GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučić preko Mandića ruši moguću Vladu Abazovića i Krivokapića

Vučić preko Mandića ruši moguću Vladu Abazovića i Krivokapića
SRBIJA-CRNA GORA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.09.2020 / 12:49
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
BEOGRAD - Jučerašnji sastanak lidera crnogorske opozicije, na kojem je Zdravku Krivokapiću, lideru izborne liste “Za budućnost Crne Gore” zamereno zbog kritika na račun Aleksandra Vučića, produbio je jaz između starih i novih opozicionih kadrova unutar grupacije koja je osvojila većinu na poslednjim izborima.

Iz tamošnje javnosti se sve češće može čuti da zvanični Beograd nije naklonjen trojci Krivokapić-Abazović-Bečić, te da preko Andrije Mandića i Milana Kneževića pokušava da opstruiše dogovor o formiranju nove vlade Crne Gore.

Podsetimo, tokom jučerašnjeg sastanka na Ostrogu, kom su prisustvovali nosilac izborne liste “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić, lider koalicije “Crno na bijelo” Dritan Abazović, kao i lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević.

Kako saznaje Nova.rs, tokom sastanka su Mandić i Knežević insistirali su na tome da svi lideri opozicije u javnosti isključivo u pozitivnom smislu pominju predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Tom prilikom Mandić je zamerio lideru izborne liste “Za budućnost Crne Gore” Zdravku Krivokapiću izjave o predsedniku Srbije, traživši od njega da uputi Vučiću izvinjenje.

Činjenica da novi lideri crnogorske opozicije nisu naklonjeni predsedniku Srbije, kao ni da prva zvanična poseta novog premijera Crne Gore neće podrazumevati putovanje u Srbiju, očekivano, nije sa oduševljenjem prihvaćena u Beogradu. A reakcije Kneževića i Mandića, pokazuju da može doći i do problema u formiranju nove vlasti.

Komentarišući odnos predsednika Srbije prema promenama u Crnoj Gori, Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku ističe da “nijednog autokratu ne raduju demokratizacija država u okruženju”, te da je to slučaj i sa Vučićem.

“Bilo koja zemlja u okruženju, koja krene demokratskim putem, predstavlja signal više građanima Srbije da je tako nešto moguće. Vučić ne može da se raduje padu nekog autokrate, bilo da je to Gruevski, Đukanović ili jednog dana Orban”, navodi on.

Popović kaže da je uveren kako su Milo Đukanović, predsednik Crne Gore i Aleksandar Vučić u ozbiljnim poslovnim odnosima, te da je to još jedan razlog zbog čega predsednik Srbije nije naklonjen novim crnogorskim liderima.

“Gubljenje takvog moćnog poslovnog saradnika nije nešto što se olako prihvata. Njih vezuje dosta biznismena i tajkuna, poput Željka Mitrovića, Stanka Subotića Caneta, Bebe Popovića, što potvrđuje da su oni u ozbiljnim poslovnim relacijama”, ističe naš sagovornik.

“Nemam mentora – ni u Beogradu, ni u Rusiji, a mentor mi nije ni njegovo pravosveštenstvo mitropolit Amfilohije“, nedavno je izjavio lider koalicije “Za budućnost Crne Gore”, Zdravko Krivokapić, koji je u nekoliko navrata istakao da ne poznaje Aleksandra Vučića, niti da je dobio čestitku od njega nakon pobede na izborima.

Nekoliko dana kasnije, Krivokapić je u razgovoru sa medijima primetio da predsednik Srbije ima veoma dobre odnose sa Đukanovićem. Čak bolje nego što on sam ima sa svojim kumom.

“Ja znam, i sad tu moram da budem iskren, da gospodin Vučić i gospodin Đukanović su veći prijatelji nego ja i evo moj najbliži kum”, istakao je on.

Upravo ovakav stav, koji je izneo novi lider crnogorske opozicije, mogao bi da postane kamen spoticanja u odnosima lidera najveće opozicione koalicije “Za budućnost Crne Gore”, čija je “kičma” Demokratski front, koji predvode Knežević i Mandić.

Popović ističe da je očigledno kako se liderima DF ne dopadaju javni nastupi Zdravka Krivokapića, kao ni izjave Dritana Abazovića o “dilovima” Vučića, Rame i Izetbegovića, te da ih ujedno iznenadila pažnja i poverenje koju su dobili novi lideri crnogorske opozicije.

“To brine vodeće ljude u DF. Mislim da su građani Crne Gore rešili da oni prođu na isti način kao što je prošao Milo Đukanović. Oni zajedno sa njim čine dva naizgled različita pola, koja su nanela ogromnu štetu toj zemlji. Verujem da bi bilo dobro da svi zajedno završe u političkoj istoriji, ali to zavisi od brojnih faktora. Pre svega, od podrške Vučićeve vlasti u Srbiji”, smatra Popović.

Tagovi: Aleksandar Vučić, Milo Đukanović, Zdravko Krivokapić, Dritan Abazović, Andrija Mandić, Milan Knežević
PROČITAJ I OVO
Plenković: Milanović okolo zove ljude pa oni zovu mene
PREMIJER
Plenković: Milanović okolo zove ljude pa oni zovu mene
BRUXELLES - Andrej Plenković otputovao je dan nakon izbora u Bruxelles na drugi izvanredni summit EU-a.
Mario Radić: Mogu zvati koliko hoće, mi ćemo imati čvrsti stav
JASNA PORUKA
Mario Radić: Mogu zvati koliko hoće, mi ćemo imati čvrsti stav
ZAGREB - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić dao je izjavu nakon stranačkog sastanka u Hotelu International.
Koji je sljedeći potez Milanovića? Analitičar objašnjava
ANALITIČARI
Koji je sljedeći potez Milanovića? Analitičar objašnjava
ZAGREB - Politički analitičar Ivan Rimac bio je gost Novog dana N1 televizije s kojom je komentirao izbornu noć i moguće koalicije nakon izbora.
Grmoja: HDZ je blizu da sastavi vladu
PREDVIĐANJA
Grmoja: HDZ je blizu da sastavi vladu
ZAGREB - Nikola Grmoja iz Mosta za N1 je govorio o dojmovima nakon izbora i mogućim koalicijama. Most održava sastanak kako bi analizirao rezultate izbora.
Plenković: Vrlo skoro će se doznati s kim će HDZ formirati većinu
NEODREĐEN
Plenković: Vrlo skoro će se doznati s kim će HDZ formirati većinu
ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković najavio je u četvrtak da će se vrlo skoro doznati s kim će HDZ formirati većinu u Saboru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE