GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučić: Svaki put kad neko od hrvatskih zvaničnika ne zna što će sa sobom, izvuče Srbiju... Dosta je bilo!

Vučić: Svaki put kad neko od hrvatskih zvaničnika ne zna što će sa sobom, izvuče Srbiju... Dosta je bilo!
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2017 / 13:26
Autor: SEEbiz / N1 info
BEOGRAD - Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da samoubistvo bivšeg komandanta Hrvatskog veća odbrane Slobodana Praljka u Haškom sudu ne bi nazvao kukavičlukom i da se ne bi rugao tom činu.

 Komentarišući izjave hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, rekao je da ništa nije razumeo. Kako kaže, ljudima iz EU bi imao što šta da poruči zbog različitih aršina.

"Ne razumem kako neko u svemu tome pronalazi krivicu Srba", rekao je Vučić novinarima, uz tvrdnju da u delu hrvatske javnosti postoji patološka opsesija Srbijom i srpskim narodom.

"Prilikom poslednje presude već sam rekao da danas možete da vidite da mnogi drugi ne gledaju istim očima kojima smo mi posmatrali stvari. Srbija je stavila akcenat na budućnost, ne bežeći od prošlosti i od teških tema", izjavio je Vučić.

"Imao bih šta da poručim ljudima u EU povodom njihovih različitih aršina i reči izgovorenih Srbiji i, recimo, Hrvatskoj povodom poslednjih presuda. Pokušaću ukazati na to čemu je Srbija izložena, a kako se prave slepi, gluvi, a ponekad i pomalo glupi kad su drugi u pitanju", rekao je on.

Vučić se osvrnuo i na izjave hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

"Vidro sam da kada mu se postavi pitanje o hibridnim ratovima, o njegovim izjavama, on priča o Srbiji.

Nisam naročito razumeo, možda su njegove kontemplativne sposobnosti značajno veće nego moje, ja nisam shvatio šta je taj odgovor trebalo da znači", rekao je Vučić.

Kometarišući reakcije hrvatskih vlasti nakon presude u sredu prema kojoj je hrvatsko rukovodstvo krivo za udruženi zločinački poduhvat, Vučić je rekao da ne razume kako uvek neko od hrvatskih zvaničnika ko ne zna šta će sa sobom pomene Srbiju i Srbe.

Naveo je da nije srećan zbog različitih aršina.

"Ja sam zadovoljan, jer mi umemo da gledamo u svoje dvorište i što imamo mogućnost da donosimo odgovorne odluke. Ali nisam srećan zbog različitih aršina. Jer zamislite šta bi bilo da sam ja kao predsednik, pre sedam dana posle presude Mladiću za koju 95 odsto građana smatra da je protivpravna i loša, rekao ono što su rekli oni, kao i oni koji bi trebalo da nam budu uzori iz EU. Da sam rekao da je presuda nepravedna i da ćemo se protiv nje boriti svim sredstvima i da dan kasnije idem na Pale da utešim te ljude", rekao je Vučić.

On je dodao da je licemerno što je Srbiji zamerano što je u jednoj prilici penzionisani general Vojske Jugoslavije Vladimir Lazarević, osuđen pred Haškim tribunalom, održao predavanje na Vojnoj akademiji.

"Jel to hoćete da nas napravite da nismo normalni? Da ono što važi za vas ne važi za nas? Jeste vi normalni? I posle nam kažu da nismo nešto ispunili za poglavlja. Ko nije ispunio. Hoćete da vas molimo? Nećemo. Nemojte da otvorite nijedno poglavlje", rekao je Vučić i dodao: "Reći ću danas i u Briselu, mislim da sam pristojan čovek. Ne možete mi u pet godina naći nijednu nepristojnu reč. Njima govorim mnogo otvorenije, ali sam pristojan prema građanima Srbije. Misite da sam ćorav i ne vidim šta nam rade? Mislite da sam glup i ne vidim različite aršine? Sve je istina od A do Š, nego ćutite Srbi... A dokle da ćutimo?! Evo nećemo da ćutimo, šta ćete sad? Nastavićete da vršite pritiske? Pa nastavite".

Na pitanja novinara o tome je li se nakon jučerašnje presude čuo s Draganom Čovićem s kojim je u dobrim odnosima, ili s nekima iz hrvatskog političkog vrha, kao i šta je sa susretom s hrvatskom predsednicom, odgovorio je:

"Za susrete sam uvek spreman, od mene niste čuli ružnu rieč o Hrvatskoj. S Čovićem imam odlične odnose, on je za pet dana u Beogradu. Razumeo sam njegove poruke juče. Ono što ne razumiem je kako neko u tome pronađe krivicu Srba. Svaki put kad neko od hrvatskih zvaničnika ne zna što će sa sobom, izvuče Srbiju... Dosta je bilo! U BiH je poginulo 30.000 Srba, a nema nijednog čoveka koji je odgovarao za nijedan zločin nad Srbima. Pozivam građane Srbije da poštuju i tuđe žrtve, da se ne šalimo i ne sprdamo i da ne vidimo samo sebe, nego i druge. Nama Hrvatska nije nikakva opsesija, za susret i razgovore smo uvek spremni, ali ne možete šamarati nikoga u Srbiji. Ovo je zemlja ponosnih i dostojanstvenih ljudi koja nikome neće dopustiti da je šamara. Ne možete zaustaviti razvoj Srbije. Nećemo vam dopustiti da ponižavate ovaj narod ovde, dosta je bilo. Pogledajte se u ogledalo, za susret ste dobrodošli. S najvećom srećom ćemo pomoći da se pronađu nestali, ali očekujemo to isto. Samo što vi u Hrvatskoj ne smete reći da je nestalo više Srba nego Hrvata", kazao je Vučić.

Žalbeno veće Haškog tribunala juče je u žalbenom postupku nekadašnjim visokim funkcionerima takozvane Hrvatske republike Herceg-Bosna utvrdilo da je postojao medjunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije, a potvrdilo je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja delova BiH.

Jedan od osuđenih Slobodan Praljak je posle izricanja presude, kojom je osudjen na 20 godina zatvora, popio otrov, i potom u bolnici i preminuo, nakon čega je Haški sud prekinuo rad.

Predsednik Srbije je izrazio zadovoljstvo jer je Srbija, kako smatra, pokazala da je sposobna da stvari gleda na drugačiji način, da ne beži od prošlosti i teških tema, ali da akcenat stavi na budućnost.

Tagovi: Aleksandar Vučić, Slobodan Praljak, Haški tribunal, Dragan Čović, Andrej Plenković
PROČITAJ I OVO
Uhapšen Slobodan Kašćelan, šef kavačkog klana
HAPŠENJE
Uhapšen Slobodan Kašćelan, šef kavačkog klana
PODGORICA - Navodni vođa kavačkog kriminalnog klana Slobodan Kašćelan uhapšen je sinoć zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja je počinila i planirala više teških krivičnih dela, za koje je zaprećena kazna i do 40 godina zatvora.
Švicarska potpuno cijepljenima ukida izolaciju na šest mjeseci
POTEZI
Švicarska potpuno cijepljenima ukida izolaciju na šest mjeseci

BERN - U Švicarskoj osobe koje su u potpunosti cijepljene protiv covida-19 neće morati ići u izolaciju nakon kontakta sa zaraženima, rekao je jedan dužnosnik u utorak

UAE bi mogao nametnuti ograničenja osobama koje nisu cijepljene
OGRANIČENJA
UAE bi mogao nametnuti ograničenja osobama koje nisu cijepljene
DUBAI - Ujedinjeni Arapski Emirati upozorili su da bi mogli uvesti ograničenja za pojedince koji nisu cijepljeni protiv covida-19, dok poslovno i turističko središte regije zagovara kampanju imunizacije.
EU postigao dogovor o zakonu o klimi
KLIMA
EU postigao dogovor o zakonu o klimi
BRUXELLES - Pregovarači Vijeća EU-a i Europskog parlamenta postigli su u srijedu ujutro u ranim jutarnjim satima dogovor o zakonu o klimi prema kojem će Unija do 2030. smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 55 posto u odnosu na 1990. godinu.
Porota proglasila Dereka Chauvina krivim po svim točkama optužnice
PRESUDA
Porota proglasila Dereka Chauvina krivim po svim točkama optužnice
MINNEAPOLIS - Bivšeg policajca iz Minneapolisa Dereka Chauvina porota je u utorak proglasila krivim po svim točkama optužnice za ubojstvo Afroamerikanca Georgea Floyda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE