GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučić: Prištinska strana iznela neprihvatljive i nerealne zahteve na samitu

Vučić: Prištinska strana iznela neprihvatljive i nerealne zahteve na samitu
SRBIJA-KOSOVO-EU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.07.2020 / 14:34
Autor: SEEbiz / Tanjug
PARIZ - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Parizu da je Srbija spremna za nastavak dijaloga, ali da su zahtevi koje je na video samitu iznela prištinska strana nemogući, nerealni i neprihvatljivi.

"Albanska strana je izašla sa zahtevima koji se odnose na očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova i ustavne organizacije Kosova, na trajno uzajamno priznanje, članstvo u UN i da Kosovo priznaju članice EU koje to nisu učinile, a potom bi se bavili nestalima i ratnom štetom", rekao je Vučić za Pink posle video konferencije o Kosovu.

"Ja sam rekao da je Srbija spremna da razgovara, ali da ne prihvata ultimatume i naređenja", dodao je Vučić.

Na video samitu o odnosima Srbije i Kosova, održanom u Parizu, na kojem su učestvovali predsednik Francuske Emanuel Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Kosova Avdulah Hoti, visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.

Vučić posle Pariza trebalo da putuje u Brisel na nastavak dijaloga sa premijerom Kosova Avdulahom Hotijem uz posredstvo EU, koji je u prekidu od novembra 2018. godine. Međutim, dijalog je odložen za četvrtak, rekao je Vučić, koji se do sada nije sastajao s Hotijem koji je 3. juna postao premijer Kosova.

Francusko predsedništvo je posle današnjeg sastanka saopštilo da će predsednik Vučić i premijer Hoti imati još jedan sastanak na daljinu u nedelju, pre obnove dijaloga Beograd-Priština uživo u četvrtak u Briselu.

U Parizu je danas dogovoreno da Vučić i Hoti "nastave dijalog o normalizaciji u nedelju u Briselu video konferencijom, a zatim u četvrtak uživo u Briselu", saopštlo je francusko predsedništvo posle sastanka.

Tagovi: Aleksandar Vučić, Kosovo, Miroslav Lajčak, Angela Merkel
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE