GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada: Uvode se kazne, nova pravila na granicama

Vlada: Uvode se kazne, nova pravila na granicama
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2020 / 17:01
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Od 15 sati u Banskim dvorima održana je sjednica Vlade na kojoj je, zbog izolacije u kojoj se našao, premijer Andrej Plenković sudjelovao online.

Premijer Andrej Plenković se javio video linkom: "Vlada će funkcionirati normalno pomoću digitalne tehnologije da se odradi sjednica Vlade. Izražujem žaljenje zbog incidenta u Vukovaru s državnim tajnikom g. Sučićem koji je danas podnio ostavku.

"Žao nam je da je do toga došlo jer je riječ o branitelju jako angažiranom na rješavanju pitanja nestalih osoba. Ostavku smo prihvatili", istaknuo je.

"Što se tiče epidemije, brojevi su i danas visoki. Nažalost 74 osobe su preminule, najveći broj od početka epidemije. I dalje smo u ozbiljnoj fazi epidemije, pozivam sve na odgovornost i zato smo poduzeli restriktivne mjere", dodao je.

Rekao je da će na dnevno redu biti Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti: "Mislim da nam je ovakav alat nužan jer neodgovorni pojedinci ugrožavaju zdravlje drugih pa ćemo predložiti izmjene Zakona."

Dodao je da su pripremili paket mjera pomoći poduzetnicima. "Nastavit će se u tri pravca. s mjerom za očuvanje radnih mjesta (4.000 kn po radniku tijekom obustave rada). Ići ćemo i s pokrivanje svih fiksnih troškova tijekom obustave rada za pogođene sektore i to tako ako imaju pad prihoda veći od 60% u prosincu, oko 250 milijuna kn za tu mjeru. Ministar Ćorić je pripremio paket covid kredita u iznosu od 1,3 milijarde kuna. Na te tri točke baziramo potporu hrvatskom gospodarstvu."

Beroš o koronavirusu
Ministar Vili Beroš je izvijestio o situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj. "Ministarstvo zdravstva pozvalo je Stožere na dostavu dopunjenih planova za zbrinjavanje oboljelih od covida-19 kao i obavijest o dodatnom zbrinjavanju. Kontinuirano se prati situacija u zdravstvenom sustavu. Ministarstvo je objavilo i drugu verziju smjernica liječenja oboljelih od covida-19.

Donijete su odluke o privrenom pružanju zdravstvene skrbi oboljelima od covida-19 u OB Ogulin, Pakrac, u dijelu objekta Krapinskih toplica i Varaždinskih toplica.

Prošlo je 9 mjeseci otkako je koronavirus ušao u Hrvatsku. Otpočetka imamo egzaktne planove za zdravstveni sustav i prilagođavamo ih. Sad svi dijelovi zdravstvenog sustava funkcioniraju. Svjesni smo predanog rada djelatnika. No, osobna odgovornost je jednako važna."

Nove mjere na granicama
Ministar Davor Božinović je rekao:

"Zbog rasta broja zaraženih donijeli smo deset odluka. Kod poslovnih subjekata izdano je 160 upozorenja, podnesena su 44 prekršajna naloga zbog kršenja propisanih mjera. Danas je donesena nova odluka kojom se zabranjuje, ograničava prijelaz na graničnim prijelazima RH. Putnici iz zelenih područja EU ne trebaju PCR test ni dodatne uvjete. Svi ostali putnici trebaju predočiti negativni PCR test ne stariji od 48 sati ili se testirati po dolasku u Hrvatsku i biti u samoizolaciju do dolaska negativnog nalaza. Izuzetak su pogranični i zdravstveni radnici te oni koji putuju i ne borave u Hrvatskoj duže od 12 sati."

Izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti
Riječ je uzeo Beroš, govori o novim kaznama za kršenje mjera.

"Propisuje se mjera obaveznog nošenja maske za lice, zabrana javnih i privatnih okupljanja. Propisuje se da mjere provode policijski službenici, civilna zaštita, inspektori Državnog inspektorata. Propisuje se kazna za pravne osobe od 10.000 do 40.000 kuna", kazao je.

Za fizičku osobu kazna je 500 kuna ako se ne pridržava obveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske.

Za onoga tko organizira privatnu zabavu kazna je do 10.000 kuna. Za posjednika privatnog posjeda koji organizira nedopušteno okupljanje kazna je od 5 do 10 tisuća kuna.

Tagovi: Vlada RH, maska, nošenje maske, Davor Božinović, Andrej Plenković, Vili Beroš
PROČITAJ I OVO
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
Puhovski: Domovinski pokret neće izdati birače ako odu s HDZ-om
ANALITIČARI
Puhovski: Domovinski pokret neće izdati birače ako odu s HDZ-om
ZAGREB - Politički analitičar Žarko Puhovski na televiziji N1 komentirao je rezultate izbora i moguće poslijeizborne kombinacije za sastavljanje parlamentarne većine i formiranje vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE