GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vojska ispred KB Dubrava podiže šatorsko naselje za oboljele od virusa

Vojska ispred KB Dubrava podiže šatorsko naselje za oboljele od virusa
AKTIVACIJA HV-a
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.03.2020 / 12:56
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Na zahtjev ministra zdravstva Vilija Beroša dolazi do hitne aktivacije HV-a i njihove efektive u osiguranju pomoći u zbrinjavanju zaraženih virusom COVID-19.

Ministar obrane, Damir Krstičević na sjednici vlade RH potvrdio je da će Hrvatska vojska odmah "uskočiti" u pomoć, te na prostoru KB Dubrava izgraditi kompletno šatorsko naselje. Kaže da će vojsci za podizanje tog naselja trebati dva dana, piše Večernji list.

Prostor KB Dubrava određen je, naime za središnji respiratorni centar za područje Zagreba i šire, a kako zbog tehničkih nedostataka zbrinjavanje teško oboljelih od korona virusa može organizirati samo u izdvojenim objektima "A" i "B", te u podrumu glavne zgrade, ministar Beroš zatražio je pomoć vojske kako bi se ipak proširili kapaciteti i broj postelja. U izdvojenim dijelovima KB Dubrava može se pripremiti 300 postelja, no tek nakon dovršenja hitnih i nužnih građevinskih zahvata kmojima se postiže izolacija i ugradnja klima opreme.

HV, srećom već nekoliko godina raspolaže najmodernijim i samoodrživim šatorskim naseljem, šatorima "Alaska", koje su prije tri godine donirale SAD. Naselje se sastoji od 15 šatora s odvojenom klimatizacijom, opskrbom zrakom, dizel agregatima, kuhinjom i sanitarnom infrastrukturom. U naselje stane 300 osoba. Postrojbi HV-a je do sada, za podizanje ovakvog naselja trebalo tri do četiri dana, a sada su dobili zadatak da ga, očito rade u "tri smjene" i dovrše u samo dva dana.

Ovaj kamp HV-a zamišljen je da omogućava stvaranje uvjeta dostojnih vojnika na terenu, ali i žitelja Republike Hrvatske u slučaju elementarne nepogode. Za podizanje i uvođenje kampa u operativnu uporabu potrebno je minimalno osam do deset dobro uvježbanih vojnika, a za njegovo potpuno formiranje potrebna su, inače tri dana.

Kamp se sastoji od sedam smještajnih šatora sa sklopivim krevetima na kat; jedan administracijski šator (svi sa klimatizacijskim sustavima te LED rasvjetom), jedan šator s kuhinjom i restoranom (kapacitet četiri obroka dnevno za 150 osoba, 48 osoba jede odjednom), kuhinja s konvekcijskom i parnom pećnicom te grill-pločom, jedan kontejner-hladnjak, deset ili više malih transportnih kontejnera s opremom, kontejneri s generatorima i drugim sustavima za opskrbu električnom energijom, jedan kontejner s perilicom i sušilicom rublja; dva šatora i dva kontejnera konfigurirani u kupaonicu s ukupno osam tuševa te dva WC kontejnera sa osam školjki i četiri pisoara.

Objekti koji koriste vodu imaju priključene sustave za dovod čiste i odvod otpadne vode. Svi šatori su od nezapaljivih materijala.

Tagovi: Hrvatska vojska, Vili Beroš, Damir Krstičević, KB Dubrava, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
KAMPANJA
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
WASHINGTON - Predsjednička kampanja Joea Bidena nastavit će koristiti TikTok, rekao je dužnosnik kampanje u srijedu, ubrzo nakon što je američki predsjednik potpisao zakon koji će zabraniti aplikaciju ako je kineski vlasnik ne proda
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
SDP
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
ZAGREB - " Mora se spriječiti pljačka, mora se osigurati sloboda govora, to je prioritet."
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE