GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

WHO: Nema potrebe za blokadom svjetskog prometa zbog koronavirusa

WHO: Nema potrebe za blokadom svjetskog prometa zbog koronavirusa
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.02.2020 / 12:42
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u ponedjeljak je nazvao nepotrebnim uvođenje mjera koje ometaju međunarodni promet i trgovinu u pokušaju suzbijanja koronavirusa koji je usmrtio 361 osobu u Kini, a ona je optužila neke države da postupaju protivno odlukama WHO-a.

"Pozivamo sve države da donose odluke koje su konzistentne i temelje se na dokazima", poručio je u ponedjeljak Tedros Adhanom Ghebreyesus Adhanom izvršnom odboru WHO-a.

Ponovio je svoju raniju poruku da te mjere "bespotrebno ometaju međunarodni promet i trgovinu".

"Globalna povezanost naša je slabost u ovoj epidemiji, no ona je i naša najveća prednost", dodao je Etiopljanin.

Ministri zdravstva skupine G7 će u ponedjeljak razgovarati o koronavirusu putem telekonferencije, objavilo je talijansko ministarstvo.

Brojne države evakuiraju svoje građane iz Kine, mnoge su prekinule letove, a Rusija je objavila da prekida i željeznički promet prema Kini. Washington je zabranio ulazak na američki teritorij svima koji dolaze iz Kine, a nisu američki državljani.

Kina je u ponedjeljak osudila neke države jer su zabranile ulaz ljudima iz provincije Hubei, središtu izbijanja virusa te što su suprotno preporukama WHO-a otkazali letove.

Kineski delegat je na početku šestodnevnog sastanka te organizacije u Ženevi poručio da se međunarodna zajednica prema epidemiji treba ponašati objektivno, pravedno i "ne stvarati namjerno paniku" u javnosti.

Kineska vlada će nastaviti s "odgovornim pristupom" zdravlju stanovnika, rigorozno implementirati kontrolne mjere i snažno raditi na zaustavljanju daljnjeg širenja, naglasio je i zaključio kako će Peking nastaviti "dijeliti informacije s WHO-om, Hong Kongom, Makaom i Tajvanom".

Kineske burze u ponedjeljak otvorene su ponovno prvi put nakon 23. siječnja, nakon produžene stanke zbog kineske lunarne Nove godine. Zabilježile su najveći dnevni pad u četiri godine, izgubivši gotovo 400 milijardi dolara.

Čelnica Hong Konga Carrie Lam u ponedjeljak je najavila zatvaranje još četiri granična prijelaza između te autonomne pokrajine i središnje Kine, prenosi dpa. Time će biti zatvoreno deset od ukupno četrnaest graničnih prijelaza.

Istaknula je da štrajk više od tisuću medicinskih radnika ranije u ponedjeljak nije utjecao na odluku njezine vlade o postroživanju kontrole na granicama.

Tagovi: Svjetska zdravstvena organizacija, koronavirus, Tedros Adhanom Ghebreyesus Adhanom
PROČITAJ I OVO
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
Anušić o pregovorima s DP-om: Idemo prema konačnom rješenju
PREGOVORI
Anušić o pregovorima s DP-om: Idemo prema konačnom rješenju
ZAGREB - U srijedu je održan novi krug konzultacija između pregovaračkih timova HDZ-a i Domovinskog pokreta, a nakon toga izjavu za medije da je HDZ-ov Ivan Anušić.
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
SUKOB U MOST-u
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
ZAGREB - Ja sam želio da budu svi , a oni nisu to mogli prihvatiti, kazao je Petrov.
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
SIMBOLIKA
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
ZAGREB - Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista kaže da su i oni jučer bili na pregovorima koji su prošli u konstruktivnom tonu.
Selak Raspudić: Zbog Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
OBJAŠNJENJE
Selak Raspudić: Zbog Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
ZAGREB - Marija Selak Raspudić rekla je da zbog poštovanja kolega iz Mosta pričekala sa svojim obraćanjem za medije kako bi Most u miru predao svoju listu za europske izbore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE