GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada odustaje od novog zakona o sprječavanju sukobu interesa

Vlada odustaje od novog zakona o sprječavanju sukobu interesa
NEMA VREMENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2020 / 09:31
Autor: SEEbiz / Jutarnji list

ZAGREB - Jedan od ciljeva koje je sebi zacrtala Plenkovićeva Vlada bio je donošenje novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Sve je očitije da to tijelo silno nervira premijera Plenkovića, njegovu Vladu, HDZ i koalicijske partnere.

I premijer i njegovi najbliži suradnici u više su navrata tome tijelu poručivali da prekoračuje svoje ovlasti, kako mu neće dostavljati traženu dokumentaciju i optuživali ga "da se stavlja u službu politike", piše Jutarnji list.

U Ministarstvu uprave tvrde da upravo formiraju novu radnu skupinu koja će izraditi sasvim novi prijedlog zakona o sprječavanju sukoba interesa. Podsjećamo, riječ je o trećem pokušaju ove Vlade da donese novi Zakon.

"Brojne su odluke Ustavnog suda i presude Upravnih sudova u kojima se raspravljalo o odlukama Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa. Kako se takve situacije ne bi ponavljale te zbog potrebe izrade kvalitetnog zakonskog prijedloga, u postupku je formiranje nove radne skupine u kojoj će biti zastupljeni ključni dionici. Potrebna je suradnja i konsenzus između Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Ministarstva pravosuđa i Ministarstva uprave, kako bi se izradio kvalitetan prijedlog zakona, koji bi eliminirao dvojbe oko odluka Povjerenstva". Stoji to u pisanom odgovoru koje smo dobili od Ministarstva uprave na naše pitanje jesu li odustali od donošenja novog zakona o sprječavanju sukoba interesa, napisanog u mandatu bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića. Prvotno su nam u Ministarstvu uprave obećali da će nam za sva daljnja pitanja i pojašnjenja omogućiti telefonski razgovor s državnom tajnicom u Ministarstvu uprave Katicom Prpić, ali su se nakon nekoliko dana predomislili i ustvrdili kako je spriječena obavezama i da pisanom odgovoru nemaju što dodati.

Podsjetimo, u svibnju 2018., samo dva mjeseca nakon izbora novog saziva Povjerenstva o sukobu interesa, u Jutarnji list procurio je nacrt novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa koji su izradili suradnici Lovre Kuščevića. Nacrt je izazvao šok u Povjerenstvu za odlučivanje sukoba interesa, ali i u široj javnosti, jer se njime predlagalo drastično rezanje ovlasti Povjerenstva i svođenje toga tijela na "fikus". Kuščevićev nacrt oštro su napali, ne samo članovi Povjerenstva, već i mediji i oporba, pa ga je Kuščević povukao. Od ideje donošenja novog zakona, međutim, nije odustajao, već je aktivirao radnu skupinu formiranu ranije, a čija je zadaća bila analizirati postojeći Zakon o sukobu interesa i predložiti njegova poboljšanja. U ljeto 2018. ta je radna skupina izrodila drugu verzija novog zakona o sprječavanju sukoba interesa koja je u ljeto iste godine puštena u javnu raspravu. U njoj se nije drastično zadiralo u ovlasti Povjerenstva, ali je predloženi zakon u dvije važne odredbe predstavljao korak unatrag u odnosu na postojeći - iz njega je nestala odredba da dužnosnik godinu dana nakon isteka dužnosti ne smije biti član uprava i nadzornih odbora trgovačkih društava ("period hlađenja").

Povjerenstvo bi, uz to, ostalo bez ovlasti pokretanja postupaka protiv dužnosnika koji netočno popune svoje imovinske kartice. Taj zakonski prijedlog, međutim, nakon provedene javne rasprave, Vlada nikada nije uputila u Sabor, a Kuščević je na novinarska pitanja odgovarao kako se nalazi na "međuresornom usuglašavanju". Zatim je Kuščević u svibnju prošle godine najavio da će novi zakon o sukobu interesa biti izglasan do ljeta 2019., ali to se nije dogodilo, a u ljeto 2019. zbog afere s imovinom morao se povući s ministarske dužnosti.

Sada iz Ministarstva uprave na pitanje Jutarnjeg lista odgovaraju kako se od prijedloga zakona o sukobu interesa pisanog u Kuščevićevu mandatu odustalo te kako se ide u izradu novog. No, novi zakon o sukobu interesa će, tvrde u Ministarstvu, u proceduru biti upućen u četvrtom kvartalu ove godine. Na jesen se održavaju parlamentarni izbori, što znači da će posljednja tri mjeseca ove godine biti razdoblje konstituiranja novog Sabora i formiranja nove Vlade, pa najava da će zakon biti u proceduri u posljednjem kvartalu ne zvuči uvjerljivo. Sve upućuje na zaključak da je Plenkovićeva Vlada odustala od donošenja novog zakona o sprječavanju sukoba interesa, ali to ne želi otvoreno priznati.

Tagovi: Konkurencijsko vijeće BiH, Mercator, Fortenova grupa, Agrokor
PROČITAJ I OVO
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ANALITIČARI
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ZAGREB - Gost N1 televizije bio je politički analitičar i savjetnik stranke Centar Ivica Relković.
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
POZIV
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
ZAGREB - Premijerski kandidat Mosta Nikola Grmoja se oglasio na Twitteru.
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
BIZARNO
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
ZAGREB - Iako su to mogli učiniti unatrag devet dana, do petka još ni jedna politička stranka ili birači nisu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavili kandidacijsku listu za europske izbore. Rok za dostavu im je u utorak, 23. travnja, u ponoć.
Uhićen Sergej Trifunović
UHIĆENJE
Uhićen Sergej Trifunović
BEOGRAD - Srpski mediji pišu da je uhićen glumac Sergej Trifunović.
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE