GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučić, ipak, neće u Crnu Goru

Vučić, ipak, neće u Crnu Goru
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.01.2020 / 19:27
Autor: SEEbiz / N1 info
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doneo je odluku da ne ide u posetu Crnoj Gori planiranu za 6. januar. On je to saopštio na konferenciji u Predsedništvu Srbije, dva sata nakon sastanka sa poglavarom Srpske pravoslavne crkve patrijarhom Irinejem u srpskoj Patrijaršiji.

Cik zore. Po drugi put od donošenja Zakona o slobodi veroispovesti prvi čovek države i poglavar Srpske pravoslavne crkve sastali su se da razgovaraju o situaciji u susedstvu. Tom prilikom predsednik je saopštio patrijarhu Irineju odluku o odlasku u Crnu Goru na Badnje veče, ali medijima ništa nije hteo da otkrije - do vanredne konferencije u Predsedništvu. Badnjak neće paliti u Pljevljima, kako je planirao.

"Doneo sam tu odluku zato što sam siguran da bi bilo izazivanja sukoba, a ja neću sukobe. Ne zbog toga što ih se ja plašim, za sebe se ničega ne plašim. E sad vam ne dam, svim vama hoštaplerima belosvetskim, ne dam vam priliku da optužujete Srbiju. Evo, neću da idem", poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić kaže da je odluku doneo i da ne bi dao alibi crnogorskom režimu da to iskoristiti kao napad na nezavisnost i ustavni poredak Crne Gore. Obrazlažući otkazivanje puta predsednik napominje - sedam dana vodi se međunarodna hajka na Srbiju, ocenivši da je to licemerno, pa je posebnu poruku poslao pojedinim diplomatama.

"Javila se juče američka ambasadorka u Podgorici, užasnuta onim što je videla u Beogradu. Je li, a nisi užasnuta svim onim što se zbiva u Crnoj Gori, nisi užasnuta kad hapse ljude zbog toga što nose srpsku trobojku, a ima ih 30 odsto? Tad nisi užasnuta. Al' si mnogo pametna da nam soliš svu mudrost ovog sveta, ne bi li se nekome dodvorila", dodao je Vučić.

Godinama sam čekao da iz Beograda čujem ono što sam danas čuo - poručuje jedan od lidera Demokratskog fronta i dodaje - u svemu lošem može da se pronađe i nešto dobro, ali izražava žaljenje zbog promene planova.

"Pokušao sam, koliko sam mogao, da ubedim predsednika Srbije, da ga podstaknem, da ga ohra... ne da ga ohrabrim, nego samo da ga podstaknem da dođe u Crnu Goru. Ja mislim da danas nema u Crnoj Gori nijednog Srbina, pa i verujućeg čoveka, da ne žali što tog dana neće predsednik Srbije biti zajedno sa nama, jer bi se na taj način pokazala velika nacionalna solidarnost koju onaj, koji predstavlja maticu svih Srba, onaj koji predstavlja i formalno i najmoćniju ličnost u srpskom narodu, da bude zajedno sa Srbima iz Crne Gore", rekao je jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić.

Politikolog Boban Stojanović izražava sumnju da su čitava situacija i tenzije koje su nastale zakuvane u jednoj kuhinji - Bebe Popovića, koji je, prema njegovim rečima, politički savetnik i crnogorskog predsednika Mila Đukanovića i Vučića.

"Idu izbori i tamo i vamo, zaista ne bih isključio tu opciju. I mogu da kažem da miriše na to i teza postoji, ne mogu da tvrdim da zaista jeste tako, da je ovo sve inscenirano i unapred pripremljeno, ali zaista verujem da će vreme istorije pokazati. A ima osnova da verujemo da je sve ovo samo jedan spin i pokušaj stvaranja nekakavih tenzija zarad isključivo ličnih, političkih interesa dvojice lidera", smatra politikolog Boban Stojanović.
Na optužbe da zvanični Beograd ugrožava Crnu Goru, Vučić je odgovorio da Srbija ništa nije organizovala, već da je samo gledala šta se dešava srpskom narodu. On je istakao i da je narod jedinstven i da nikome neće dozvoliti da mu uništi ni prošlost ni budućnost, i dodao da će se protiv toga boriti samo istinom.

Tagovi: Aleksandar Vučić, patrijarh Iriniej, Srpska pravoslavna crkva, Andrija Mandić
PROČITAJ I OVO
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
PORUKE
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
ZAGREB - Ne stišavaju se reakcije na odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar i predsjednik Vlade.
Preminula Bojana Janković
IN MEMORIAM
Preminula Bojana Janković
BEOGRAD - Beživotno telo B.J. (1977) pronađeno je sinoć oko 19 u stanu u Ulici Đure Daničića, u Starom gradu.
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE