.
WHO je u slučaju epidemije SARS-a 2002.-2003. oštro kritizirao Peking da je kasnio s upozorenjem i da je pokušao skriti domet epidemije.

S druge strane WHO je sam bio oštro kritiziran zadnjih godina da je podignuo preveliku uzbunu na virus H1N1 2009., a u slučaju ebole u Africi 2014., naprotiv, bio je optuživan da nije sagledao obim krize prije nego što se proširila.
Kineske vlasti službeno su potvrdile 2744 slučaja oboljelih od koronavirusa koji je dosad odnio 81 ljudski život.
U ponedjeljak su vlasti objavile da je prva osoba od te bolesti umrla i u Pekingu, glavnome gradu Kine koji ima 20 milijuna stanovnika.

Riječ je o 50-godišnjem muškarcu koji je 8. siječnja putovao u grad Wuhan, izvorište epidemije, a sedam dana nakon povratka razbolio se, dobio groznicu i umro od zatajenja dišnog sustava.

Kineske vlasti objavile su niz ograničenja za putovanja u Wuhan. Gotovo cijela pokrajina Hubei u kojoj se nalazi taj grad, postala je golema karantena.
Dvadeset i četiri nova smrtna slučaja registrirana su u provinciji Hubei, epicentru zaraze, ali nijedan novi nije zabilježen izvan te regije, pojasnila je kineska vlada.
Dvadeset i devet slučajeva zaraze izvan Kine raspoređeno je u desetak zemalja. Među ostalima, u SAD-u ih je pet, Australiji, Singapuru i Maleziji po četiri, a Francuska, Japan i Južna Koreji bilježe ih po tri.
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova objavilo je u subotu da u Wuhanu borave četiri državljanina Hrvatske.
Vlade Španjolske i Portugala objavile su u ponedjeljak da zajedno s Kinom i Europskom unijom rade na tome da u domovine vrate svoje građane iz Wuhana.
Britansko ministarstvo (Foreign Office) u ponedjeljak je reklo da je svojim građanima u pokrajini Hubei ponudio izbor da sami odluče žele li ostati ili se vratiti.
Francuska je u nedjelju objavila da očekuje evakuaciju stotina od svojih 800 građana iz te regije negdje sredinom tjedna. Povratnici će morati u domovini 14 dana biti u karanteni.
Američki State Department je u nedjelju objavio da će evakuirati svoje osoblje iz konzulata u Wuhanu, a ponudit će i ograničen broj mjesta u zrakoplovu privatnim američkim građanima.

Tagovi: koronavirus, Svjetska zdravstvena organizacija, Wuhan
PROČITAJ I OVO
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
STRATEGIJA
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
ZAGREB - O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage.
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
JASNA PORUKA
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
ZAGREB - "Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe."
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?
SVAĐA
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?

ZAGREB - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku.

Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
STAVOVI
Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
ZAGREB - Posljednji je dan predaje lista za europske izbore, a sve stranke koje žele imati svoje zastupnike u Europskom parlamentu kandidature moraju predati do ponoći.
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
NOVA VLADA
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
ĐURĐEVAC - Sutra ćemo, kako se čini, sjesti za stol s HDZ-om, kazao je te dometnuo da su se odlučili za žurniji tempo razgovora s drugim političkim strankama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE