GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučić: Svaki put kad neko od hrvatskih zvaničnika ne zna što će sa sobom, izvuče Srbiju... Dosta je bilo!

Vučić: Svaki put kad neko od hrvatskih zvaničnika ne zna što će sa sobom, izvuče Srbiju... Dosta je bilo!
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2017 / 13:26
Autor: SEEbiz / N1 info
BEOGRAD - Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da samoubistvo bivšeg komandanta Hrvatskog veća odbrane Slobodana Praljka u Haškom sudu ne bi nazvao kukavičlukom i da se ne bi rugao tom činu.

 Komentarišući izjave hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, rekao je da ništa nije razumeo. Kako kaže, ljudima iz EU bi imao što šta da poruči zbog različitih aršina.

"Ne razumem kako neko u svemu tome pronalazi krivicu Srba", rekao je Vučić novinarima, uz tvrdnju da u delu hrvatske javnosti postoji patološka opsesija Srbijom i srpskim narodom.

"Prilikom poslednje presude već sam rekao da danas možete da vidite da mnogi drugi ne gledaju istim očima kojima smo mi posmatrali stvari. Srbija je stavila akcenat na budućnost, ne bežeći od prošlosti i od teških tema", izjavio je Vučić.

"Imao bih šta da poručim ljudima u EU povodom njihovih različitih aršina i reči izgovorenih Srbiji i, recimo, Hrvatskoj povodom poslednjih presuda. Pokušaću ukazati na to čemu je Srbija izložena, a kako se prave slepi, gluvi, a ponekad i pomalo glupi kad su drugi u pitanju", rekao je on.

Vučić se osvrnuo i na izjave hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

"Vidro sam da kada mu se postavi pitanje o hibridnim ratovima, o njegovim izjavama, on priča o Srbiji.

Nisam naročito razumeo, možda su njegove kontemplativne sposobnosti značajno veće nego moje, ja nisam shvatio šta je taj odgovor trebalo da znači", rekao je Vučić.

Kometarišući reakcije hrvatskih vlasti nakon presude u sredu prema kojoj je hrvatsko rukovodstvo krivo za udruženi zločinački poduhvat, Vučić je rekao da ne razume kako uvek neko od hrvatskih zvaničnika ko ne zna šta će sa sobom pomene Srbiju i Srbe.

Naveo je da nije srećan zbog različitih aršina.

"Ja sam zadovoljan, jer mi umemo da gledamo u svoje dvorište i što imamo mogućnost da donosimo odgovorne odluke. Ali nisam srećan zbog različitih aršina. Jer zamislite šta bi bilo da sam ja kao predsednik, pre sedam dana posle presude Mladiću za koju 95 odsto građana smatra da je protivpravna i loša, rekao ono što su rekli oni, kao i oni koji bi trebalo da nam budu uzori iz EU. Da sam rekao da je presuda nepravedna i da ćemo se protiv nje boriti svim sredstvima i da dan kasnije idem na Pale da utešim te ljude", rekao je Vučić.

On je dodao da je licemerno što je Srbiji zamerano što je u jednoj prilici penzionisani general Vojske Jugoslavije Vladimir Lazarević, osuđen pred Haškim tribunalom, održao predavanje na Vojnoj akademiji.

"Jel to hoćete da nas napravite da nismo normalni? Da ono što važi za vas ne važi za nas? Jeste vi normalni? I posle nam kažu da nismo nešto ispunili za poglavlja. Ko nije ispunio. Hoćete da vas molimo? Nećemo. Nemojte da otvorite nijedno poglavlje", rekao je Vučić i dodao: "Reći ću danas i u Briselu, mislim da sam pristojan čovek. Ne možete mi u pet godina naći nijednu nepristojnu reč. Njima govorim mnogo otvorenije, ali sam pristojan prema građanima Srbije. Misite da sam ćorav i ne vidim šta nam rade? Mislite da sam glup i ne vidim različite aršine? Sve je istina od A do Š, nego ćutite Srbi... A dokle da ćutimo?! Evo nećemo da ćutimo, šta ćete sad? Nastavićete da vršite pritiske? Pa nastavite".

Na pitanja novinara o tome je li se nakon jučerašnje presude čuo s Draganom Čovićem s kojim je u dobrim odnosima, ili s nekima iz hrvatskog političkog vrha, kao i šta je sa susretom s hrvatskom predsednicom, odgovorio je:

"Za susrete sam uvek spreman, od mene niste čuli ružnu rieč o Hrvatskoj. S Čovićem imam odlične odnose, on je za pet dana u Beogradu. Razumeo sam njegove poruke juče. Ono što ne razumiem je kako neko u tome pronađe krivicu Srba. Svaki put kad neko od hrvatskih zvaničnika ne zna što će sa sobom, izvuče Srbiju... Dosta je bilo! U BiH je poginulo 30.000 Srba, a nema nijednog čoveka koji je odgovarao za nijedan zločin nad Srbima. Pozivam građane Srbije da poštuju i tuđe žrtve, da se ne šalimo i ne sprdamo i da ne vidimo samo sebe, nego i druge. Nama Hrvatska nije nikakva opsesija, za susret i razgovore smo uvek spremni, ali ne možete šamarati nikoga u Srbiji. Ovo je zemlja ponosnih i dostojanstvenih ljudi koja nikome neće dopustiti da je šamara. Ne možete zaustaviti razvoj Srbije. Nećemo vam dopustiti da ponižavate ovaj narod ovde, dosta je bilo. Pogledajte se u ogledalo, za susret ste dobrodošli. S najvećom srećom ćemo pomoći da se pronađu nestali, ali očekujemo to isto. Samo što vi u Hrvatskoj ne smete reći da je nestalo više Srba nego Hrvata", kazao je Vučić.

Žalbeno veće Haškog tribunala juče je u žalbenom postupku nekadašnjim visokim funkcionerima takozvane Hrvatske republike Herceg-Bosna utvrdilo da je postojao medjunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije, a potvrdilo je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja delova BiH.

Jedan od osuđenih Slobodan Praljak je posle izricanja presude, kojom je osudjen na 20 godina zatvora, popio otrov, i potom u bolnici i preminuo, nakon čega je Haški sud prekinuo rad.

Predsednik Srbije je izrazio zadovoljstvo jer je Srbija, kako smatra, pokazala da je sposobna da stvari gleda na drugačiji način, da ne beži od prošlosti i teških tema, ali da akcenat stavi na budućnost.

Tagovi: Aleksandar Vučić, Slobodan Praljak, Haški tribunal, Dragan Čović, Andrej Plenković
PROČITAJ I OVO
Trump pomilovao bivšeg savjetnika Flynna
POTEZI
Trump pomilovao bivšeg savjetnika Flynna
WASHINGTON - Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je pomilovao bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna koji je priznao da je lagao FBI-u u istrazi o ruskoj upletenosti u američke predsjedničke izbore 2016.
Papa Franjo s ljubavlju se sjeća Maradone
SJEĆANJA
Papa Franjo s ljubavlju se sjeća Maradone
VATIKAN - I poglavar katoličke crkve, papa Franjo, reagirao je na smrt svog sunarodnjaka, legendarnog nogometaša Diega Maradone, koji je u srijedu umro od srčanog udara u dobi od 60 godina.
Istra traži izuzeće od strožih mjera protiv koronavirusa
IZUZEĆE
Istra traži izuzeće od strožih mjera protiv koronavirusa
PULA - Načelnik Stožera Civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac potvrdio je u srijedu Hini da je ta županija zatražila od Nacionalnog stožera izuzeće od novih, strožih mjera.
Zaboravite na kafiće i restorane, barem do Badnjaka
ZATVARANJE
Zaboravite na kafiće i restorane, barem do Badnjaka
ZAGREB -  Mjere će sutra biti predstavljene javnosti i bit će na snazi sve do Badnjaka, kada će se ovisno o epidemiološkoj situaciji procjenjivati hoće li se ublažavati ili će se nastaviti s njima.
Markotić: Bolesnici imaju puno teže kliničke slike u odnosu na prvi val
OTKRIĆA
Markotić: Bolesnici imaju puno teže kliničke slike u odnosu na prvi val
ZAGREB - Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić govorila je u Dnevniku HRT-a o stanju u bolnici, rekavši kako je većina kapaciteta popunjeno.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE