GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučić partrijarhu SPC: Nije moguće ukinuti zabranu kretanja

Vučić partrijarhu SPC: Nije moguće ukinuti zabranu kretanja
PRED USKRS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2020 / 18:22
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u telefonskom razgovoru poglavaru Srpske pravoslavne crkve patrijarhu Irineju da nije moguće ukinuti zabranu kretanja gradjana.

"Predsednik Vučić je istakao da razume potrebu naroda i crkve za proslavu najvećeg hrišćanskog praznika Hristovog vaskrsenja, za koju je Sveti Cinod brižno i očinski se starajući za svoje vernike zamolio državni vrh", navedeno je u zajedničkom saopštenju koje su usaglasila dva kabineta.

"Ipak, zbog trenutne epidemiološke situacije u Srbiji, slušajući mere i uputstva koja nalaže struka, nismo u mogućnosti da ukinemo zabranu kretanja tokom trajanja policijskog časa", kaže se dalje u tom tekstu.

Patrijarh Irinej je primetio da su nakon saopštenja Svetog Sinoda "mnogi, a neki čak i zvanični predstavnici, davali neprimerene izjave stvarajući neobjektivnu medijsku sliku, koja bi mogla da šteti ugledu srpske crkve, kao i srpske države, netačno interpretirajući nameru i crkve i države".

"SPC je do sada poštovala i poštuje propisane mere i preporuke Vlade Srbije, a država se starala da ne donosi naredbe, već najdobronamernije preporuke za dobrobit vernika svih tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Srbiji", rekao je patrijarh Irinej.

Predsednik Vučić je izrazio uverenje da će SPC "tako postupati i ubuduće, i na taj način nastaviti da učestvuje u borbi protiv ove svetske pošasti".

"Predsednik je iskoristio priliku da se zahvali srpskoj crkvi na pokazanom visokom stepenu društvene odgovornosti i ukazanoj pomoći, uz uverenje da ćemo jedinstveni izaći iz ove borbe kao pobednici. Nadajući se razumevanju SPC i verujućeg naroda predsednik Vučić je Njagovoj Svetosti i vernom narodu čestitao nastupajući praznik nad praznicima drevnim pravoslavnim pozdravom Hristos vaskrse!", navedeno je u saopšenju.

Sinod SPC je nedavno zatražio da se na Usrks na nekoliko sati ukine zabrana kretanja kako bi vernici mogli da prisustvuju liturigijama.

Tagovi: Aleksandar Vučić, Srpska pravoslavna crkva, patrijarh Irinej, koronavirus u Srbiji
PROČITAJ I OVO
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
PORUKE
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
ZAGREB - Ne stišavaju se reakcije na odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar i predsjednik Vlade.
Preminula Bojana Janković
IN MEMORIAM
Preminula Bojana Janković
BEOGRAD - Beživotno telo B.J. (1977) pronađeno je sinoć oko 19 u stanu u Ulici Đure Daničića, u Starom gradu.
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE