GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada uzela invalidima čak pola milijarde kuna

Vlada uzela invalidima čak pola milijarde kuna
SRAMOTNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2020 / 20:57
Autor: SEEbiz / Index.hr
ZAGREB - Odlukom ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića Hrvatska će radna mjesta spašavati novcem koji je bio namijenjen osobama s invaliditetom.

Naime, Aladrović prvo je u ožujku uzeo 300 milijuna kuna iz sredstava novčane naknade zbog neispunjenja obveze kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom, a onda je prije pet dana, iz tog istog fonda uzeo još dodatnih 150 milijuna kuna. Novac je umjesto za osobe s invaliditetom preusmjeren u vladin projekt Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom, doznaje Index.

Novca, naime, nema dovoljno, a umjesto rezanja birokratskog aparata, ukidanja nerentabilnih općina ili nefunkcionalnih županija, država je odlučila rezati - invalidima. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom kažu nam da ih nitko nije pitao, već je vlada samo "zagrabila" u taj fond. Udruge koje se bave osobama s invaliditetom ogorčene su zbog ovakve odluke te se otvoreno pitaju kakva je to država, odnosno vlada, koja prvo otkida najugroženijoj skupini u našem društvu? U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, u odgovoru na upit Indexa, ističu kako ova odluka neće utjecati na zaštitu i prava osoba s invaliditetom.

Odakle fondu gotovo pola milijarde kuna?

Prema zakonu, svi poslodavci koji zapošljavaju najmanje 20 radnika dužni su zaposliti osobe s invaliditetom i to "u visini od 3 posto u odnosu na ukupan broj zaposlenih". Oni koji ne ispunjavaju obvezu kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom obveznici su plaćanja novčane naknade. Naknada ide na poseban račun, a sredstva se troše na održivost i razvoj sustava profesionalne rehabilitacije te za poticaje, nagrade, projekte i programe za zapošljavanje osoba s invaliditetom.

U ožujku ove godine zakon je promijenjen pa su tako poslodavci u sektoru proizvodnje tekstila, odjeće, kože, drva i namještaja oslobođeni obveze kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom, a svima ostalima ta naknada je smanjena za oko 10 posto. No, najbitnije je da je dodana odredba po kojoj se taj poseban novac može koristiti i za "druge namjene". Konkretno, za vladine mjere za očuvanje radnih mjesta i pomoć gospodarstvu. Tako su prvo u ožujku uzeli 300 milijuna kuna, a sada još 150 milijuna kuna, sve skupa 450 milijuna kuna.

"U svrhu očuvanja radnih mjesta i zadržavanja radnika u zaposlenosti neutrošena sredstva novčane naknade u iznosu od 150.000.000 kuna koriste se za isplatu subvencija u okviru provedbe mjere aktivne politike zapošljavanja Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom (COVID-19) iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje", stoji u odluci koja je objavljena u Narodnim novinama. Već prije s tog računa, za istu svrhu, vlada je uzela 300 milijuna kuna.

Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom kažu da su upoznati s odlukom ministra rada i mirovinskoga sustava Josipa Aladrovića kojom se de facto mijenja svrha prikupljenih sredstava novčane naknade koja su poslodavci uplaćivali zbog neispunjenja obveze kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom.

"Moramo istaknuti kako nas nitko niti iz nadležnog Ministarstva rada i mirovinskoga sustava niti iz Ministarstva zdravstva, koje je 11. ožujka donijelo Odluku o proglašenju epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 na koju se ova Odluka poziva, o tome nije obavijestilo", kaže Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom u izjavi za Index.

Ističe da se sada opravdano nameće pitanje zašto ova namjenski prikupljena sredstva u navedenom značajnom iznosu nisu bila prije i očito neće biti sada utrošena u cilju povećanja zapošljavanja osoba s invaliditetom, a što je prethodno bilo određeno i planirano brojnim strateškim dokumentima, kao i propisano zakonskim i podzakonskim propisima.

"Svjesni smo izvanrednih okolnosti u kojima živimo, međutim je li se s njima moglo i ranije omogućiti i potaknuti daljnje i veće zapošljavanje osoba s invaliditetom u svijetu rada istovremeno osiguravajući da osobe s invaliditetom s jedne strane tako mogu osigurati vlastitu egzistenciju, biti korisni članovi zajednica u kojima žive, a ne više biti usmjeravani u mjere socijalne zaštite, te s druge strane je li društvo moglo bolje i mudrije koristiti njihove preostale radne sposobnosti", kaže Slonjšak za Index ističući kako se boji da će ova odluka dodatno otežati položaj osoba s invaliditetom na otvorenom tržištu rada, ali im otežati i pristup tržištu rada.

Tagovi: Josip Aladrović, invalidi, Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Anka Slonjšak, novčana naknada zbog neispunjenja obveze kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom osobe s invaliditetom,
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE