GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučić i Čović: Konstitutivni narodi u BiH samo konsenzusom mogu odlučiti o budućnosti

Vučić i Čović: Konstitutivni narodi u BiH samo konsenzusom mogu odlučiti o budućnosti
SUSRETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2021 / 07:41
Autor: SEEbiz / H
BEOGRAD - Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić objavio je u utorak, sumirajući svoj sastanak u Beogradu s predsjednikom HDZ-a Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem da su Srbi, Hrvati i Bošnjaci konstitutivni narodi u BiH koji samo konsenzusom mogu donijeti odluke o svojoj budućnosti.

Vučić je, uz fotografiju s Čovićem, na svom Instagramu @budućnostsrbijeav naveo da su razgovarali o svim važnim regionalnim pitanjima kao i o svim pitanjima od interesa za tri naroda.

"Zajednički smo konstatirali da su Srbi, Hrvati i Bošnjaci konstitutivni narodi u BiH, koji samo konsenzusom mogu donijeti odluke o svojoj budućnosti", istaknuo je Vučić.

"Dakle, naš odgovor na sve krize je potpuno jasan - dogovor tri naroda!", poručio je srbijanski predsjednik.

Čović je poslije sastanka na Twitteru naveo kako je s Vučićem razgovarao o dijalogu i napretku Zapadnog Balkana.

"Kada je riječ o BiH, naglasio sam da promjene Izbornog zakona/ograničene ustavne promijene ne mogu ugroziti temelje BiH - konstitutivni narodi i njihova prava moraju biti poštivani u potpunosti, dok diskriminacija mora biti eliminirana", poručio je Čović.

Vučić je krajem prošlog tjedna, u subotu, u Beogradu primio i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i poručio da će se Srbija apsolutno suprotstaviti sankcijama protiv bilo koga u Republici Srpskoj (RS).

Istaknuvši da se Srbija neće priključiti mogućim sankcijama protiv vlasti u RS-u, Vučić je istaknuo: "Neće biti blokade na Drini dok sam na ovom mjestu kao predsjednik i imam ovakav utjecaj na politički život".

Srbijanski predsjednik najavio je da će se narednih dana sastati i s vođom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem.

Susret Vučić-Čović upriličen je u istom danu kad su se u Zagrebu sastali predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Sastanak sa srpskim predstavnikom tročlanog Predsjedništva BiH nastavak je aktivnosti predsjednika Republike u cilju stabilnosti i funkcioniranja Bosne i Hercegovine te ostvarenja legitimnog predstavljanja sva tri konstitutivna naroda u skladu s Daytonskim sporazumom, priopćeno je iz Milanovićeva ureda.

Bilateralni susreti uslijedili su nakon tenzija poslije izjava čelnika bosanskih Srba da će najkasnije početkom studenog parlamentu RS-a uputiti prijedloge zakona kojima se taj entitet povlači iz ranijih dogovora o uspostavi oružanih snaga BiH, iz državnih sigurnosnih agencija te pravosudnih tijela i jedinstvenog prikupljanja carina na razini države.

Posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar upozorio je Dodika da bi svaki njegov korak koji bi vodio podrivanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH mogao izazvati ozbiljne sankcije, jer SAD neće biti samo promatrač zbivanja u toj zemlji.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u petak da se Dodikove poruke s "neodobravanjem i oprezom" prate u Europskoj uniji.

Za sada nema naznaka da su susreti visokih dužnosnika Beograda, Zagreba, Banjaluke i Mostara organizirani pod međunanrodnim utjecajem.

Tagovi: Aleksandar Vučić, Dragan Čović, Milorad Dodik
PROČITAJ I OVO
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
RAKETE
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
WASHINGTON - Sjedinjene Države poslale su Ukrajini novi raketni sustav dugog dometa, potvrdio je Pentagon. To oružje velike preciznosti dio je hitnog vojnog paketa za Ukrajinu koji je SAD najavio u ožujku, ali "na zahtjev Ukrajine" nije bilo izričito navedeno na popisima isporuka.
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE