GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vodeći talijanski virolog: Cijela Europa mora u borbu s koronavirusom

Vodeći talijanski virolog: Cijela Europa mora u borbu s koronavirusom
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2020 / 07:41
Autor: SEEbiz / H
RIM - Roberto Burioni jedan je od prvih talijanskih znanstvenika koji su zvonili na uzbunu zbog epidemije koronavirusom, no isprva su ga rijetki slušali.

Sada cijelu Europu upozorava da ne napravi istu pogrešku.

"Ne podcjenjujte opasnost. Italija je to činila tjedan dana, neki su to nazivali gripom, jedan je nepromišljeni liječnik rekao da će se stvar ispuhati za koji tjedan", rekao je Buroni u razgovoru za agenciju dpa.

Burioni (57), profesor mikrobiologije na milanskom sveučilištu San Raffaele, najpoznatiji je talijanski virolog.

"Nažalost, još od vremena Julija Cezara ljudi vjeruju u ono što žele da se dogodi", rekao je.

Nakon što su Španjolska, Francuska i Austrija krenule talijanskim putem uvođenja drakonskih mjera ograničenja kretanja, Burioni tvrdi da cijela Europa mora učiniti isto.

"Potrebni su nam jedinstvo i zajednički pristup. U suprotnom, koji je smisao Europske unije?".

Jedna zemlja može drakonskim mjerama suzbiti virus, a onda opet postati zaražena jer neka susjedna to nije učinila, kaže Burioni te dodaje da je u cijeloj Europi potrebno uložiti maksimalan napor.

Kasno 'paljenje' Talijana

Burioni se slaže s odvažnom izjavom njemačke kancelarke Angele Merkel po kojoj bi se koronavirusom moglo zaraziti 60 do 70 posto populacije.

"Znajte da je ovo novi virus za koji nema imuniteta", naglašava liječnik.

Zaprepašten je britanskom odlukom da pusti virus da se slobodno kreće populacijom i da štiti samo najranjivije.

"To mi je neshvatljivo. Govoriti o 'imunitetu krda' u vrijeme kada nema cjepiva i kada ne znamo hoće li zaraženi nakon ozdravljenja steći imunitet..., to je neshvatljivo".

A što je s očekivanjima da će toplije vrijeme pomoći u suzbijanju epidemije?

"Nemojte se kladiti u to. O tomu još jednostavno ništa ne znamo", odgovara Burioni.

Prije nego što je stekao 'jesam li vam rekao' ugled u borbi s koronavirusom, Burioni je postao poznata figura u Italiji zbog javne borbe s protivnicima cijepljenja.

Prošli je mjesec mahnito tvitao protiv svojih sunarodnjaka koji su se još grlili na trgovima i na plažama, potpuno ignorirajući rizik od širenja Covida-19.

"Sad su se napokon probudili, ali za to im je trebao nered u koji smo zapali".

Na drugu stranu ulice

S više od 25 tisuća oboljelih i više od 1800 umrlih, stopa smrtnosti u Italiji kreće se oko sedam posto, što je dvostruko više od globalnog prosjeka.

Burioni to objašnjava strukturom talijanskog društva u kojemu je više starijih i više socijalno aktivnih.

Sada je tomu došao kraj jer je u Italiji sve zatvoreno, a ljudima je rečeno da ne izlaze iz kuća.

"Ne znamo kada će biti bolje. Situacija se još razvija. Radimo sve što moramo raditi i nadamo se da ćemo za koji dan vidjeti rezultate", kaže Burioni.

Naglašava da se potrebno pridržavati ograničenja, a ponekad je potrebno i više od toga. Odlazak na trčanje, primjerice, nije strogo zabranjen, "no sada uistinu za tim nema potrebe".

A kako se on ponaša? "Ako vidim nekoga na nogostupu, prijeđem na drugu stranu ulice. Držim se na dva metra od ostalih i ne koristim javni prijevoz".

I premda je šef talijanske civilne zaštite Angelo Borrelli preporučio da se osobni kontakti reduciraju i u obitelji, Burioni kaže da je još uvijek 'okej' privinuti se uz nekoga u kući. "Ipak, nemojmo pretjerivati."

Tagovi: koronavirus, Roberto Burioni, Italija, epidemija,
PROČITAJ I OVO
Zbog smrti Georgea Floyda uhićen policajac
UHIĆENJE
Zbog smrti Georgea Floyda uhićen policajac

MINNEAPOLIS - Policajac Derek Chauvin koji je nasilno priveo u Minneapolisu afroamerikanca Georgea Floyda, pri čemu mu je koljenom pritisnuo vrat nakon čega je Floyd ubrzo preminuo, uhićen je u petak i optužen za ubojstvo.

Američke bolnice odustaju od hidroksiklorokina u liječenju covida-19
ODUSTAJANJE
Američke bolnice odustaju od hidroksiklorokina u liječenju covida-19
NEW YORK - Američke bolnice su uvelike smanjile upotrebu hidroksiklorokina u liječenju covida-19 nakon što je nekoliko studija pokazalo da ne samo da nije učinkovit već može predstavljati i zdravstveni rizik, javlja u petak Reuters i podsjeća da se radi o lijeku protiv malarije kojeg hvali američki predsjednik Donald Trump.
Josipu Rimac sumnjiče da je bila na čelu korupcijske hobotnice
HOBOTNICA
Josipu Rimac sumnjiče da je bila na čelu korupcijske hobotnice
ZAGREB - Nakon višemjesečnog istraživanja, policija je u petak u suradnji s USKOK-om krenula u akciju uhićenja 13-člane skupine, prema njihovim sumnjama, svojevrsne korupcijske hobotnice, kojoj je na čelu bila državna tajnica u Ministarstvu uprave, bivša HDZ-ova gradonačelnica Knina Josipa Rimac.
Inicijativa 30 zemalja: Cjepivo za koronu kao javno dobro
CJEPIVO
Inicijativa 30 zemalja: Cjepivo za koronu kao javno dobro
CARACAS - Trideset zemalja predvođeno Kostarikom i Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) pokrenulo je u petak inicijativu o dijeljenju diagnostičkih alata, lijekova i cjepiva kao "javnog dobra" u borbi protiv globalne pandemije novog koronavirusa.
Austrija od sredine lipnja postupno ukida nošenje maski
MASKE
Austrija od sredine lipnja postupno ukida nošenje maski
BEČ - Austrijski građani od sredine lipnja neće više morati nositi maske u školama, trgovinama i u turizmu nakon što je broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom u zemlji pao ispod 650, objavila je u petak austrijska vlada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE