GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučić: Bojkot neće uspeti

Vučić: Bojkot neće uspeti
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2020 / 13:05
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da je demokratija u Srbiji na udaru samoproklamovanih lidera opozicije koji pozivaju na bojkot izbora.

Vučić ocenjuje da pravi srpski glasači opozicije mogu biti uskraćeni za svoje osnovno demokratsko pravo na političku zastupljenost i de fakto obespravljeni od nekoliko neizabranih pojedinaca koji tvrde da ih predstavljaju.

Predsednik Srbije u tekstu ocenjuje da se pretnja bojkotom nikada nije odnosila na izborni proces, već da se uvek radilo o strahu lidera opozicije da se pošteno i transparentno suoče sa biračkim telom. Ti samoproglašeni lideri opozicije iskoristili su bojkot kako bi pokušali da delegitimišu aprilske izbore i narednu vladu, navodi Vučić.

"Neće uspeti. Ubeđeni smo da će građani Srbije prozreti šta predstavljaju pozivi na bojkot. Jedini značajan bojkot mogao bi da bude bojkot izbora građana Srbije, a ne lidera bez pristalica", naveo je Vučić.

On je istakao da će očekivana visoka izlaznost birača potvrditi izbore i diskreditovati one koji pozivaju na bojkot. Vučić je naveo da stranke koje se zalažu za bojkot nisu uspele da ostvoje srca i um glasača, a da je to uspela vlada, koju predvodi SNS, koja je spremna da se suoči sa biračkim telom na slobodnim i fer izborima.

Predsednik je rekao da Srbija, pod aktuelnom vladom, ima jaku ekonomiju sa rastom BDP od četiri odsto, da je jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi, dok je nezaposlenost spuštena ispod deset odsto, u odnosu na 25 odsto, koliko je ostavila prethodna vlast. Javni dug se konstatno smanjuje, investicije, uključujući i strane, rekordno rastu, dok su plate i penzije više nego ikad.

Vučić kaže da je Vlada Srbje u prethodnih godinu dana radila sa nevladinim organizacijama, OEBS-om, ODIHR, Evropskim parlamentom i političkim strankama u Srbiji kako bi osigurala pravo građana da glasaju na demokratskim i fer izborima.

Kako kaže, vlada se nije samo uključila u razgovore i debate, već je tražila i primila zahteve i preporuke svih stranih i domaćih aktera, uključujući i opozicione stranke, o tome kako da se poboljšaju zakoni i regulative u vezi sa izbornim procesom.

Podsetio je da je Vlada Srbije prošlog avgusta formirala radnu grupu za saradnju sa OEBS-om i ODIHR sa ciljem da se usvoje zakoni i pravila koji će omogućiti slobodne i fer izbore na proleće.

Radnu grupu predvodi ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović koji će, navodi Vučić, uskoro OEBS, ODIHR i javnosti predstaviti šestomesečni izveštaj radne grupe.

"Bez želje da se utiče na njegov izveštaj, slobodno se može naslutiti da će izveštaj potvrditi da su svi važni i zančajni zahtevi i preporuke koje je valda primila prihvaćeni i da su usvojeni neophodni zakoni", rekao je Vučić.

Usvojene su ključne mere i potrebni propisi poput zakona o finansiranju izborne kampanje, zakona o funkcionisanju Agencije za borbu protiv korupcije, pravila koja regulišu političke aktivnosti izabranih zvaničnika i državnih službenika, pravila koja regulišu pristup medijima tokom izborne kampanje, pravila koja regulišu upravljanje izbornim spiskovima i procedurama glasanja, kao i prava birača i domaćih i stranih posmatrača izbora da pažljivo nadgledaju i nadgledaju izbore.

Takođe, smanjen je i izborni cenzus sa 5 na 3 odsto kako bi se obezbedili zastupljenost šireg spektra političkih stranaka i zagarantovana mesta predstavnicima nacionalnih manjina. Obe mere će smanjiti broj mesta koja SNS potencijalno može da dobije, navodi Vučić.

On je dodao i da će, s obzirom na pravičan pristup medijima za kandidate i opozicione stranke, jer je to bio fokus žalbi najglasnijih opozicionih lidera, Regulatorni organ za elektronske medije (REM) odmah usvojiti nova pravila o tome kako javni servisi moraju, a komercijalni mediji treba da obezbede zastupanje bez diskriminacije svih registrovanih političkih partija, koalicija i kandidata tokom izborne kampanje.

REM će biti ovlašćen da pažljivo nadgleda poštovanje ovih pravila i preporuka javnih službi i komercijalnih medija i da izveštava na nedeljnoj osnovi na svojoj veb-stranici otvorenoj za javnost, podsetio je Vučić.

Tagovi: Aleksandar Vučić, bojkot izbora, izbori u Srbiji, Srpska napredna stranka, Nebojša Stefanović
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE