GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wagner grupa pokušava regrutirati zatvorene kriminalce

Wagner grupa pokušava regrutirati zatvorene kriminalce
REGRUTACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.09.2022 / 08:19
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Wagner grupa, ruska privatna vojna tvrtka, pokušava regrutirati više od 1.500 osuđenih prijestupnika za sudjelovanje u ruskom ratu u Ukrajini, ali mnogi odbijaju pridružiti se, rekao je u ponedjeljak visoki američki obrambeni dužnosnik.

"Naše informacije pokazuju da Wagner trpi velike gubitke u Ukrajini, posebno - što nije iznenađujuće - među mladim i neiskusnim borcima", rekao je američki dužnosnik novinarima, govoreći pod uvjetom anonimnosti. Europska unija uvela je sankcije Wagner grupi, optužujući je za tajne operacije u ime Kremlja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da ta skupina ne predstavlja rusku državu, ali da privatni vojni poduzetnici imaju pravo raditi bilo gdje u svijetu sve dok ne krše ruski zakon.

Američki dužnosnik ukazao je na nedavne videosnimke na društvenim mrežama, na kojima se, kako se čini, vidi Jevgenij Prigožin, za kojeg su Ministarstvo financija SAD-a i Europska unija rekli da je s njim povezana Wagner grupa, kako pokušava vrbovati zatvorenike. Na snimci se vidi kako Prigožin pokušava regrutirati ruske zatvorenike, kao i Tadžike, Bjeloruse i Armence.

Reuters nije neovisno potvrdio video snimke na društvenim mrežama.

Borci Wagner grupe optuženi su od strane skupina za ljudska prava i ukrajinske vlade da su počinili ratne zločine u Siriji i istočnoj Ukrajini od 2014. nadalje.

U srpnju je britanska vojna obavještajna služba rekla da je Rusija koristila Wagner grupu za pojačanje svojih snaga na prvoj liniji u sukobu u Ukrajini.

Rusija je pretrpjela između 70.000 i 80.000 žrtava, bilo ubijenih ili ranjenih, od početka invazije na Ukrajinu, objavio je Pentagon prošlog mjeseca.

Ukrajina je u ponedjeljak proširila svoju kontrolu nad nedavno ponovno osvojenim teritorijem dok su trupe marširale dalje na istok u područja koja je Rusija napustila, otvarajući put potencijalnom napadu na okupacijske snage u regiji Donbas.

Tagovi: Wagner grupa, ruska vojska, rat u Ukrajini
PROČITAJ I OVO
Poslijepodne stiže dramatična promjena vremena
PROMJENE
Poslijepodne stiže dramatična promjena vremena
ZAGREB - Danas će vrijeme biti umjereno do pretežno oblačno i razmjerno vjetrovito, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda.
Avdagić: Svijet se nalazi u vrlo dramatičnom trenutku
ANALITIČARI
Avdagić: Svijet se nalazi u vrlo dramatičnom trenutku
ZAGREB - U noći sa subote na nedjelju Iran je napao Izrael lansiravši više od 200 eksplozivom nakrcanih dronova te krstarećih i balističkih projektila izazvavši time novu eskalaciju napetosti na Bliskom istoku.
Izrael objavio: Odgovorit ćemo na napad
ODMAZDA
Izrael objavio: Odgovorit ćemo na napad
TEL AVIV - Načelnik stožera IDF-a upozorio je da će biti odgovora na iranski napad velikih razmjera.
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
PAD
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
ZAGREB - U Hrvatskoj je u veljači ove godine izdano 974 građevinskih dozvola što je 3,8 posto manje nego u istom mjesecu lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku.
Milanović: Plenković je kum kriminala u Hrvatskoj
PREDSJEDNIK
Milanović: Plenković je kum kriminala u Hrvatskoj
KOPRIVNICA - "Pozdrav Berlinu. Nek se oni idu boriti u Ukrajinu i neka tamo šalju svoju djecu".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE