GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Von der Leyen: Rusija i Kina bore se za jačanje utjecaja na zapadnom Balkanu

Von der Leyen: Rusija i Kina bore se za jačanje utjecaja na zapadnom Balkanu
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2022 / 16:48
Autor: SEEbiz / H

TIRANA - Rusija i Kina pokušavaju ojačati svoj utjecaj na zapadnom Balkanu u jeku rata u Ukrajini, izjavila je u utorak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

"Hoće li prevladati autokracije i zakon najjačeg ili će prevladati demokracija i vladavina prava?", zapitala se Von der Leyen u Tirani pri dolasku na samita čelnika EU-a i zemalja zapadnog Balkana. "Ta previranje primjetno je i na zapadnom Balkanu - Rusija pokušava utjecati, Kina pokušava utjecati", dodala je.

Istaknula je kako zemlje moraju odabrati jesu li na strani Europske unije. "Jeste li na strani demokracije - to jest Europske unije, vašeg prijatelja i partnera - ili želite krenuti drugim putem", kazala je Von der Leyen, naglasivši kako je Europska unija najveći investitor u regiji.

Sve zemlje zapadnog Balkana osim Srbije priključile su se sankcijama EU-a Rusiji. Predsjednik Srbije odbacio je tvrdnje da je njegova zemlja prebliska Rusiji uoči samita. "Srbija je neovisna zemlja. Mi smo na europskom putu i na njemu ćemo ostati", kazao je Vučić.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel kazao je da će "budućnost naše djece biti sigurnija i prosperitetnija sa zapadnim Balkanom u Europskoj uniji".

Kosovo će podnijeti zahtjev za članstvo u EU-u do kraja godine, izjavila je kosovska predsjednica Vjosa Osmani nakon što su zemlje EU-a nedavno podržale bezvizni režim za Kosovo od 2024.

Osmani je naglasila da Kosovo podržava vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a, uključujući "usklađivanje sa sankcijama protiv Rusije, kao i odbacivanje svakog malignog utjecaja faktora poput Rusije i Kine".

Čelnici su razgovarali i o integraciji zapadnog Balkana u jedinstveno tržište EU-a, rastu cijena energenata i hrane zbog ruske invazije na Ukrajinu i sl.

Europska komisija je prošlog mjeseca predložila paket energetske potpore vrijedan milijardu eura za pomoć zemljama zapadnog Balkana protiv visokih cijena energenata i ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima.

Čelnici EU-a i zapadnog Balkana potpisali su u utorak ujutro deklaraciju o dobrovoljnom početku smanjivanja naknada za roaming, uz mogućnost potpune suspenzije do 2027.

Očekuje se da će lideri EU-a također razgovarati o neregularnim migracijama prema Uniji.

Više od 120 tisuća ilegalnih prelazaka granice detektirano je na takozvanoj zapadnobalkanskoj ruti u prvih deset mjeseci 2022., što je povećanje od oko 70 posto u odnosu na godinu dana ranije, prema podacima Frontexa, agencije EU-a za zaštitu granice.

Komisija je u ponedjeljak pozvala zemlje zapadnog Balkana da pojačaju granične kontrole i deportacije te da postrože vizni režim za treće zemlje.

Komisija se nada da će manje ilegalnih migranata stizati u EU ako zemlje zapadnog Balkana prestanu dopuštati državljanima trećih zemalja ulazak u zemlju bez vize, ako je nemoguće bez nje ući u Europsku uniju.

Tagovi: uRSULA Von der Leyen, Rusija, Kina, zapadni Balkan
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE