GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučić privatizirao pogreb patrijarha Irineja

Vučić privatizirao pogreb patrijarha Irineja
OČEKIVANO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.11.2020 / 13:43
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Poglavar Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) patrijarh Irinej  u nedjelju je pokopan u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu, gdje je u devet sati započela liturgija koju predvodi mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Procesiji u najvećem hramu SPC-a nazoče državni vrh Srbije, čelnici Republike Srpske, predstavnici vjerskih zajednica i konfesija, a ispred hrama okupljeno je mnoštvo vjernika i poštovatelja patrijarha Irineja koji su prije početka liturgije mimohodom odali počast srpskom patrijarhu čije je tijelo izloženo pod staklenim poklopcem.

Vučić je na sprovodu održao govor u kojem je nahvalio Irineja. U jednom trenutku Vučić je spomenuo Oluju, a rekao je da je Irinej uvjerio papu Franju da Stepinca ne učini svetim.

"Šest godina već ima kako njegovim blagoslovom obilježavamo NATO-ovu agresiju. Ne plašimo se istinu svima reći", rekao je Vučić.

"Patrijarh Irinej blagoslovio je i vječno sjećanje i svakogodišnje održavanje zajedničkog spomena Srbije i Srpske povodom strašnog zločina počinjenog nad krajiškim narodom i Srbima krajišnicima. Zato svake godine uz suze i beskrajnu tugu obilježavamo stradanje našeg naroda u Oluji", rekao je Vučić.

“Vaša preosveštenstva, ne mogu da govorim samo o odnosu jednog predsednika i patrijarha. Beskrajno sam ga voleo, a on je voleo i pazio na moju decu jednako kao i ja. Samo hoću da kažem da je na dan kada je otišao u bolnicu, pozvao me i rekao “Moram li, Aleksandre, u bolnicu? Zašto ja da zauzimam postelju?”. Dan kasnije me je pitao je li sve pod kontrolom, a treći dan mi je rekao “Ne brini, sa mnom će biti sve u redu, nego vidi da oko Srpske i Kosova bude sve dobro”. I više se nismo čuli”, zaključio je predsednik u govoru.

Nešto kasnije kazao je kako je Irinej nagovorio papu Franju da Stepinca ne proglasi svetim.

Srpski patrijarh Irinej, 45. poglavar SPC-a, preminuo je od posljedica infekcije koronavirusom u petak ujutro u covid-bolnici Vojnomedicinskog centra u Beogradu.

Patrijarh Irinej 1. studenoga je u Podgorici s vladikama SPC-a predvodio misu na pogrebu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, preminulog od covida-19, a četiri dana kasnije primljen je na liječenje zbog infekcije koronavirusom.

Srbijanska vlada u petak je proglasila trodnevnu žalost, a vjernici i poštivatelji su u subotu i tijekom noći mimohodom odavali počast poglavaru srpske crkve.

Sveti arhijerejski Sinod pozvao je svećenstvo i vjernike da se tijekom molitvenog ispraćaja patrijarha Irineja pridržavaju mjera koje su zbog teške epidemiološke situacije propisala državna tijela.

Tagovi: Aleksandar Vučić, patrijarh Irinej, Srpska pravoslavna crkva, Alojzije Stepinac, patrijarh Irinej
PROČITAJ I OVO
Vučić divljao u Vijeću sigurnosti; na kraju je morao ušutjeti
DIVLJANJE
Vučić divljao u Vijeću sigurnosti; na kraju je morao ušutjeti
NEW YORK - Na današnjoj redovnoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Kosovu došlo je do verbalnog okršaja između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajuće sjednicom, Vanesse Frazier s Malte.
Jokić: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori
STAVOVI
Jokić: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori
ZAGREB - Ravnatelj Instituta za društvena istraživanja Boris Jokić za Dnevnik Nove TV komentirao je postizbornu situaciju u Hrvatskoj.
Dabro: Domovinski pokret spreman je sastaviti vladu s HDZ-om
KOALICIJA
Dabro: Domovinski pokret spreman je sastaviti vladu s HDZ-om
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) spreman je sastaviti vladu s HDZ-om, te sutra kreće u službene pregovore sa svim strankama, poručio je glavni tajnik i izabrani saborski zastupnik DP-a Josip Dabro u ponedjeljak ispred sjedišta stranke u kojem traje sjednica Predsjedništva.
Hrebak: DP nije dobio bezgraničnu podršku kako bi ideološki mijenjao društvo
PORUKE
Hrebak: DP nije dobio bezgraničnu podršku kako bi ideološki mijenjao društvo
ZAGREB - Dario Hrebak (HSLS) koalicijski partner HDZ-a kazao je kako se danas čuo s premijerom Andrejom Plenkovićem te da sada kada je kampanja završila, emocije treba staviti na stranu i treba uključiti zdravi razum.
Pavliček: Uvjeren sam da se HDZ neće odreći manjinaca
PORUKE
Pavliček: Uvjeren sam da se HDZ neće odreći manjinaca
ZAGREB - Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček gostovao je u Newsroomu kod Anke Bilić Keserović gdje su razgovarali o tome tko bi i kako mogao formirati Vladu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE