GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada za ulazak u eurozonu obećala depolitizaciju uprave i prodaju imovine

Vlada za ulazak u eurozonu obećala depolitizaciju uprave i prodaju imovine
OBEĆANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.07.2019 / 09:32
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Reforma javne uprave već je godinama neizostavan dio svakog Vladina programa, a isti je slučaj i s akcijskim planom za uvođenje eura, koji se namjerava provesti do svibnja iduće godine, piše u srijedu Jutarnji list, dodajući da se njime Vlada obvezuje da će u državnim institucijama biti više stručnjaka, a manje politički imenovanih dužnosnika.

Među njima su i pomoćnici ministara. O samom akcijskom planu Vlada ne navodi detalje, ali ističe da je namjera "osigurati kontinuitet rada državne uprave jer više neće biti pod utjecajem političkih promjena", navodi dnevnik.

Te promjene Vlada namjerava osigurati kroz izmjenu dvaju zakona, o sustavu državne uprave i o obvezama i pravima državnih dužnosnika, koji su već u Saboru i trebali bi biti usvojeni do kraja ove godine.

Uz ostalo se predviđa, kako je pojasnio sada već bivši ministar uprave Lovro Kuščević, da će 96 pomoćnika ministara postati ravnatelji uprava koji će se birati na mandat. Morat će imati zakonom propisane uvjete, školsku spremu, radno iskustvo i neće se mijenjati sa svakom promjenom politike, već će oni biti ti koji će ministre upoznavati sa zatečenim stanjem, ističe Jutarnji list.

Osim depolitizacije, Vlada bi konačno trebala potaknuti i prodaju državne imovine. U svom dosadašnjem mandatu ministar državne imovine Goran Marić uglavnom se bavio nekretninama, ali u idućih godina dana trebao bi se više fokusirati na poduzeća koja nisu na popisu društava od posebnog interesa. Od Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) očekuje se da do travnja iduće godine objavi natječaje za prodaju 90 društava u kojima država ima do 25 posto udjela i nema kontrolni paket.

Podaci CERP-a pokazuju da je država manjinski dioničar u 357 društava, a u njih 29 ima većinski udjel. Osim toga, Ministarstvo državne imovine trebalo bi riješiti problem turističkog zemljišta donošenjem Zakona o neprocijenjenom građevinskom zemljištu do siječnja 2020. godine, koji je također u proceduri, piše Jutarnji list.

Dodaju da bi se time riješili dugotrajni sukobi oko vlasničkih prava između države i privatnih društava, uglavnom u turističkom sektoru koji datira još iz pretvorbe i privatizacije 90-ih godina, kada je država postala vlasnik neprocijenjenog građevinskog zemljišta zajedno s dijelovima zgrada u privatnom vlasništvu.

Osim javne uprave, još je pet područja u kojima su Vlada i HNB izložili reformske mjere. Među ostalim, to su supervizija bankovnog sustava uspostavom bliske suradnje između HNB-a i ECB-a, smanjenje kreditnog rizika, jačanje okvira za sprječavanje pranja novca, unapređenje statistike te smanjenje administrativnog i financijskog opterećenja za gospodarstvo, donosi Jutarnji list.

Tagovi: Vlada RH, eurozona, Hrvatska narodna banka, javni sektor, državna uprava, Lovro Kuščević
PROČITAJ I OVO
Kozlevac: Ako Nacionalni stožer ne donese nove odluke, mi ćemo sami
JASNA PORUKA
Kozlevac: Ako Nacionalni stožer ne donese nove odluke, mi ćemo sami
PAZIN - Istarska županija prva je u ožujku zatvorila škole, a sad najavljuje da će donijeti svoje odluke ako ih Nacionalni stožer ne donese.
I večeras okupljanja širom Srbije
PROTESTI
I večeras okupljanja širom Srbije
BEOGRAD - U nekoliko gradova Srbije, Beogradu, Novom Sadu, Vranju i Čačku počelo je okupljanje građana.
Markotić: Rizični ne bi trebali dolaziti na svadbe
OCJENE
Markotić: Rizični ne bi trebali dolaziti na svadbe
ZAGREB - O novim mjerama sprječavanja širenja koronavirusa u Hrvatskoj govorila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić.
Gradonačelnik Seula pronađen mrtav
TRAGEDIJA
Gradonačelnik Seula pronađen mrtav
SEUL - Gradonačelnik Seula Park Won-soon u petak je pronađen mrtav, objavila je južnokorejska novinska agencija Yonhap, dan nakon što je njegova kći prijavila da je nestao.
Manjine dobivaju potpredsjednika Vlade, ali to neće biti Pupovac
DOGOVOR
Manjine dobivaju potpredsjednika Vlade, ali to neće biti Pupovac
ZAGREB - Zamjenik predsjednik HDZ-a Tomo Medved izjavio je u petak kako je dogovoren smjer suradnje s predstavnicima nacionalnih manjina koje su podržale novu Vladu te kako će im predložiti jednu osobu za potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE